Η «τέλεια καταιγίδα» στις καλλιέργειες πορτοκαλιών

Η «τέλεια καταιγίδα» στις καλλιέργειες πορτοκαλιών

Πλήττονται από μια επικίνδυνη ασθένεια σε Κεντρική και Νότια Αμερική

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Ρεκόρ σημειώνουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού λόγω της κακοκαιρίας σε Κεντρική και Νότια Αμερική και μιας επικίνδυνης ασθένειας των εσπεριδοειδών στις ΗΠΑ και δη στη Φλόριντα, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο CNN. Η συνθήκη αυτή μεταφράζεται και σε υψηλότερες τιμές στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές στην προθεσμιακή αγορά πορτοκαλοχυμού υπερέβησαν τα 3 δολάρια η λίβρα, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι διαμορφώνονταν περίπου σε 1,81 δολάριο η λίβρα.

Η αύξηση της τιμής προκλήθηκε από την περιορισμένη προσφορά εσπεριδοειδών από όλες τις χώρες παραγωγούς. «Είναι πραγματικά μια θλιβερή εξέλιξη και μοιάζει με την τέλεια καταιγίδα, η οποία αυτήν τη στιγμή πλήττει τον κλάδο», επισημαίνει ο Μπίλι Ρόμπερτς, υψηλόβαθμος αναλυτής τροφίμων και ποτών στην CoBank. Στη Φλόριντα, η οποία συνήθως παράγει το μεγαλύτερο μέρος του χυμού πορτοκαλιού που καταναλώνεται στην Αμερική, οι τυφώνες «Ιαν» και «Νικόλ» πέρυσι το φθινόπωρο, καθώς και μια όψιμη παγωνιά λίγο αργότερα είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν οι καλλιέργειες. Εν τω μεταξύ, αυτές ήδη υπέφεραν από την ασθένεια «πρασίνισμα των εσπεριδοειδών», που προκαλείται από έντομα που ρουφούν τους χυμούς των πορτοκαλιών. Τα δέντρα που έχουν προσβληθεί, παράγουν λιγότερα πορτοκάλια, χαμηλότερης ποιότητας και τελικά πεθαίνουν. Στα τέλη του περασμένου έτους, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε ότι τη σεζόν 2022-2023 η Φλόριντα αναμενόταν να παραγάγει 20 εκατομμύρια κιβώτια πορτοκάλια, όπερ ισοδυναμεί με μείωση 51% από το προηγούμενο έτος και συνιστά τη μικρότερη ποσότητα που παρήχθη από την περίοδο 1936-1937.

Μέχρι τον Ιούλιο, οι προβλέψεις είχαν αναθεωρηθεί σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα. Και τον εν λόγω μήνα το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αναμένει η Φλόριντα να παραγάγει 15,9 εκατομμύρια κιβώτια το 2022-2023. Το «”πρασίνισμα των εσπεριδοειδών” έχει αποδειχθεί το μέγιστο πρόβλημα των καλλιεργητών», σχολίασε ο Μάθιου Τζόινερ, διευθύνων σύμβουλος της Florida Citrus Mutual, της μεγαλύτερης αγροτικής και εμπορικής ένωσης της πολιτείας. Ωστόσο, πρόσθεσε με έναν τόνο αισιοδοξίας πως «οι νέες μέθοδοι θεραπείας για την καταπολέμηση του “πρασινίσματος των εσπεριδοειδών” αποδεικνύονται αποτελεσματικές».

Εν τω μεταξύ, η Βραζιλία και το Μεξικό, μεγάλοι διεθνείς εξαγωγείς, αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα λόγω κακοκαιρίας. «Η ίδια η παραγωγή πορτοκαλιού στη Βραζιλία αναμένεται να είναι λίγο χαμηλότερη», δήλωσε ο Μπίλι Ρόμπερτς και τόνισε: «Αυτές οι ποσότητες, που αναμένονται από τη Βραζιλία, νομίζω ότι έχουν προκαλέσει ανησυχία στον κλάδο». Καθώς η κατάσταση παρέμεινε κακή ή ακόμη και επιδεινώθηκε φέτος, οι έμποροι συμβιβάζονται με τη χαμηλή προσφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT