Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 357 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 357 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο

Αυξημένα κατά 77,7% σε σύγκριση με πέρυσι – Ανοίγει ο δρόμος για μέρισμα το 2024

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρή αύξηση σημείωσαν τα μεγέθη της Alpha Bank το β΄ τρίμηνο του 2023, καθώς και στο σύνολο του α΄ εξαμήνου, οδηγώντας τη διοίκηση της τράπεζας σε αναβάθμιση των στόχων της για την κερδοφορία του 2023, καθώς και για απόδοση ενσώματων κεφαλαίων (RoTE) και ανοίγοντας τον δρόμο για διανομή μερίσματος το 2024.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο εξάμηνο, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Alpha Bank ανήλθαν σε 357 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 77,7% σε ετήσια βάση, ενώ σε επίπεδο β΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 195 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο δείκτης RoTE διαμορφώθηκε στο 13,1% το β΄ τρίμηνο και στο 12% το εξάμηνο, ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1) έφτασε το 13,6% το α΄ εξάμηνο, ξεπερνώντας τον στόχο της διοίκησης κατά 0,6%, ενώ σημαντική βελτίωση παρουσίασε και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων της τράπεζας, που ανήλθε στο 18%, ενισχυμένος κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα ισχυρά αποτελέσματα της τράπεζας, σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία, οδήγησαν τη διοίκηση να αναβαθμίσει για ακόμη μια φορά τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία και την απόδοση ενσώματων κεφαλαίων. Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, «αξιοποιώντας την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική του πρώτου εξαμήνου στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, αναβαθμίζουμε τις προβλέψεις μας για την κερδοφορία το 2023, καθώς και για απόδοση ενσώματων κεφαλαίων (RoTE), με τον στόχο μας να υπερβαίνει πλέον κατά πολύ το 11% (από 10% προηγουμένως), σε σύγκριση με το 7,5% που σημειώθηκε το 2022». Επίσης, ο δείκτης κερδών ανά μετοχή για το 2023 τοποθετείται υψηλότερα του 0,29 ευρώ και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αναμένεται πλέον στο 14%.

Για το σύνολο του έτους η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι η κερδοφορία θα υπερβεί τα 0,29 ευρώ ανά μετοχή.

Η ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους συνεχίζει να κυριαρχεί στην εικόνα της συστημικής τράπεζας, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να ανέρχεται σε 2,3%, ενώ τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 48,5% σε ετήσια βάση στο α΄ εξάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 863,7 εκατ. ευρώ.

Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν και τα έσοδα από προμήθειες της Alpha Bank, τα οποία ανήλθαν σε 97,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10,5% σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα της αύξησης των προμηθειών χορηγήσεων, καθώς και της θετικής συνεισφοράς από την αύξηση των προμηθειών πιστωτικών καρτών και πληρωμών, λόγω της αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας. Το α΄ εξάμηνο τα έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 185 εκατ. ευρώ.

Μοχλό στη σημαντική επίδοση της Alpha Bank αποτέλεσε η μεγάλη αύξηση των καταθέσεων, κατά 1,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, οι οποίες ανήλθαν σε 51,8 δισ. ευρώ, κυρίως από επιχειρήσεις. Οι προθεσμιακές καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε τριμηνιαία βάση, αντιπροσωπεύοντας το 25% των εγχώριων καταθέσεων της τράπεζας, με την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ως ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων της αγοράς (beta) να βρίσκεται σε συμφωνία με τον κλάδο. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 0,4 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 31,5 δισ. ευρώ, υψηλότερο κατά 3% σε ετήσια βάση, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι προοπτικές για ισχυρή πιστωτική επέκταση μεσοπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT