Αύξηση δαπανών και επιδομάτων στην Πολωνία ενόψει εκλογών

Αύξηση δαπανών και επιδομάτων στην Πολωνία ενόψει εκλογών

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το δημοσιονομικό έλλειμμα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Η Πολωνία σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα και την υγεία, τα κοινωνικά επιδόματα και τις αμοιβές των εργαζομένων του δημόσιου τομέα το 2024, όπως δήλωσε χθες Πέμπτη ο πρωθυπουργός της χώρας και αφότου η κυβέρνησή του ενέκρινε τον προϋπολογισμό του επομένου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γνώμονας γι’ αυτή την απόφαση υπήρξαν οι εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματισθεί για τις 15 Οκτωβρίου.

Το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας έχει ήδη κερδίσει δύο φορές τις εκλογικές αναμετρήσεις εν μέρει χάρη στο ότι προωθεί γενναιόδωρα προγράμματα κοινωνικών παροχών. Σημειωτέον ότι έχει θέσει την ασφάλεια στον πυρήνα της εκστρατείας του φέτος, ειδικά λόγω της έντονης ανησυχίας για αυξανόμενη αστάθεια στα ανατολικά σύνορα της χώρας με τη Λευκορωσία.

Παρά ταύτα, ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι πολιτικές υψηλών δαπανών, που ανακοινώθηκαν πριν από τις εκλογές, θα μπορούσαν να εμποδίσουν την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος ήταν 10,8% τον Ιούλιο, καθώς και να αυξήσουν το έλλειμμα σε επικίνδυνα επίπεδα. «Υπό την κυβέρνησή μας, τα έσοδα του προϋπολογισμού έχουν υπερδιπλασιαστεί», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς προγράμματα για τη ρύθμιση των δημόσιων οικονομικών».

Η κυβέρνηση θα δαπανήσει πάνω από το 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για αμυντικό εξοπλισμό καθώς και για κοινωνικά προγράμματα και πρόσθετες πληρωμές στους συνταξιούχους. Συν τοις άλλοις, θα δαπανήσει επίσης πάνω από 190 δισ. ζλότι για την υγεία.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε επίπεδα περίπου 4,5% του ΑΕΠ σε σύγκριση με την πρόβλεψη του 3,4% τον Απρίλιο, όταν η Πολωνία υπέβαλε το σχέδιο σύγκλισης της οικονομίας της με αποδέκτρια την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Δεν πρέπει να αποτελεί τεράστια έκπληξη, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξαν πολλές υποσχέσεις σχετικά με μελλοντικές δαπάνες και δημοσιονομική επέκταση, επομένως η κατεύθυνση της ακολουθούμενης πορείας ήταν μέσες άκρες η αναμενόμενη, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα το δημοσιονομικό έλλειμμα», τόνισε από πλευράς του ο Πιότρ Μπιέλσκι, προϊστάμενος του τμήματος οικονομικής ανάλυσης στην τράπεζα Santander Bank Polska. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι το 2024 η Ευρωπαϊκή Ενωση, εφόσον η πανδημία έχει παρέλθει, θα επαναφέρει τους κανόνες των δημόσιων οικονομικών.

Συνεπώς, αν εμφανίζει η Πολωνία έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ, πρόκειται σαφώς για ποσοστό πάνω από τα όρια που θα τεθούν στα δημοσιονομικά κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT