Ο χρυσός παραμένει ελκυστικός κόντρα στο ράλι των ομολόγων

Ο χρυσός παραμένει ελκυστικός κόντρα στο ράλι των ομολόγων

Εκτιμήσεις ότι η τιμή του θα κυμανθεί σε επίπεδα ρεκόρ τους επόμενους 12 μήνες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Παρά την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις προθέσεις της Fed και ειδικότερα το πότε θα δώσει τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων, οι επενδυτές παραμένουν πιστοί στον χρυσό, που συνήθως χάνει τη λάμψη του όταν αυξάνεται το κόστος του δανεισμού. Στην πλειονότητά τους σχεδιάζουν για τους επόμενους 12 μήνες είτε να διατηρήσουν είτε και να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους στο πολύτιμο μέταλλο .

Το λαμπερότερο και πολυτιμότερο των μετάλλων έχει χάσει μικρό μέρος της αξίας του τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς έχουν αυξηθεί οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και έχει ενισχυθεί το δολάριο επειδή η Fed έχει πλέον αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια. Επιπλέον, στην αγορά επικρατεί η εκτίμηση πως τα επιτόκια του δολαρίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό ακόμη, αφού δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η υποχώρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα κοντά στον στόχο του 2%. Ετσι, η τιμή του χρυσού κυμαίνεται στα 1.900 δολ. έχοντας υποχωρήσει περίπου 8% από τα υψηλότερα επίπεδα του έτους. Σύμφωνα, πάντως, με online έρευνα του Bloomberg μεταξύ επενδυτών και διαχειριστών κεφαλαίων, σε μεγάλο ποσοστό παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως σε 12 μήνες από σήμερα ο χρυσός θα ανέλθει σε 2.021 δολ. η ουγγιά, έχοντας δηλαδή επιστρέψει σε επίπεδα γύρω από το ρεκόρ που σημείωσε τον Αύγουστο του 2020, όταν η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν στην δίνη της πανδημίας.

Οικονομική αβεβαιότητα και γεωπολιτικές εντάσεις τροφοδοτούν το επίμονο ενδιαφέρον των επενδυτών για το πολύτιμο μέταλλο.

Εδώ και ενάμιση χρόνο, περίπου, οι κεντρικές τράπεζες μεγάλων και μικρών οικονομιών ανά τον κόσμο δίνουν μάχη για να ανακόψουν τον επίμονο πληθωρισμό, που παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Ειδικότερα στις ΗΠΑ, άλλωστε, παρά τις συστηματικές προσπάθειες της Fed να αποθερμάνει τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει σε εντυπωσιακά καλή κατάσταση, με την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα και τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν. «Προεξοφλούμε εκτόξευση της ζήτησης για χρυσό από επενδυτές που περιμένουν να τερματίσει η Fed τη στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική», τονίζει σχετικά ο Ντάρβεϊ Κουνγκ, επικεφαλής του τομέα εμπορευμάτων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου στον όμιλο DWS. Ο ίδιος πιθανολογεί εκτόξευση του χρυσού έως και σε 2.250 δολ. η ουγγιά μέσα σε διάστημα 12 μηνών.

Το επίμονο ενδιαφέρον των επενδυτών για τον χρυσό σχετίζεται, ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό τόσο με την αβεβαιότητα για τους μακροοικονομικούς παράγοντες όσο και τους κινδύνους από τις γεωπολιτικές εντάσεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο, ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία και η επόμενη κρίση της Κίνας μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Στηρίζουν, πάντως, την τιμή του χρυσού και θετικοί παράγοντες, όπως οι συνεχιζόμενες αγορές του μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και η ζήτηση που παραμένει σε υψηλά επίπεδα στις αναδυόμενες αγορές. Σύμφωνα με τον Γιάσπαρ Κρόλεϊ, στέλεχος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, «ο κόσμος ψάχνει πράγματα που κινούνται διαφορετικά από την υπόλοιπη οικονομία και ο χρυσός αποτελεί ακριβώς αυτό». Οπως υπογραμμίζει ο ίδιος, «ζητούμενο είναι η διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιο των επενδυτών». Προς το παρόν, βέβαια, οι επενδυτές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα στη σύνοδο των κεντρικών τραπεζών στο Τζάκσον Χολ, από την οποία ευελπιστούν να αντλήσουν συμπεράσματα για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον τους θα είναι στραμμένο στην ομιλία που θα εκφωνήσει την Παρασκευή ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT