«Καμπανάκι» σε οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση

«Καμπανάκι» σε οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση

Μόλις ένας οφειλέτης δεν καταβάλει τη δόση του, θα ενημερώνεται αυτόματα με μήνυμα για τις συνέπειες της καθυστέρησης

1' 29" χρόνος ανάγνωσης

Από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να μπαίνουν σε εφαρμογή τα δύο νέα ψηφιακά εργαλεία που περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για την έγκαιρη προειδοποίηση των οφειλετών που κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις τους, καθώς και για την παρακολούθηση μέσω κινητού των υποχρεώσεων και των οφειλών τους στην εφορία.

Με βάση το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, μόλις ένας οφειλέτης δεν καταβάλει τη δόση του, θα ενημερώνεται αυτόματα με μήνυμα για τις συνέπειες της καθυστέρησης. Ετσι, αν βρίσκεται σε ρύθμιση και πλησιάζει η προθεσμία της επόμενης δόσης, θα ειδοποιείται ότι αν δεν εξοφλήσει ούτε και τη δεύτερη δόση θα βρεθεί εκτός ρύθμισης. Το ίδιο θα συμβαίνει αν κινδυνεύει να χάσει την προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης ή δήλωσης ΦΠΑ, αφού και σ’ αυτή την περίπτωση χάνεται η ρύθμιση. Μάλιστα, θα ενημερώνεται και για τις συνέπειες αυτής της απώλειας της ρύθμισης: ότι, δηλαδή, θα καταστεί απαιτητό το σύνολο του ανεξόφλητου υπολοίπου της οφειλής του, προσαυξημένο με τόκους και ότι θα μπορούν να του επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, ότι θα χάσει τη δυνατότητα φορολογικής ενημερότητας και της αναστολής των διαδικασιών άσκησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή οφειλών στη φορολογική διοίκηση.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα, θα λειτουργεί ως φορολογικό ημερολόγιο. Ετσι, θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της φορολογίας εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, δήλωσης ΦΠΑ και τις προθεσμίες πληρωμής του φόρου και των δόσεων των ρυθμίσεων. Θα ειδοποιείται, μάλιστα, ο κάθε φορολογούμενος αν πλησιάζει η προθεσμία που τον αφορά και δεν έχει εκπληρώσει ακόμη την υποχρέωσή του. Ετσι, θα δώσει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να παρακολουθούν το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους στην εφορία, να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους και να λαμβάνουν γενικές και προσωποποιημένες ενημερώσεις. Η νέα αυτή εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη εντός του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT