«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα

Νέα «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα έδωσε η JP Morgan, τονίζοντας πως το ισχυρό ράλι που σημειώνει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από τις αρχές του έτους (38%) έχει πολύ δρόμο ακόμη λόγω τεσσάρων παραγόντων

3' 0" χρόνος ανάγνωσης

Νέα «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα έδωσε η JP Morgan, τονίζοντας πως το ισχυρό ράλι που σημειώνει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από τις αρχές του έτους (38%) έχει πολύ δρόμο ακόμη λόγω τεσσάρων παραγόντων. Αυτοί είναι: 1) Η σταθερή δυναμική στις τράπεζες, 2) οι γενικότερα ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, 3) η ακόμη χαμηλή τοποθέτηση των διεθνών επενδυτών στην Ελλάδα και 4) το πολύ ισχυρό μακροοικονομικό σκηνικό. Οπως επισημαίνει, συμφωνεί με τις προσδοκίες της αγοράς ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει φέτος και θα ενισχύσει περαιτέρω το κλίμα, ενώ η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ενισχύονται από τη μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, θα διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά της Ε.Ε., κάνοντας την Ελλάδα ανθεκτική στους κινδύνους παγκόσμιας ύφεσης. Η JP Morgan τονίζει, πάντως, πως η πολύ θετική στάση της για την εγχώρια αγορά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα πολύ ισχυρά μεγέθη που σημείωσαν οι ελληνικές τράπεζες στα αποτελέσματα εξαμήνου.

Πωλητήριο σε διαγνωστικά – κλινικές εξετάζει το CVC

Το ενδεχόμενο πώλησης των κλινικών και διαγνωστικών κέντρων του στην Ελλάδα εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το CVC Capital Partners. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί έως τα τέλη της χρονιάς, ενώ συμπληρώνονται έξι χρόνια από την απόκτηση του Metropolitan και σχεδόν πέντε χρόνια από την απόκτηση του 100% του ομίλου Υγεία. Υγεία και Metropolitan αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της παρουσίας του CVC, ενώ σε αυτούς προστίθενται το Metropolitan General, κλινική στην Κρήτη και δίκτυο διαγνωστικών κέντρων.

Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη με τον δήμαρχο Βόλου Αχ. Μπέο

Θετικά εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το αίτημα του Δήμου Βόλου να του παραχωρηθεί η έκταση του πάρκου του Αγίου Κωνσταντίνου στον Βόλο, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ύστερα από συνάντησή του με τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, για το συγκεκριμένο αίτημα του δήμου. Συγκεκριμένα, προσανατολίζεται στην έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργική Απόφασης, βάσει του νόμου 3463/2006, περί παραχώρησης περιουσιακών στοιχείων σε δήμους και κοινότητες. Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, Νάγια Κόλλια.

Υψηλά ενοίκια και μόνο για χειμώνα σε φοιτητές

Σοβαρά προβλήματα στέγασης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν για ακόμη μία χρονιά οι φοιτητές που αναζητούν διαμονή σε πανεπιστημιακές σχολές της περιφέρειας και δη σε πόλεις υψηλής τουριστικής κίνησης, όπως π.χ. στην Κρήτη ή στην Κέρκυρα. Μάλιστα, το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις υψηλές τιμές ενοικίασης, αλλά και την επιθυμία των ιδιοκτητών να «έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», δηλαδή να μισθώσουν το ακίνητό τους για τον χειμώνα σε κάποιον φοιτητή, αλλά να τον εξαναγκάσουν σε αποχώρηση από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ακόμη κι εν μέσω εξεταστικής περιόδου, προκειμένου να επωφεληθούν από τη θερινή τουριστική περίοδο. 

Η ώθηση του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης

Ο τουρισμός έχει συμβάλει περίπου στο 0,3% της ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α΄ εξάμηνο, ωστόσο στο υπόλοιπο του έτους η συμβολή θα είναι μηδενική, όπως εκτιμά η Capital Economics. Η Ευρωζώνη παρουσίασε μεγάλη αύξηση στις τουριστικές δαπάνες κατά το πρώτο μισό τρέχοντος έτους παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την επιβάρυνση των αυξανόμενων επιτοκίων, ενώ η ανάκαμψη του τουρισμού βοήθησε τις οικονομίες της νότιας Ευρώπης να υπεραποδώσουν τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, η Capital Economics εκτιμά πως η τουριστική δραστηριότητα θα είναι πολύ πιο αργή το β΄ εξάμηνο του έτους. «Ο κλάδος έχει ανακάμψει σε γενικές γραμμές στα προ πανδημίας επίπεδα, κάτι που υποδηλώνει ότι υπάρχουν μόνο περιορισμένα περιθώρια να συνεχιστεί η ανάκαμψη. Επιπλέον, η αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση και ίσως να ξοδέψουν λιγότερο από το εισόδημά τους σε ταξίδια», τονίζει. Ετσι, ο οίκος δεν περιμένει καμία πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη από τον τουρισμό το β΄ εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT