Κέρδη 9 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο για την Ideal Holdings

Κέρδη 9 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο για την Ideal Holdings

Υψηλές επιδόσεις αναμένει από τα «Αττικά Πολυκαταστήματα»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Τζίρο πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων πάνω από 20 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα πετύχει φέτος η «Αττικά Πολυκαταστήματα», η οποία μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ανήκει και τυπικά στην Ideal Holdings. Στην παραπάνω εκτίμηση προέβη χθες κατά την ενημέρωση των οικονομικών αναλυτών για τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου της Ideal Holdings ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τελευταίας κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου. Τελευταίο στάδιο της συναλλαγής αποτελεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ideal Holdings κατά ποσό 35,1 εκατ. ευρώ τα οποία θα επενδυθούν από τους μετόχους της «Αττικά Πολυκαταστήματα» και αυτοί θα αποκτήσουν το 17,36% της Ideal Holdings. Η κίνηση αυτή έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

Αν και ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε παρουσίαση του επιχειρηματικού πλάνου που έχει η Ideal για τα «Αττικά Πολυκαταστήματα» (Attica Department Stores – ADS) κατά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 9μήνου 2023, ο κ. Δαμιανός Παπακωνσταντίνου, γενικός διευθυντής της Ideal και επικεφαλής Στρατηγικής, επεσήμανε ότι στόχος είναι η αύξηση των πωλήσεων ανά τ.μ., η μεγαλύτερη διάδραση ανάμεσα στα φυσικά καταστήματα και στο ηλεκτρονικό κατάστημα, καθώς και η αξιοποίηση των δεδομένων (data analytics) για τη βελτίωση του προϊοντικού μείγματος της ADS και την αύξηση των παράλληλων πωλήσεων, πρακτική γνωστή κυρίως με τον αγγλικό όρο cross-selling. Ουσιαστικά μέσα από την αξιοποίηση των δεδομένων (καταναλωτικό προφίλ όπως προκύπτει από τις αγορές) να προτείνονται στους πελάτες επιπλέον προϊόντα πέραν αυτών που ήδη έχουν αποφασίσει ότι θα αγοράσουν. Ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι μέχρι το τέλος του 2023 δεν θα υπάρξει προσθήκη νέων χώρων πώλησης και οι όποιες κινήσεις στο Ελληνικό αφορούν τα επόμενα έτη.

Κληθείς δε να απαντήσει για το πότε η Ideal Holdings αποεπενδύει από μία εταιρεία, ο ίδιος επεσήμανε ότι αν και η αρχική πρόθεση είναι μετά από 5-7 χρόνια, χρειάζεται να ισχύουν δύο προϋποθέσεις: α) όταν το τίμημα που προτείνεται για μια εταιρεία ταιριάζει με την αποτίμηση που έχει κάνει η Ideal και β) όταν η Ideal θεωρεί ότι δεν μπορεί να προσθέσει περισσότερη αξία σε μία εταιρεία.

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι συνολικά το 2023 ο κύκλος εργασιών της θα προσεγγίσει τα 390 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις πλέον πρόσφατες εξαγορές στις οποίες προχώρησε η Ideal Holdings, αυτές της Byte και της ADS, ο κ. Λ. Παπακωνσταντίνου τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ νωρίς. Δεν το συζητάμε καν για αποεπένδυση». Από την άλλη, άφησε να εννοηθεί ότι πιο κοντά σε μία τέτοια εξέλιξη, δεδομένου μάλιστα ότι είναι εδώ και δύο χρόνια στο χαρτοφυλάκιο της Ideal Holdings, βρίσκεται η Astir, η οποία παρασκευάζει πώματα για μπουκάλια.

Στο α΄ εξάμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών της Ideal Holdings διαμορφώθηκε σε 86,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 38% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2022. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 15,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 43%, τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 11,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 30%, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 29% και έφτασαν στα 9 εκατ. ευρώ. Στα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2023 της Ideal Holdings δεν έχουν ενσωματωθεί τα αποτελέσματα της ADS, δεδομένου ότι η εξαγορά έγινε περί τα τέλη Ιουνίου. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο κύκλος εργασιών της «Αττικά Πολυκαταστήματα» αυξήθηκε κατά 16% το α΄ εξάμηνο του 2023 και έφτασε τα 92 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 9,1 εκατ. ευρώ από 4,1 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2022.

Μετά την προσθήκη και της ADS, η διοίκηση της Ideal Holdings εκτιμά ότι συνολικά το 2023 ο κύκλος εργασιών της θα προσεγγίσει τα 390 εκατ. ευρώ και τα EBITDA θα υπερβούν τα 50 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT