Υποχωρεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Υποχωρεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

H διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών επανέφερε στο προσκήνιο φόβους για επανάληψη της κρίσης του παρελθόντος, ωστόσο η Euroxx Research εκτιμά πως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά για την Ελλάδα.

3' 0" χρόνος ανάγνωσης

H διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών επανέφερε στο προσκήνιο φόβους για επανάληψη της κρίσης του παρελθόντος, ωστόσο η Euroxx Research εκτιμά πως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά για την Ελλάδα. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, το έλλειμμα αυξήθηκε στο 9,7% το 2022 από 6,8% το 2021. «Αυτή η άνοδος οδήγησε σε ανησυχίες ότι η Ελλάδα εισέρχεται ξανά σε μια ασταθή πορεία παρόμοια με την προ του 2010 περίοδο διψήφιων δίδυμων ελλειμμάτων», τονίζει. Ωστόσο, κατά την άποψη της Euroxx δεν υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί η ιστορία. Η διεύρυνση του ελλείμματος αντανακλά πρωτίστως την κλιμάκωση του ελλείμματος καυσίμων λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους (6,3% του ΑΕΠ το 2022 από 3,2% το 2021), όπως εξηγεί, ενώ συνδυάστηκε με αυξανόμενες εξαγωγές, άμεσες ξένες επενδύσεις και πρωτογενές πλεόνασμα. Το έλλειμμα ακολουθεί ήδη πτωτική πορεία το τρέχον έτος και αναμένεται να φθάσει σε επίπεδα 6%-7% στα τέλη του 2023 και περίπου 4%-5% από το 2024 και μετά, όπως σημειώνει.

Αλμα της τιμής ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά 

Αλμα στα 153,98 ευρώ/MWh κάνει σήμερα η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, με την υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου να φθάνει στα 280 ευρώ/ MWh. Μέσα σε μία ημέρα η τιμή αυξήθηκε κατά 17%, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι και την περασμένη Δευτέρα και για πολλές εβδομάδες νωρίτερα είχε σταθεροποιηθεί κάτω από τα 100 ευρώ/MWh. H νέα αβεβαιότητα στην αγορά του φυσικού αερίου και η εκτίναξη της τιμής του στον κόμβο της Ολλανδίας στα 43 ευρώ/MWh χθες στα προθεσμιακά συμβόλαια του Σεπτεμβρίου και κοντά στα 60 ευρώ του Δεκεμβρίου προμηνύουν αρνητικές εξελίξεις και στο μέτωπο των τιμών ρεύματος τον χειμώνα.   

Η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα παιδιού  

Από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου το απόγευμα μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου 2023 θα παραμείνει κλειστή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων Α21 – επίδομα παιδιού ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να γίνουν η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του τέταρτου διμήνου του έτους. Οσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση μπορούν να το κάνουν έως την καταληκτική ημερομηνία, όμως για να ολοκληρωθεί η αίτησή τους πρέπει να υποβληθεί οριστικά.

Κοντά σε deal για τα Starbucks   

Στην τελική ευθεία φέρεται να βρίσκεται το κλείσιμο της συμφωνίας εξαγοράς της αλυσίδας καφέ Starbucks στην Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτών του ενδιαφερόμενου επενδυτή και της ιδιοκτησίας συμφερόντων της οικογένειας Μαρινόπουλου λέγεται ότι έχουν σχεδόν καταλήξει, ωστόσο αναμένεται η τελική έγκριση από τον δικαιοπάροχο του εμπορικού σήματος, δηλαδή την αμερικανική πολυεθνική. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο επενδυτής είναι η εταιρεία ECM Partners,  συμφερόντων του επιχειρηματία Σάββα Λιασή, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το ζήτημα από τις αρχές του έτους. Η γνωστή αλυσίδα καφέ στην Ελλάδα έχει περιέλθει σε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο υψηλός για τα μεγέθη της δανεισμός.   

Ράλι άνω του 40% για τη μετοχή της ΕΚΤΕΡ 

Το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών σχεδόν σε καθημερινή βάση προσελκύει η μετοχή της ΕΚΤΕΡ το τελευταίο διάστημα, έχοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς υπήρξαν συνεδριάσεις που βρέθηκε στην κορυφή των μετοχών με τη μεγαλύτερη αύξηση. Μάλιστα, η εμπορευσιμότητα του τίτλου θυμίζει εποχές Αυγούστου 1999, καθώς πριν από μερικές ημέρες αντικείμενο πώλησης υπήρξαν συνολικά 356.000 μετοχές (όχι φυσικά ως πακέτο), ήτοι το 3,17% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, δείγμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σημαντικό ρόλο γι’ αυτή την εξέλιξη έχει διαδραματίσει η πρόσφατη αναφορά (στο τέλος Ιουλίου) της διοίκησης ότι επιδιώκεται η αναβάθμιση του εργοληπτικού πτυχίου της εταιρείας στην έβδομη και ανώτατη εργοληπτική τάξη (έναντι της στ΄ τάξης που είναι σήμερα). Από τότε η μετοχή της εταιρείας έχει καταγράψει ράλι που έφθασε έως και το 46,5% (από τα 2,15 στα 3,15 ευρώ), ενώ χθες ο τίτλος «έκλεισε» στα 3,04 ευρώ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT