Η αλλαγή «πίστας» θα φέρει νέα επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα

Η αλλαγή «πίστας» θα φέρει νέα επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εκτιμάται ότι θα αυξήσει το υπό διαχείριση ενεργητικό για τις ελληνικές μετοχές κατά 2,3 φορές

3' 38" χρόνος ανάγνωσης

Η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να είναι μία μόλις αναβάθμιση μακριά για την Ελλάδα, ωστόσο τα οφέλη που θα φέρει μαζί της είναι πολλαπλά και αποτελούν την επιβράβευση της χώρας από τον τερματισμό ενός μαραθωνίου 13 ετών. Η ανάκτησή της θα σημάνει το τέλος ενός δύσκολου και συχνά επώδυνου κύκλου για την οικονομία και την κοινωνία, και την αρχή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα, η οποία θα αλλάξει «πίστα» επενδυτικά και οικονομικά και θα επιστρέψει πλέον και επίσημα στην ευρωπαϊκή «κανονικότητα».

Η Ελλάδα θα μπει στο ραντάρ ενός πολύ μεγαλύτερου φάσματος επενδυτών που καταστατικά δεν μπορούν να επενδύουν σε χώρες που δεν έχουν αξιολόγηση investment grade, γεγονός που θα στηρίξει και θα βελτιώσει τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών και ομολόγων. Η επενδυτική βαθμίδα θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού και του ελληνικού Δημοσίου, των τραπεζών και των επιχειρήσεων καθώς η αναβάθμιση θα σηματοδοτήσει τη μείωση του κινδύνου χώρας (country risk) – που σημαίνει μεγαλύτερη ρευστότητα και στήριξη προς την οικονομία. Θα προσελκύσει νέες επενδύσεις που σημαίνει νέες θέσεις εργασίας και ισχυρότερη ανάπτυξη.

Αναφορικά με το τι θα φέρει μια τέτοια εξέλιξη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε τονίσει πως ακόμη δεν έχει προεξοφληθεί όσον αφορά τις ροές άμεσων ξένων επενδύσεων. Μόνο το 10% των κεφαλαίων –ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια κ.λπ.– μπορούν να επενδύσουν σε μια χώρα χωρίς επενδυτική βαθμίδα. «Μπορείτε να φανταστείτε ποιος θα είναι ο χώρος για νέες άμεσες ξένες επενδύσεις ή χρηματοοικονομικές επενδύσεις, όταν αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα. Πολλά περισσότερα κεφάλαια θα έχουν την όρεξη να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, είχε επισημάνει πως οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα καθώς και τα νοικοκυριά επηρεάζονται από τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ και η επίδραση αυτή θα αμβλυνθεί εν μέρει όταν η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.

Εμπιστοσύνη

Οπως πρόσφατα τόνισε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει περαιτέρω εμπιστοσύνη, θα επιταχύνει τις ξένες επενδύσεις και θα βελτιώσει το λειτουργικό περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες, ενώ οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να βελτιωθούν λόγω των καλύτερων αντιλήψεων για τον κίνδυνο.

Σε ό,τι αφορά την αγορά, όπως έχει υπογραμμίσει και η Axia Research, η αναβάθμιση της Ελλάδας είναι πιο σημαντική για το ελληνικό Χρηματιστήριο από ό,τι η αναβάθμιση του ίδιου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών – η οποία και αναμένεται στα τέλη του 2024 με αρχές 2025. Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως το υπό διαχείριση ενεργητικό για τις ελληνικές μετοχές, όταν έλθει η επενδυτική βαθμίδα, θα αυξηθεί κατά 2,3 φορές. Δεδομένου ότι η πλειονότητα των επενδυτικών κεφαλαίων (62% του συνόλου) δεν ακολουθεί δείκτες αναφοράς, αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα των funds (με συγκεκριμένα καταστατικά) θα μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα μετά την επενδυτική βαθμίδα. Επίσης, τα παθητικά funds που συνδέονται με το καθεστώς των ανεπτυγμένων αγορών αποτελούν μόνο το 14% των επενδεδυμένων περιουσιακών στοιχείων της Ε.Ε., δηλαδή είναι λιγότερο σημαντικά για τη συνολική εικόνα. Ως εκ τούτου, η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, και όχι τόσο του ίδιου του Χ.Α., θα φέρει την πλειονότητα των εισροών στην ελληνική αγορά.

Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. ως ποσοστό του ΑΕΠ λόγω της ανόδου των αποτιμήσεων και εισαγωγών νέων εταιρειών, χάρη και στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, ενώ οι ελληνικές εισηγμένες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από ένα πιο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον που θα βελτιώσει τα θεμελιώδη μεγέθη τους και θα δανείζονται με πιο ευνοϊκούς όρους από τις αγορές.

Επίσης, όπως έχει σημειώσει στην «Κ» διαχειριστής γαλλικής τράπεζας που διαπραγματεύεται και ελληνικά ομόλογα, η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει πολλές παθητικές αγορές από funds που επενδύουν στους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων οι οποίες θα κινηθούν στα 16-18 δισ. ευρώ περίπου. Αυτό βέβαια θα συμβεί από τη στιγμή που η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα από δύο τουλάχιστον οίκους, καθώς αυτή είναι και η προϋπόθεση για να ενταχθεί στους διεθνείς δείκτες.

Φθηνός δανεισμός

Πάντως, η αγορά ομολόγων έχει αποτιμήσει σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα και αυτό αντικατοπτρίζεται στις ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων. Το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται φθηνότερα πλέον από χώρες όπως η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Κροατία, η Λετονία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Λιθουανία, ενώ πλησιάζει την Ισπανία –όλες χώρες με επενδυτική βαθμίδα αν κοιτάξουμε την περιοχή της Ευρωζώνης–, ενώ αν και η σύγκριση δεν είναι ίση, λόγω διαφορετικών νομισμάτων και συνθηκών, δανείζεται (πολύ) φθηνότερα και από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT