Ολα τα βλέμματα στην ομιλία Πάουελ

Κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται από χθες στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ για το τριήμερο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει η Federal Reserve του Κάνσας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται από χθες στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ για το τριήμερο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει η Federal Reserve του Κάνσας, το οποίο λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με τα ακόμη υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και τις αυξημένες πιθανότητες δημιουργίας οικονομικής ύφεσης. Η πρόκληση είναι προφανώς η εξισορρόπηση των δύο κινδύνων με την αποφυγή της ανώμαλης προσγείωσης και την παράλληλη μείωση του πληθωρισμού. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή κεντρική ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, με θέμα «Διαρθρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία», όπου και αναμένεται ευρέως να «χαρτογραφήσει» τα επόμενα βήματα αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, ενώ και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα μιλήσει αργότερα, με τους επενδυτές να αναμένεται να παρακολουθήσουν στενά τις δηλώσεις της για πιθανές ενδείξεις σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε ακόμη μία αύξηση ή θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Κανόνες για εταιρείες διαχείρισης δανείων 

Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών για τις υποχρεώσεις ενημέρωσης που πρέπει να τηρούν οι εταιρείες διαχείρισης στην επικοινωνία με τους οφειλέτες. Πρόκειται για ένα πλέγμα υποχρεώσεων αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για τις εισπρακτικές εταιρείες, το οποίο θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα προκειμένου να περιοριστούν τα παράπονα που συγκεντρώνει ο κλάδος. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν και οι βελτιώσεις σε βασικούς όρους του εξωδικαστικού συμβιβασμού, έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διαγραφή χρεών για περισσότερους οφειλέτες.  

Βήματα απεξάρτησης της Γερμανίας από την Κίνα  

Η οργανωμένη προσπάθεια της Γερμανίας να απεξαρτηθεί σταδιακά από την εξαγωγική αγορά της Κίνας είναι εμφανής και στο πώς συμπεριφέρεται σε επιχειρήσεις της που δραστηριοποιούνται εκεί. Ο όγκος των εγγυήσεων που δίνει για την παρουσία τους στην Κίνα έχει μειωθεί δραστικά από τις αρχές της χρονιάς. Συγκεκριμένα δόθηκαν 51,9 εκατ. ευρώ, λιγότερο από ένα δέκατο από τα 745,9 εκατ. ευρώ του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Πλέον το Βερολίνο ακολουθεί διαφορετική πολιτική με περιορισμούς ειδικά στην εξαγωγή τεχνολογίας στην Κίνα.  

Μίσθωση κατοικιών από το Δημόσιο 

Πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία ΙΙ» για τη στέγαση αιτούντων διεθνή προστασία, να συμμετέχουν και στο πρόγραμμα «Κάλυψη» απηύθυνε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Το Δημόσιο μέσω του προγράμματος θα καλύπτει για τρία χρόνια τη δαπάνη μίσθωσης των συγκεκριμένων ιδιωτικών κατοικιών, με το μίσθωμα να μην μπορεί να υπερβεί αυτό που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα, συν τον πληθωρισμό του 2022, και θα τις διαθέσει δωρεάν σε 3.000 ωφελουμένους.   

Nέο έργο ανέλαβε η «Ελληνικά Καλώδια» 

Ανάδοχος της σύμβασης προμήθειας και εγκατάστασης για τη διασύνδεση υποσταθμού ενός από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βαλτική Θάλασσα ανέλαβε η εταιρεία «Ελληνικά Καλώδια». Το αντικείμενο εργασιών της «Eλληνικά Καλώδια», θυγατρικής της Cenergy, περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή, την προμήθεια και εγκατάσταση, τις δοκιμές και τη θέση σε λειτουργία δύο καλωδιακών συστημάτων μεταφοράς εναλλασσόμενου ρεύματος, τα οποία θα συνδέσουν έναν νέο χερσαίο υποσταθμό, που βρίσκεται κοντά στο Gnewitz στη βόρεια Γερμανία, με τον δυτικό υποσταθμό του πάρκου Gennaker στη Βαλτική. Τα δύο καλωδιακά συστήματα μεταφοράς εναλλασσόμενου ρεύματος θα περιλαμβάνουν 80 χλμ. υποβρύχιων καλωδίων 220 kV και 210 χλμ. υπόγειων καλωδίων 220 kV, καθώς και τα σχετικά εξαρτήματα, και αναμένεται να εγκατασταθούν και να παραδοθούν το 2027. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT