Απογείωση επιβατικής κίνησης στη Μεσόγειο

Απογείωση επιβατικής κίνησης στη Μεσόγειο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Τα αεροδρόμια των «παραδοσιακών» τουριστικών προορισμών κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις στο β΄ τρίμηνο μεταξύ των 30 μεγαλύτερων αεροδρομίων της Ευρώπης που παρακολουθεί η Fitch Ratings, με αυτά της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας να ξεπερνούν σημαντικά τον αριθμό επιβατών του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, τα αεροδρόμια της Γερμανίας και της Βόρειας Ευρώπης, όπως του Ελσίνκι, παρουσίασαν χαμηλότερες επιδόσεις (69% του επιπέδου του 2019), ενώ το αεροδρόμιο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα (106%) και της Τενερίφης (108%) είχαν υπερεπιδόσεις. H μέση επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια το β΄ τρίμηνο έφτασε στο 94% του επιπέδου του 2019 έναντι 83% το β΄ τρίμηνο του 2022 και 89% το α΄ τρίμηνο του 2023.

Μπαράζ πληρωμών επιδομάτων και εφάπαξ

Σχεδόν 48 εκατ. ευρώ θα διατεθούν κατά κύριο λόγο από τη ΔΥΠΑ αλλά και από τον ΕΦΚΑ σε δικαιούχους επιδομάτων και εφάπαξ. Ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε τη Δευτέρα και έως την Παρασκευή θα καταβάλει 13,3 εκατ. ευρώ σε 600 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ. Αντίστοιχα, η ΔΥΠΑ πληρώνει 13 εκατ. ευρώ σε 21.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων, άλλα 12 εκατ. ευρώ σε 11.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης, 8 εκατ. ευρώ σε 14.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα και 1,5 εκατ. ευρώ σε 2.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Καθυστερήσεις πτήσεων λόγω καιρού

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τον Ιούλιο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι καθυστερήσεις πτήσεων. Αιτία, κυρίως σε Γερμανία, Ουγγαρία και Σερβία, υπήρξαν οι κακές καιρικές συνθήκες, με την καθυστέρηση ανά πτήση να κυμαίνεται από 15 λεπτά έως 2,5 λεπτά. Την ίδια στιγμή, τον Ιούλιο οι πτήσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυξήθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση, με τον συνολικό αριθμό τους να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η Τζόρτζια Μελόνι δεν μετανιώνει…

Λίγο πριν από την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την απροσδόκητη εφάπαξ φορολογία 40% στα υπερκέρδη των ιταλικών τραπεζών. Η είδηση την προηγούμενη Δευτέρα κατέλαβε εξαπίνης τις αγορές, με αποτέλεσμα την εξάλειψη σχεδόν 10 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία των εν λόγω τραπεζών. Η Ρώμη θέλει με τα έσοδα να χρηματοδοτήσει πολλά μέτρα, από φοροαπαλλαγές μέχρι στεγαστικά δάνεια. Μετά τις απώλειες στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, αποφασίστηκε ο συντελεστής τελικώς να μην υπερβαίνει το 0,1% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Σε συνέντευξή της στις Corriere della Sera, La Repubblica και La Stampa η Μελόνι δήλωσε πως δεν μετανιώνει για την απόφαση. «Το τραπεζικό σύστημα έσπευσε να αυξήσει τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, αλλά όχι και στις καταθέσεις, οπότε έγινε κάτι στρεβλό – χρειάζεται να σταλεί ένα μήνυμα γι’ αυτό», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT