Η Eurobank αποκτά επιπλέον 17,3% στην Ελληνική Τράπεζα

Η Eurobank αποκτά επιπλέον 17,3% στην Ελληνική Τράπεζα

Ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή δημόσιας πρότασης και την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της κυπριακής τράπεζας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Τη στρατηγική της περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας της στην Κύπρο με την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας υλοποιεί η Eurobank με τη συμφωνία για την απόκτηση του ποσοστού (17,3%) που κατέχει η PIMCO στην κυπριακή τράπεζα. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής το ποσοστό της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα θα ανέλθει σε 46,5%, ανοίγοντας τον δρόμο για την υποβολή δημόσιας πρότασης και την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της κυπριακής τράπεζας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurobank, «η επένδυση είναι εναρμονισμένη με τη στρατηγική του ομίλου να ενισχύσει την παρουσία του στις βασικές αγορές, στις οποίες διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας». Η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε το β΄ τρίμηνο του έτους με ρυθμό 2,3%, ενώ η δημοσιονομική πειθαρχία οδήγησε στην αναβάθμιση το 2022 από τη Fitch του αξιόχρεου της κυπριακής δημοκρατίας από ΒΒΒ- σε ΒΒΒ.

Το τίμημα για την αγορά από την Poppy Sarl (PIMCO) των 71.428.572 μετοχών ανήλθε σε 167,9 εκατ. ευρώ ή 2,35 ευρώ/μετοχή, το οποίο όπως ανακοίνωσε η Eurobank μπορεί να προσαρμοστεί, μεταξύ άλλων, ανάλογα με την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής και τους όρους της επακόλουθης δημόσιας πρότασης. Να σημειωθεί ότι η Eurobank κατέχει ήδη ποσοστό 29,2% στην Ελληνική Τράπεζα μέσω διαδοχικών εξαγορών αρχικά από την Third Point, έπειτα από τη Senvest και πρόσφατα από τη Wargaming Group. Σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νόμου περί δημοσίων προτάσεων του 2007 της κυπριακής νομοθεσίας, η Eurobank με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα προβεί σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για όλες τις μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας που δεν θα της ανήκουν εκείνη τη χρονική στιγμή.

Οπως ανακοινώθηκε, η Eurobank ενδέχεται να εξετάσει την απόκτηση και επιπλέον μετοχών μέσω άλλων συναλλαγών, η ολοκλήρωση των οποίων θα τελεί υπό τις αντίστοιχες κανονιστικές εγκρίσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Wargaming, που έχει επενδύσει το 2013 στην Ελληνική Τράπεζα (αρχικά 20,2%), διατηρεί ακόμη ποσοστό 6,8%, ενώ βασικός μέτοχος με ποσοστό 21,3% είναι η Demetra Holding.

Η Eurobank δραστηριοποιείται στην κυπριακή αγορά από το 2007 μέσω της Eurobank Cyprus. Το ενεργητικό της τράπεζας ανήλθε με βάση τα στοιχεία του β΄ τριμήνου του έτους σε 8,6 δισ. ευρώ, το χαρτοφυλάκιο δανείων σε 2,6 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 7,2 δισ. ευρώ και τα κέρδη του α΄ τριμήνου ανήλθαν σε 49,3 εκατ. ευρώ. Η Ελληνική Τράπεζα διαθέτει ενεργητικό 20,2 δισ. ευρώ, χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 6,2 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται στο 9,3%. Οι καταθέσεις ανέρχονται σε 15,6 δισ. ευρώ και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι μόλις 38,5%, εξασφαλίζοντας πλεονάζουσα ρευστότητα, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται σε 19,29%.

Η εξαγορά υπόκειται σε κανονιστικές εγκρίσεις και θα ολοκληρωθεί μετά την πλήρη εκπλήρωσή τους. Μέχρι τότε η Poppy Sarl θα συνεχίσει να διατηρεί την πλήρη νομική και πραγματική κυριότητα των μετοχών προς πώληση, καθώς και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές. Η Axia Ventures Group ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Eurobank για τη συναλλαγή, ενώ η Milbank LLP, η Ιωαννίδης Δημητρίου ΔΕΠΕ και η Ποταμίτης Βεκρής Δικ. Εταιρεία παρείχαν νομική υποστήριξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT