Εκτακτος φόρος στις ιταλικές τράπεζες

Εκτακτος φόρος στις ιταλικές τράπεζες

Φόρο 40% επί των τραπεζικών φετινών υπερκερδών αποφάσισε να επιβάλει η ιταλική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, προκαλώντας έκπληξη στην αγορά και στον ίδιο τον κλάδο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Φόρο 40% επί των τραπεζικών φετινών υπερκερδών αποφάσισε να επιβάλει η ιταλική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, προκαλώντας έκπληξη στην αγορά και στον ίδιο τον κλάδο. Το σοκ αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου, όπου ο γενικός δείκτης δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, ενώ οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών υποχώρησαν δραστικά, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή τους να μειωθεί έως και 10 δισ. ευρώ. Η εν λόγω ρύθμιση εντάχθηκε σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων, τα οποία ποικίλλουν από τις άδειες κυκλοφορίας ταξί έως το πλαίσιο των ξένων επενδύσεων. Ο έκτακτος και εφάπαξ φόρος αυτός μπορεί να αποδώσει στα ταμεία του ιταλικού δημοσίου άνω των 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου Ansa. Τέλος, αναμένεται ότι θα χρηματοδοτήσει ορισμένες φοροαπαλλαγές που σχεδιάζει η Μελόνι, καθώς και ευνοϊκά στεγαστικά δάνεια για νέους ιδιοκτήτες κατοικιών.

Ελληνικά ομόλογα «ψηφίζει» η JP Morgan

Διατηρεί τις θετικές θέσεις της στα ελληνικά 10ετή ομόλογα η JP Morgan έναντι των αντίστοιχων ιταλικών, τονίζοντας πως έχουν υπεραποδώσει έναντι των ομολόγων ολόκληρης της περιφέρειας τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι οι ελληνικοί τίτλοι θα διαπραγματεύονται σταθερά με 25-50 μονάδες βάσης χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τους ιταλικούς, χάρη στα ισχυρά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, στο σταθερό πολιτικό τοπίο και στην υψηλή πιθανότητα η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα έως τα τέλη του 2023.

Δεν βρίσκουν εύκολα καλές ομάδες στις startups

Λίγες είναι οι startups που καταφέρνουν να πάρουν το πράσινο φως από τους επενδυτές και να λάβουν την πρώτη τους χρηματοδότηση. Εκπρόσωποι εγχώριων venture capitals εκτιμούν πως περίπου 1%-2% των νεοφυών εταιρειών με έδρα ή παρουσία στην Ελλάδα πείθουν τελικά τους επενδυτές. «Δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε καλές ομάδες, αλλά αυτό δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο», εκτιμά εκπρόσωπος ελληνικού fund που έχει «σκανάρει» την αγορά και θεωρεί πως υπάρχουν αξιόλογες προς επένδυση εταιρείες.  

Ο ΟΛΠ έκλεισε 20 χρόνια στο Χ.Α.

Τα μέλη της διοίκησης και στελέχη του ΟΛΠ υποδέχθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την είσοδο της εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιου Ζενγκάνγκ, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι. «Με μεγάλη μας χαρά γιορτάζουμε ένα σημαντικό ορόσημο – τα 20 χρόνια του ΟΛΠ στο Χ.A. Δύο δεκαετίες συστηματικής εργασίας, επενδύσεων, καινοτομίας και ανθεκτικότητας, που μας έφεραν σε αυτή την ιδιαίτερη περίσταση. H εκδήλωση μάλιστα συμπίπτει με την ημέρα καταγραφής του ιστορικά υψηλού μερίσματος του ΟΛΠ, επιβραβεύοντας τους μετόχους μας για την εμπιστοσύνη τους», τόνισε ο κ. Ζενγκάνγκ.

Η πραγματικότητα για τον πληθωρισμό

Non paper κυκλοφόρησε χθες το απόγευμα το υπουργείο Ανάπτυξης με αντικείμενο τον πληθωρισμό, με το οποίο επιχειρείται να φανεί ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός είναι χαμηλός. Πράγματι, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (5,3%) η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό τον Ιούλιο (2,5% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ή 3,4% ο εναρμονισμένος που είναι συγκρίσιμος). Ωστόσο, η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες όπου τον Ιούλιο ο πληθωρισμός πήρε την ανιούσα και έχει υψηλότερο πληθωρισμό από χώρες – οικονομίες με παρόμοια χαρακτηριστικά. Επίσης, το να αναφέρεται η μείωση κατά 23,8% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο στα είδη ένδυσης – υπόδησης είναι άνευ ουσίας, δεδομένου ότι τον Ιούλιο ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις. Από την άλλη, πάντως, το υπουργείο –προς τιμήν του– φροντίζει να μας ενημερώνει για πολύ σημαντικές ανατιμήσεις, έως 5,34%, σε μηνιαία βάση που έγιναν σε βασικά είδη διατροφής, όπως γάλα, ζυμαρικά και αυγά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT