Οι αναδυόμενες αγορές αυτονομούνται από Fed και ΕΚΤ

Οι αναδυόμενες αγορές αυτονομούνται από Fed και ΕΚΤ

Οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν με ταχύ ρυθμό σε μειώσεις επιτοκίων για να τονώσουν την ανάπτυξη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Από τον Μάρτιο του 2022 η Fed έχει πραγματοποιήσει επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, ενώ μεγάλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία, η Χιλή και η Ουγγαρία, έχουν ξεκινήσει έναν κύκλο αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού, ούτως ώστε να τονώσουν τις οικονομίες τους. Δεν είναι μόνο οι πρώτες χώρες στη Λατινική Αμερική και στην (αναδυόμενη) Ανατολική Ευρώπη που χαλαρώνουν την πολιτική της νομισματικής σύσφιγξης, καθώς τους τελευταίους μήνες τόσο η Κίνα όσο και το Βιετνάμ έχουν προβεί σε ανάλογες κινήσεις. Ο πληθωρισμός μειώνεται ραγδαία σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες δεν δείχνουν καμιά προθυμία να περιμένουν, έως ότου είτε η Fed είτε η ΕΚΤ, είτε η Τράπεζα της Αγγλίας ολοκληρώσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Εντούτοις, αυτή τη φορά το εύρος των πιέσεων για χαλάρωση είναι άνευ προηγουμένου. «Δεν το έχουμε δει ποτέ αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο», δηλώνει ο Ντομινίκ Μποκόρ-Ινγκράμ, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου για αναδυόμενες και συνοριακές αγορές στη Fiera Capital. «Εχουν υπάρξει μεμονωμένες περιπτώσεις αποσύνδεσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αλλά ποτέ δεν μπορέσαμε να αθροίσουμε τις αναδυόμενες και τις ανεπτυγμένες αγορές και να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα», είπε, προβλέποντας ότι οι μετοχές ομίλων σε αναδυόμενες αγορές θα ωφεληθούν από την πτώση του κόστους ασφάλισης έναντι κινδύνου. Μια ανάλυση περιπτώσεων των τελευταίων 20 ετών, στο πλαίσιο των οποίων οι επιμέρους κεντρικές τράπεζες σε επιλεγμένες αναπτυσσόμενες οικονομίες είχαν χαλαρώσει την πολιτική τους, αλλά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν το έκανε, φανερώνει ότι οι μετοχές των εταιρειών τους συνήθως ωφελούνταν, σύμφωνα με τον αναλυτή στρατηγικής αγορών της UBS, Μανίκ Ναρέν. Πέραν τούτου, πολλά νομίσματα αναδυόμενων αγορών, ειδικά στη Λατινική Αμερική, γνώρισαν εξαιρετικές επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους, αν και βρίσκονται στο κόκκινο αυτόν τον μήνα.

Η αλλαγή πλεύσης ξεκίνησε τον Μάιο, όταν η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας μείωσε το επιτόκιο μιας ημέρας στο 17% από 18%, κι αυτή ήταν η πρώτη τέτοια κίνηση εδώ και τρία χρόνια. Μείωσε το επιτόκιο κατά άλλη μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα τον Ιούλιο. Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες έδωσαν το σύνθημα της αντίστροφης πορείας, τώρα ανακόπτουν την επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, επειδή διαπιστώνουν σαφείς ενδείξεις επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Τέλος, η κεντρική τράπεζα της Χιλής τον Ιούλιο ήταν η πρώτη από τις μεγάλες της περιοχής που μείωσε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης, ακολουθώντας τα βήματα των μικρότερων ομολόγων της της Κόστα Ρίκα και της Ουρουγουάης. Και η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας ακολούθησε με μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση κατά 50 μ.β., διαμορφώνοντας στο 13,25% το επιτόκιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT