«Βλέπουν» συνέχιση υψηλών αποδόσεων στις ελληνικές τράπεζες

«Βλέπουν» συνέχιση υψηλών αποδόσεων στις ελληνικές τράπεζες

Νέες θετικές εκθέσεις από Deutsche Bank και Euroxx

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Το μπαράζ των θετικών εκθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως οι προοπτικές του κλάδου παραμένουν πολύ αισιόδοξες χάρη στην ώθηση που έχει δεχτεί από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, τα σημαντικά βελτιωμένα μεγέθη και το ισχυρό μακροοικονομικό σκηνικό στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε νέα έκθεσή της η Deutsche Bank επισημαίνει πως οι εντυπωσιακές επιδόσεις των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με το ράλι από τις αρχές του έτους να διαμορφώνεται στο 60% περίπου, καταδεικνύουν την ταχεία και μεγάλη αλλαγή που έχει σημειωθεί στο επενδυτικό κλίμα λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των μεγεθών του κλάδου, κυρίως στο μέτωπο των καθαρών εσόδων από τόκους.

Η γερμανική τράπεζα εκτιμά πως αυτές οι ισχυρές αποδόσεις θα συνεχιστούν, με τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα να αναμένεται να κορυφωθούν στο γ΄ τρίμηνο, λόγω του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης, και να σταθεροποιηθούν στη συνέχεια, πριν αρχίσουν να μειώνονται το 2024.

Ωστόσο, η μετακύλιση της αύξησης των επιτοκίων στις καταθέσεις είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη και η αύξηση των δανείων αναμένεται να υπερβεί κατά πολύ εκείνη της υπόλοιπης Ευρώπης, παρέχοντας σημαντική υποστήριξη.

Επιπλέον εκτιμά πως οι προβλέψεις θα συνεχίσουν να μειώνονται λόγω της βελτίωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να ευθυγραμμιστούν με αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αγοραστής των μετοχών των ελληνικών τραπεζών δηλώνει από την πλευρά της η Euroxx Securities, τονίζοντας πως παρά το ράλι υπάρχει ακόμη σημαντική μακροπρόθεσμη αξία στον κλάδο.

Πρώτον, το μακροοικονομικό story της Ελλάδας είναι πολύ ελκυστικό με ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ πάνω από τα μέσα επίπεδα της Ευρωζώνης, λόγω της αύξησης των επενδύσεων και των υψηλότερων εξαγωγών.

Δεύτερον, υπάρχει σημαντική ευκαιρία για αύξηση του χαρτοφυλακίου νέων δανείων μακροπρόθεσμα. Η Euroxx εκτιμά πως φέτος τα νέα δάνεια θα αυξηθούν κατά 3,5%, ωστόσο από το 2024 και μετά θα επιταχυνθούν και θα κινηθούν λίγο κάτω του 10%, λόγω της ισχυρής μακροοικονομικής πορείας, του Ταμείου Ανάκαμψης και του χαμηλού δανεισμού του ιδιωτικού τομέα.

Τρίτον, τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια είναι υψηλότερα από τις περισσότερες τράπεζες στην Ε.Ε. Φέτος αναμένεται να κινηθούν στο 2,6% κατά μέσον όρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT