Ενισχυμένες πωλήσεις νέων αυτοκινήτων μέσα στον Ιούλιο

Ενισχυμένες πωλήσεις νέων αυτοκινήτων μέσα στον Ιούλιο

Η αύξηση κατά 13,9% αποδίδεται κυρίως στη συσσώρευση παραγγελιών λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις παραδόσεις

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση των ταξινομήσεων καινούργιων επιβατικών οχημάτων κατά 13,9% καταγράφηκε τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ από τις αρχές του έτους η αγορά σημειώνει άνοδο 26% σε σύγκριση με το 2022. Ωστόσο, όπως αναφέρουν και εκπρόσωποι του κλάδου, το «γκάζι» που παρατηρείται στην ελληνική αγορά οφείλεται κυρίως στην κάλυψη της συσσωρευμένης ζήτησης καινούργιων οχημάτων και στη σταδιακή παράδοση των παραγγελιών που είχαν καθυστερήσει κατά το διάστημα της πανδημίας, εξαιτίας των ελλείψεων σε μικροτσίπ και των γενικότερων αναταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), τον Ιούλιο του 2023 οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων ανήλθαν σε 12.390 από 10.874 τον Ιούλιο του 2022 παρουσιάζοντας αύξηση 13,9%. Συνολικά από τις αρχές του έτους (Ιανουάριος – Ιούλιος 2023) οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών Ι.Χ. αυξήθηκαν κατά 26% και ανήλθαν σε 82.752 από 65.672 τον Ιανουάριο – Ιούλιο 2022. «Σημαντικό μέρος του ποσοστού αύξησης οφείλεται κυρίως στη συσσωρευμένη ζήτηση που έχει αρχίσει να καλύπτεται σταδιακά αλλά και στην πρόοδο της αγοράς λόγω και της σταδιακής βελτίωσης της οικονομίας. Προηγουμένως είχαμε ένα ανεκτέλεστο παραγγελιών της τάξεως των 8 μηνών, αυτό ωστόσο τώρα έχει αρχίσει να περιορίζεται. Βέβαια, οι παραγγελίες σε πολύ δημοφιλή μοντέλα ενδεχομένως να καθυστερούν, αλλά η εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά» αναφέρει εκπρόσωπος της αγοράς στην «Κ», ο οποίος σημειώνει πως οι τιμές των αυτοκινήτων εξακολουθούν να είναι αυξημένες, όπως σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα.

Τα ηλεκτρικά αλλά και τα υβριδικά οχήματα έχουν αρχίσει να προσελκύουν δυναμικά το ενδιαφέρον των Ελλήνων καταναλωτών. Σύμφωνα με στοιχεία του συνδέσμου, 1 στα 10 αυτοκίνητα που πουλήθηκαν τον Ιούλιο είναι επαναφορτιζόμενα (10,1%), όταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιούλιο του 2022 ανερχόταν στο 5,4%. Αυτό οφείλεται και στην αυξημένη ζήτηση για το πρόγραμμα επιδότησης «Κινούμαι ηλεκτρικά», δεδομένου ότι πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα το 2020, το αντίστοιχο μερίδιό τους, σύμφωνα με την αγορά, ήταν περίπου 0,4%. Σε ό,τι αφορά τα υβριδικά οχήματα, το μερίδιό τους φτάνει το 34,5% από 24,3% (+10,2%). Στο μεταξύ, παρά τη μείωση (-9,5%) σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο, τα βενζινοκίνητα εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη επιλογή για τους Ελληνες καταναλωτές, αντιπροσωπεύοντας το 38,3% στις ταξινομήσεις του φετινού Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT