Η επιφυλακτική στάση της Fed για την αμερικανική οικονομία

Η επιφυλακτική στάση της Fed για την αμερικανική οικονομία

Η πιο αργή ενίσχυση του πληθυσμού σχετίζεται άρρηκτα με τις οικονομικές προοπτικές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Υστερα από αμηχανία χρόνων σχετικά με την υποτονική ανάκαμψη των ΗΠΑ μετά την ύφεση του 2007-2009, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έκανε έναν απολογισμό στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο του 2016. Λόγω της χαμηλής παραγωγικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού, η τυπική οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ του 2,5% ή περισσότερο σε ετήσια βάση «δεν είναι πλέον δυνατή» σε σταθερή βάση, είχε δηλώσει ο Τζον Γουίλιαμς, νυν πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης και τότε επικεφαλής της Fed στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με τα πρακτικά της προαναφερθείσας συνεδρίασης. Στο πλαίσιο εκείνο τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής πολιτικής μείωσαν την πρόβλεψή τους για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 1,8%. Από τότε και για τα 21 από τα 28 τρίμηνα που ακολούθησαν, η ανάπτυξη στη χώρα ξεπέρασε το 1,8%, συμπεριλαμβανομένης μιας περιόδου με ρυθμό 2,5% μεταξύ εκείνης της συνεδρίασης της Fed του 2016 και της έναρξης της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ επί προεδρίας Μπάιντεν ο μέσος όρος φθάνει το 3% μέχρι στιγμής.

Πάντως, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής συγκεντρωθούν τις επόμενες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, το οποίο και θα εστιάσει στις δομικές αλλαγές, θα βρεθούν ενώπιον μιας οικονομίας με αύξηση του εργατικού δυναμικού καλύτερη της αναμενόμενης, άνοδο των κατασκευών, μεταβολές στο παγκόσμιο σύστημα αλυσίδας εφοδιασμού, συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού και ενδείξεων για βελτίωση της παραγωγικότητας. Παρά ταύτα, θεωρείται απίθανο να εγκαταλείψουν τη σιωπηρή άποψή τους για το οικονομικό δυναμικό των ΗΠΑ. Η πιο αργή ενίσχυση του πληθυσμού σήμερα σχετίζεται άρρηκτα με τις οικονομικές προοπτικές, η μετανάστευση παραμένει ένα πολιτικά φορτισμένο ζήτημα και η καλύτερη παραγωγικότητα, ο άλλος βασικός μοχλός ανάπτυξης, είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Από μέρους τους οι οικονομολόγοι του επενδυτικού κολοσσού της BlackRock σε άρθρα τους τον τρέχοντα μήνα ενστερνίστηκαν μία ακόμη πιο σκληρή άποψη γι’ αυτό που ονομάζουν «στασιμότητα πλήρους απασχόλησης», υπολογίζοντας πως θα φθάσει έως και το 1% η πιθανή ανάπτυξη των ΗΠΑ, καθώς η μεταπολεμική γενιά συνταξιοδοτείται, ο πληθωρισμός παραμένει ασταθής και οι ελλείψεις εργαζομένων εξακολουθούν να υφίστανται.

Εντούτοις, τα στελέχη της τράπεζας εκπλήσσονται τα τελευταία χρόνια, διότι, παρά τα αυξημένα επιτόκια, οι άνθρωποι συνεχίζουν να συμπεριφέρονται διαφορετικά από ό,τι αναμένουν. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως το 2019, για παράδειγμα, το εργατικό δυναμικό στη χώρα αυξήθηκε σχεδόν με δύο φορές γρηγορότερο ρυθμό από το ισχνό 0,5% της πρόβλεψης από το προσωπικό της Fed, ρυθμός που διατηρήθηκε μόλις ο αριθμός των διαθέσιμων εργαζομένων ανέκαμψε το 2022 στα προ πανδημίας επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT