Η πανδημία έφυγε, οι επιπτώσεις έμειναν

Η πανδημία έφυγε, οι επιπτώσεις έμειναν

Το ΑΕΠ στις μεγαλύτερες ανεπτυγμένες οικονομίες δεν θα επιστρέψει στην πορεία που βρισκόταν πριν από την πανδημία της COVID-19 ούτε καν στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Το ΑΕΠ στις μεγαλύτερες ανεπτυγμένες οικονομίες δεν θα επιστρέψει στην πορεία που βρισκόταν πριν από την πανδημία της COVID-19 ούτε καν στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Τα μεγάλα οικονομικά σοκ που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας και της ευρωπαϊκής κρίσης φυσικού αερίου αναμένεται να έχουν διαρκή αρνητικό αντίκτυπο στο παραγωγικό δυναμικό από την πλευρά της προσφοράς, όπως επισημαίνει. Αυτό θα αντικατοπτρίζεται εν μέρει μέσω της βραδύτερης συσσώρευσης κεφαλαίου και της μείωσης της παραγωγικότητας της εργασίας. Ο οίκος προχώρησε σε μείωση των εκτιμήσεών του για τους δυνητικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ιαπωνία κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, σε 1,2%, 1,1% και 0,5% αντιστοίχως, καθώς και για τις ΗΠΑ κατά 0,1%, στο 1,7%. Ωστόσο, αύξησε ελαφρώς τις εκτιμήσεις του για την Ιταλία και τη Γαλλία κατά 0,1%, σε 0,7% και 1,2% αντιστοίχως. Αυτό αντανακλά, στην περίπτωση της Ιταλίας, βελτιωμένες τάσεις στις επενδύσεις.

Από φωτοβολταϊκά το 52,7% των ΑΠΕ  

Στα 11.284 μεγαβάτ έφτασε η εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με το νεότερο δελτίο που εξέδωσε ο ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης). Εξ αυτών, τα 5.788 μεγαβάτ ήταν φωτοβολταϊκά, τα 4.828 αιολικά, 280 υδροηλεκτρικά, 131 βιομάζα και 255 μονάδες συμπαραγωγής. Οσον αφορά την παραγωγή των ΑΠΕ, τον Ιούνιο το 52,7% ήταν από φωτοβολταϊκά, το 34,3% αιολικά, 2,5% φωτοβολταϊκά στέγης, 4,6% μικρά υδροηλεκτρικά, 3,1% βιομάζα-βιοαέριο και 1,6% συμπαραγωγή.  

Ανοδικά η Carlsberg στην ελληνική αγορά  

Ισχυρό χαρτί αποδεικνύεται για τον όμιλο Carlsberg η ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το α΄ εξάμηνο που ανακοίνωσε ο δανέζικος όμιλος, οι πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν και στην κατηγορία της μπίρας αλλά και των αναψυκτικών (κυρίως mixers) με το σήμα Tuborg. Μάλιστα, η ελληνική αγορά ήταν από τις ελάχιστες στη Νότια Ευρώπη όπου καταγράφηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων, κάτι που δεν συνέβη για παράδειγμα στην Ιταλία ή την Κροατία. Ο τουρισμός φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο, παρά τους βροχερούς Μάιο και Ιούνιο.   

Εκρηξη «χρυσής βίζας» σε Ελλάδα, Πορτογαλία  

Ενισχυμένες παραμένουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων, πανευρωπαϊκά, μέσω του καθεστώτος της «χρυσής βίζας» που επιτρέπει την εξασφάλιση άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών. Ενδεικτικά, στην Πορτογαλία ο αριθμός αυτού του είδους των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 180 τον Μάιο, αριθμός που αντιστοιχεί σε ιστορικό υψηλό. Στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα της άνοιξης εκδόθηκαν 87% περισσότερες «χρυσές βίζες» έναντι του αντίστοιχου μήνα το 2022. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα από την 1η Αυγούστου το κατώτατο απαιτούμενο ποσό διπλασιάστηκε σε 500.000 ευρώ για αγορές ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη. 

Πρώτη ξανά η Εύβοια στον κοινωνικό τουρισμό

Συνολικά 25.982 επιταγές του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα της χώρας στο διάστημα 1-15 Αυγούστου, καθώς και 2.243 επιταγές για φθηνότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Ο πιο δημοφιλής προορισμός ήταν για μία ακόμη φορά η Εύβοια, ενώ ακολούθησαν η Χαλκιδική και η Πρέβεζα. Να σημειωθεί ότι οι διακοπές με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2023-24 μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2024. Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο. Ειδικά όμως για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον Νομό Εβρου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα της Β. Εύβοιας και της Σάμου, αλλά και της Ρόδου (εφόσον δημοσιευθεί η σχετική ΚΥΑ), μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT