Αλλαξε το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο, τονίζει η HSBC

Αλλαξε το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο, τονίζει η HSBC

Bασίζεται πλέον περισσότερο στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, σημειώνει σε έκθεσή της η βρετανική τράπεζα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Στη μεγάλη αλλαγή που έχει σημειώσει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας, το οποίο βασίζεται πλέον περισσότερο στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, επικεντρώνεται η HSBC, ενώ τονίζει πως αυτό έχει οδηγήσει τη χώρα στο να αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα μεταρρυθμιστικά stories.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, τα μακροοικονομικά μεγέθη έχουν περάσει μέσα από μια ριζική αλλαγή: το ελληνικό οικονομικό μοντέλο έχει αλλάξει βαθιά και οι προοπτικές είναι πλέον πολύ καλύτερες και πολύ πιο βιώσιμες.

Τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας που άνοιξαν τον δρόμο για την κρίση χρέους της χώρας δεν υπάρχουν πλέον. Υπήρχαν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες που προκάλεσαν την κρίση χρέους, αλλά με τους πιο απλούς μακροοικονομικούς όρους η πολύ χαλαρή δημοσιονομική πολιτική οδήγησε σε έκρηξη της εγχώριας ζήτησης, όπως σημειώνει.

Καθώς η ζήτηση μειώθηκε μετά το 2008/2009 και το κόστος δανεισμού αυξήθηκε, ο δείκτης του χρέους αυξήθηκε απότομα. Χωρίς μεγάλη εξωτερική στήριξη, το τίμημα ήταν η σοβαρή εγχώρια δημοσιονομική περιστολή, η οποία ανάγκασε την οικονομία σε ύφεση, ωθώντας τον δείκτη του δημόσιου χρέους στο 200% του ΑΕΠ. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Ελλάδα είχε παγιδευτεί σε μια παγίδα χρέους, με την αδύναμη ανάπτυξη να δυσκολεύει την επιστροφή της στη φερεγγυότητα.

Η συνήθης διέξοδος από αυτή τη δύσκολη θέση θα ήταν να αυστηροποιηθεί απότομα η δημοσιονομική πολιτική, αλλά να επιτραπεί η υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η αύξηση των εξαγωγών θα ήταν υποκατάστατο της αύξησης της εγχώριας ζήτησης, αλλά σε αυτό το σενάριο η οικονομία θα αναπτυσσόταν, επιτρέποντας την πτώση του δείκτη χρέους. Αλλά αυτή η διαδρομή δεν ήταν διαθέσιμη στην Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης. Αντίθετα επιτεύχθηκε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της παρατεταμένης πτώσης των πραγματικών μισθών, προσθέτει η HSBC.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό ενίσχυε την αποπληθωριστική πίεση στην ελληνική οικονομία, αλλά τα θετικά αποτελέσματα γίνονται πλέον αντιληπτά. Η ανάπτυξη των εξαγωγών επιτέλους επιταχύνθηκε και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ εξακολουθεί να είναι ελλειμματικό, μειώθηκε, και οι οικονομολόγοι της HSBC αναμένουν ότι θα επιστρέψει τα επόμενα δύο χρόνια στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ το 2001.

Η αύξηση των επενδύσεων και οι ξένες άμεσες επενδύσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και η ανάκαμψη της ανάπτυξης επιτρέπει στον δείκτη χρέους να υποχωρήσει ταχύτερα. «Το ελληνικό μοντέλο έχει μεταμορφωθεί – δεν καθοδηγείται πλέον από δημοσιονομικά, αντίθετα, οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης σχετίζονται περισσότερο με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Αυτό είναι πολύ πιο βιώσιμο», τονίζει η HSBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT