Περιζήτητο το «Σπίτι μου»

Συνολικό ποσό κοντά στα 650 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 85% του προϋπολογισμού της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχει ήδη δεσμευθεί για την καταβολή 8.000 χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Συνολικό ποσό κοντά στα 650 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 85% του προϋπολογισμού της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχει ήδη δεσμευθεί για την καταβολή 8.000 χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων. Αυτό επισημαίνει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα HDB, ξεκαθαρίζοντας ότι οι υπαγωγές αιτήσεων προς τις τράπεζες συνεχίζονται μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων, ήτοι ακόμη 100 εκατ. ευρώ που απομένουν. Το πρόγραμμα φαίνεται πως «τρέχει» με χίλια, παρά τις σημαντικά υψηλές τιμές των ακινήτων. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου υποβλήθηκαν συνολικά 39.587 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 34.420, δηλαδή σχεδόν 9 στις 10 (87%). Προέγκριση έλαβαν 23.393, καθώς οι υπόλοιπες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις –και ήδη έχουν εγκριθεί 7.976 δάνεια–, δηλαδή πάνω από μία στις τρεις (34%), καθώς έχει βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, με μέσο όρο ποσού έγκρισης δανείου τα 105.584 ευρώ.

Οι τράπεζες, κάποια μεγάλα projects και η χρηματοδότηση 

«Φειδωλές» εμφανίζονται οψίμως, σύμφωνα με ορισμένες πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, κάποιες ελληνικές τράπεζες αναφορικά με δυο τρία (πολύ) μεγάλα επενδυτικά projects, στα οποία εμπλέκονται ελληνικές εισηγμένες αλλά και πολυεθνικές με τις οποίες συνεργάζονται. Κάποια από αυτά τα project, όμως, έχουν, καλώς η κακώς, χαρακτηριστεί εμβληματικά και οι αυστηρότεροι όροι για τη χρηματοδότησή τους, που φέρονται να αξιώνουν οι τράπεζες, ειδικά σε μια περίοδο αυξανόμενων επιτοκίων και πληθωρισμού, δεν είναι απίθανο –αν μη τι άλλο– να καθυστερήσουν σημαντικά την υλοποίησή τους. Οι συζητήσεις για τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη και η επιτυχής κατάληξή τους ή η κατάρρευσή τους θα φανεί από Σεπτέμβριο.  

Μειώθηκαν οι επενδύσεις σε ελληνικές startups

Χαμηλά κινούνται κατά τη φετινή χρονιά οι επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες, που είτε έχουν απλώς ελληνικές ρίζες –ήτοι οι ιδρυτές είναι Ελληνες με έδρα και παρουσία στο εξωτερικό– είτε διατηρούν δραστηριότητα στη χώρα μας. Από τις αρχές του έτους οι startups έχουν «σηκώσει» 872 εκατ. δολ., όταν το 2022 συνολικά είχαν αντληθεί 2,7 δισ. 

Εν αναμονή για την «Κωτσόβολος»

Προ εκπλήξεων μπορεί να βρεθεί σήμερα η αγορά όσον αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά της «Κωτσόβολος». Κι αυτό διότι, πέρα από την Quest που ανακοίνωσε ότι κατέθεσε ενδεικτική μη δεσμευτική προσφορά και την «Πλαίσιο», υψηλόβαθμος παράγοντας της οποίας ανέφερε στην «Κ» ότι δεν θα καταθέσει προσφορά –αν και κάποιοι κρατούν επιφύλαξη και για αυτό–, δεν γνωρίζουμε ούτε τι θα κάνει η ΔΕΗ ή κάποιος άλλος ενεργειακός όμιλος. Την ίδια ώρα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από funds με έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα, όπως το CVC και το Fairfax, με χρηματιστηριακούς κύκλους όμως να ποντάρουν στην BC Partners.

«Καμπανάκι» Moody’s για Ιταλία

Για τις αρνητικές επιπτώσεις στην αξιολόγηση των ιταλικών τραπεζών και κατ’ επέκταση στο αξιόχρεο της Ιταλίας από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών του κλάδου προειδοποίησε η Moody’s, ακόμη και μετά τη διορθωτική κίνηση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση. Οπως σημειώνει ο οίκος, εάν εφαρμοστεί, θα αυξηθεί η συνολική φορολογική επιβάρυνση των τραπεζών, θα μειωθούν τα κέρδη σε όλο το σύστημα και θα μειωθεί σημαντικά το όφελος από τα αυξημένα επιτόκια στον κλάδο. Το μέτρο εξακολουθεί να απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση, αλλά εάν εφαρμοστεί στην τρέχουσα μορφή του θα αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των καθαρών κερδών του κλάδου, υπολογίζει ο οίκος. Οπως προσθέτει, ο φόρος θα επιβαρύνει τις τράπεζες εν μέσω αδύναμων ρυθμών χορήγησης δανείων, αύξησης λειτουργικών εξόδων λόγω υψηλού πληθωρισμού και σταδιακή  αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Ο οίκος Fitch τόνισε πως ο φόρος θα χτυπήσει την κερδοφορία των ιταλικών τραπεζών βραχυπρόθεσμα, ωστόσο δήλωσε πως δεν θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των αξιολογήσεών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT