Πέντε δράσεις απασχόλησης και κατάρτισης καινοτόμες που εφαρμόζονται για πρώτη φορά, αλλά και παλαιές που κρίθηκαν επιτυχημένες σχεδιάζει και αναμένεται να υλοποιήσει το φθινόπωρο η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας. Ετσι, εγκρίθηκε και θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα το πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης 500 ανέργων για εποχική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για μια πολιτική που συμφωνήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων των Εργατικών Κέντρων στις συγκεκριμένες περιοχές και του υπουργού Εργασίας Αδώνιδος Γεωργιάδη και ήδη εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΥΠΑ. Παράλληλα, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένονται άλλες 4 δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης που θα δώσουν την ευκαιρία σε 52.000 ανέργους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες αλλά και να τις εφαρμόσουν, αποκτώντας και επαγγελματική εμπειρία.
Αναλυτικά, το πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης ανέργων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που αποτελεί μία από τις περιοχές με υψηλότερη ανεργία στη χώρα, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου που έχει αυξημένες ανάγκες για εργάτες γης στη συγκομιδή ελιάς, που πραγματοποιείται από Οκτώβριο μέχρι Ιανουάριο κρίθηκε αναγκαίο, καθώς διαπιστώθηκε η αδυναμία του νομού Ηρακλείου να καλύψει τις απαιτούμενες θέσεις από τους εγγεγραμμένους ανέργους στις τοπικές υπηρεσίες της ΔΥΠΑ. Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή οικονομικών κινήτρων και συγκεκριμένα επιδόματος μετακίνησης ύψους 250 ευρώ και μετεγκατάστασης ύψους 250 ευρώ τον μήνα, προς τους άνεργους της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να μετακινηθούν από την περιοχή της μόνιμης κατοικίας τους, στο Ηράκλειο Κρήτης για να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 625.000 ευρώ και δικαιούχοι του επιδόματος μετακίνησης και μετεγκατάστασης είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο ΔΥΠΑ των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) που εδρεύουν στις περιοχές Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών. Το επίδομα θα καταβάλλεται από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, που ολοκληρώνεται η περίοδος συγκομιδής της ελιάς.
Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν και άλλα 4 προγράμματα της ΔΥΠΑ.
• Αναλυτικά, το πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, για 30.000 ανέργους, που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας απόκτησης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας (upskilling/reskilling), κυρίως σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Αρχικά αφορούσε 80.000 ανέργους, αλλά μετά τη μεγάλη ανταπόκριση επεκτάθηκε για επιπλέον 40.000 ανέργους. Εντός του Σεπτεμβρίου θα επεκταθεί για άλλους 30.000 ανέργους.
• Ολοκληρωμένη δράση κατάρτισης και απασχόλησης, για 15.000 ανέργους ηλικίας 25-45 ετών. Και αυτή χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εχει διττό στόχο, αφενός την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων, με σχετική πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα, ώστε να προετοιμαστούν για εργασία σε τομείς υψηλής ζήτησης και αιχμής (80 ώρες κατάρτιση με 400 ευρώ εκπαιδευτικό επίδομα), και αφετέρου την προώθησή τους σε θέσεις 6μηνης πλήρους απασχόλησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στις νέες δεξιότητες που μόλις απέκτησαν. Η ΔΥΠΑ να καλύπτει το 100% του μισθού και των εισφορών για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 25-30 ετών (έως 6.132 ευρώ ανά θέση εργασίας) και το 80% για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 31-45 ετών (έως 4.906 ευρώ ανά θέση εργασίας). Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 88.700.000 ευρώ.
• Πρόγραμμα κατάρτισης για προσωπικό ιδιωτικής ασφαλείας, για 5.000 ανέργους 18-50 ετών. Με στόχο την κάλυψη του μεγάλου αριθμού κενών θέσεων στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, η νέα δράση αφορά 5.000 ανέργους και περιλαμβάνει προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 105 ωρών για την απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων ως προσωπικό ιδιωτικής ασφαλείας επιπέδου 1 (μεταγυμνασιακό) και σχετική πιστοποίηση (από τον ΕΟΠΠΕΠ σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΑ), με στόχο την άμεση επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
• Πρόγραμμα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας 2.000 πρώην ανέργων 30-55 ετών.
Η δράση θα επιχορηγήσει με 14.800 ευρώ τις νέες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30-55 ετών από 1/1/2022 και μετά στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Εμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της ψηφιακής οικονομίας.
Οι πρώην άνεργοι θα υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται η πρόταση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, και όσοι εγκριθούν θα λάβουν την επιχορήγηση σε 3 δόσεις:
– 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης.
– 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α΄ εξαμήνου από την έναρξη.
– 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β΄ εξαμήνου από την έναρξη.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 29,6 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» 2014-2020.