Αδεια για τρεις σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας στην HELLENiQ ENERGY

Αδεια για τρεις σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας στην HELLENiQ ENERGY

Η συνολική ισχύς τους φτάνει στα 100 MW – Θα κατασκευαστούν εντός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Δυναμική είσοδο στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας πέτυχε η HELLENiQ ENERGY με τη συμμετοχή της στον πρώτο διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης. Η ΡΑΑΕΥ αξιολόγησε θετικά και συμπεριέλαβε στη λίστα των επιλέξιμων έργων και τους τρεις σταθμούς αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 100 MW και εγγυημένης (ωφέλιμης) χωρητικότητας 200 MWh ενέργειας, με τους οποίους συμμετείχε στη διαγωνιστική διαδικασία η εταιρεία, μέσω της θυγατρικής της, Helleniq Renewables. Πρόκειται για αδειοδοτημένους σταθμούς εντός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της HELLENiQ ENERGY στη Θεσσαλονίκη. Τα έργα είναι ονομαστικής ισχύος 50 MW o μεγαλύτερος και από 25 MW oι δύο άλλοι. Θα υλοποιηθούν αξιοποιώντας υφιστάμενες υποδομές (οδικά δίκτυα, περίφραξη, συστήματα/εγκαταστάσεις ασφαλείας κ.λπ.), ενώ από την περιοχή διέρχονται γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης 150 kV.

Οι σταθμοί αποθήκευσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της HELLENiQ ENERGY, αξιολογήθηκαν από τη ΡΑΑΕΥ ως επιλέξιμοι για τη λήψη της επενδυτικής ενίσχυσης των 200.000 ευρώ/MW και τη λειτουργική ενίσχυση, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις τελικές εγκεκριμένες προσφορές. Οι σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να δραστηριοποιούνται ενεργά σε όλες τις επιμέρους συνιστώσες της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, από τις οποίες και θα αντλούν τα έσοδά τους. Η διάρκεια ισχύος των αδειών αποθήκευσης ανέρχεται σε 25 έτη.

Η στρατηγική της HELLENiQ ENERGY εστιάζεται στην ανάπτυξη ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου μεταξύ των βασικών δραστηριοτήτων του ομίλου και της ανάπτυξης στον τομέα της νέας ενέργειας, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η ενεργειακή μετάβαση. Η θυγατρική της, Helleniq Renewables, έχει καταστεί η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία της χώρας σε νέα έργα ΑΠΕ, διαθέτοντας εγκατεστημένη ισχύ 356 MW και συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων 4 GW σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Η επιτυχής συμμετοχή της Helleniq Renewables στον διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ σηματοδοτεί την είσοδό της στον τομέα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, δραστηριότητας συμπληρωματικής ως προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και απαραίτητης για την επίτευξη υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ στο παραγωγικό μείγμα. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία αναπτύσσει Σταθμούς Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ), συνολικής ονομαστικής ισχύος πλέον των 800 MW, σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT