Κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ ο κινεζικός όμιλος Evergrande

Κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ ο κινεζικός όμιλος Evergrande

Η κατάρρευση της εταιρείας εκτιμάται ότι θα πλήξει την οικονομία της Κίνας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Εντείνεται η ανησυχία για τις εξελίξεις στην οικονομία της Κίνας μετά την πτώχευση της άλλοτε δεύτερης σε μέγεθος κατασκευαστικής και εργολαβικής εταιρείας της, Evergrande. Η εταιρεία προσέφυγε στο άρθρο 15 των πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, που επιτρέπει στην αμερικανική δικαιοσύνη να προστατεύσει μια εταιρεία από τους πιστωτές της ακόμη κι όταν εμπλέκεται άλλη χώρα. Η είδηση έρχεται σε μια στιγμή που το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ για την Κίνα, καθώς τα τελευταία στοιχεία της καταδεικνύουν επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων όπως και των εξαγωγών και πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ετσι, οικονομικοί αναλυτές και μεγάλες τράπεζες υποβαθμίζουν εκ νέου τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξή της.

Η Evergrande είναι κυρίαρχη στο κινεζικό real estate, παράγει ηλεκτροκίνητα οχήματα και διαθέτει θεματικά πάρκα.

Πρόκειται, άλλωστε, για μια εξαιρετικά επιζήμια πτώχευση και αναμένεται να προκαλέσει ωστικό κύμα αισθητό σε μεγάλο μέρος της κινεζικής οικονομίας, μιας και είναι συνδεδεμένη με τον ζωτικό τομέα των ακινήτων, που αντιπροσωπεύει το 30% του ΑΕΠ της χώρας. Η προηγούμενη πτώχευση που είχε κηρύξει η Evergrande το 2021 είχε προκαλέσει κραδασμούς στις αγορές ακινήτων πλήττοντας τους αγοραστές κατοικιών αλλά και το σύνολο του κινεζικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αν και πρόκειται για υπερχρεωμένη εταιρεία, εν προκειμένω η πτώχευση της Evergrande είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της εκστρατείας που έχει εξαπολύσει το Πεκίνο κατά του υπερβολικού δανεισμού από πλευράς των κατασκευαστικών. Ζητούμενο για το Πεκίνο είναι να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών των κατοικιών. Η κατάρρευση της Evergrande, όμως, έχει προκαλέσει ντόμινο πτώσης μεγάλων κατασκευαστικών, μεταξύ των οποίων οι μεγάλες και σημαντικές Kasia, Fantasia και Shimao, που έχουν όλες κηρύξει στάση πληρωμών. Προσφάτως ένας ακόμη κολοσσός στον τομέα των ακινήτων, η Country Garden, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να καταφύγει σε ανάλογους χειρισμούς στο χρέος της, δίνοντας στην αγορά το μήνυμα ότι σχεδιάζει αναδιάρθρωση του χρέους της.

Το πρόβλημα με την Evergrande, όμως, είναι ότι πρόκειται για έναν κολοσσιαίο όμιλο με περισσότερα από 1.300 σχέδια ακινήτων σε περισσότερες από 280 πόλεις. Δεν περιορίζεται, άλλωστε, στην αγορά ακινήτων, καθώς έχει δική της μονάδα ηλεκτροκίνητων οχημάτων, βιομηχανία υπηρεσιών υγείας και επιχείρηση θεματικών πάρκων. Η ανησυχία για τις εξελίξεις στη δεύτερη οικονομία του κόσμου εντείνονται, καθώς το νόμισμα της χώρας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών. Η πτώση του γουάν ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της απόφασης που έλαβε αιφνιδιαστικά στις αρχές της εβδομάδας η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να προχωρήσει σε σημαντική μείωση των επιτοκίων. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησε άλλα μέσα και συγκεκριμένα καθόρισε τη διακύμανση της ισοτιμίας του γουάν έναντι του δολαρίου σε ένα +/- 2% από την τιμή των 7,2 γουάν προς ένα δολάριο. Στρατηγικοί αναλυτές συναλλάγματος και άλλοι παράγοντες της αγοράς ερμηνεύουν την κίνηση της κεντρικής τράπεζας ως αποτέλεσμα της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η ταχύτητα υποχώρησης του νομίσματος, απότοκος των μαζικών εκροών κεφαλαίων από τα κινεζικά ομόλογα και τις κινεζικές μετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT