Υποχώρησε κατά 17,2% ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας τον Ιούνιο

Υποχώρησε κατά 17,2% ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας τον Ιούνιο

Oι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων έχουν αποκλιμακωθεί, όχι όμως στα επίπεδα που ήταν πριν από το φθινόπωρο του 2021

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Πτώση 17,2% σημείωσε τον Ιούνιο ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2022, μετά από άλμα 43,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021, όπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Το παραπάνω αποδεικνύει αν μη τι άλλο ότι οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων έχουν μεν αποκλιμακωθεί, όχι όμως στα επίπεδα που ήταν πριν από το φθινόπωρο του 2021 ή πριν από τον Φεβρουάριο του 2022. Η μείωση του τζίρου στη βιομηχανία οφείλεται εν μέρει, πάντως, και σε πιθανό περιορισμό της ζήτησης.

Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία του μηνός Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2023, παρουσίασε αύξηση 1,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022, παρουσίασε αύξηση 11%, έναντι αύξησης 36,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η μείωση του γενικού δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία κατά 17,2% τον μήνα Ιούνιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2022, προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:

• Μείωση κατά 17,4% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποίησης. Σε αυτή τη μείωση συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των κλάδων παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, παραγωγής βασικών μετάλλων.

• Μείωση κατά 23,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς, κάτι που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις επέλεξαν να έχουν ανταγωνιστικές τιμές για να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς σε άλλες χώρες.

• Μείωση κατά 13,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς.

• Αύξηση κατά 11,7% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων – λατομείων. Αυτή η αύξηση προήλθε κυρίως από τη μεταβολή των δεικτών των κλάδων εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT