Στα υψηλά 9 ετών το Χ.Α. με κέρδη 40% από τις αρχές του έτους

Στα υψηλά 9 ετών το Χ.Α. με κέρδη 40% από τις αρχές του έτους

Μπαράζ θετικών εκθέσεων από επενδυτικούς οίκους για τις ελληνικές μετοχές

3' 21" χρόνος ανάγνωσης

Με κέρδη 40% από τις αρχές του έτους και 65% από τον Σεπτέμβριο του 2022 και την επιστροφή στα υψηλά εννέα ετών, στις 1.300 μονάδες περίπου, το ελληνικό Χρηματιστήριο πρωταγωνιστεί στις αποδόσεις διεθνώς, χάρη και στο εντυπωσιακό ράλι του τραπεζικού δείκτη το οποίο ξεπερνάει το 65% φέτος και αγγίζει το 108% το τελευταίο 12μηνο περίπου.

Οι ελληνικές μετοχές έχουν δικαίως αποκτήσει τον τίτλο του «μεγάλου story των αγορών», γεγονός που εξηγείται και από το μπαράζ των θετικών εκθέσεων από μεγάλους επενδυτικούς οίκους όλο αυτό το διάστημα. Οι εκλογές θεωρούνταν ο μόνος παράγοντας κινδύνου σε αυτό το αφήγημα και πλέον το «εμπόδιο» έχει ξεπεραστεί, καθώς το απoτέλεσμα της κάλπης διασφαλίζει ότι η Ελλάδα έχει ένα σταθερό πολιτικό σκηνικό, γεγονός που σε συνδυασμό με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική και τη διατήρηση της ισχυρής ανάπτυξης οδηγεί σε μηδενισμό του κινδύνου της χώρας (country risk).

Αυτές οι επιδόσεις έχουν ως επίκεντρο το τέλος του κύκλου της κρίσης που θα συμβολίσει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έπειτα από 13 χρόνια. Και όπως τόνισε ο οίκος αξιολόγησης Scope, αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα καθώς τα περισσότερα κράτη που αντιμετωπίζουν χρεοκοπία δεν πλησιάζουν ποτέ την επενδυτική βαθμίδα.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα διευκολύνει και την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, από τις αναδυόμενες που έχει υποβαθμιστεί από το 2013 από την MSCI και από το 2015 (με ισχύ τον Μάρτιο του 2016) από τον FTSE. Και σύμφωνα με αναλυτές, για τις εισροές στην ελληνική αγορά είναι πιο σημαντική η επενδυτική βαθμίδα παρά η αναβάθμιση του Χ.Α. –η οποία τοποθετείται στα τέλη του 2024, με αρχές του 2025–, καθώς θα επιτρέψει στις ελληνικές μετοχές να μπουν στο ραντάρ μεγαλύτερου αριθμού επενδυτών. Οπως έχει εκτιμήσει η Axia Research, το υπό διαχείριση ενεργητικό για τις ελληνικές μετοχές θα αυξηθεί κατά 2,3 φορές όταν έρθει το investment grade.

Αυτή η προσδοκία ήδη έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ενεργών κωδικών στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α., τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν 5.210 νέοι κωδικοί, σε σχέση με 1.815 νέους κωδικούς τον Ιούνιο (+187%). Οι 5.065 από αυτούς αφορούν Ελληνες επενδυτές και οι 145 ξένους. Οι συνολικές ενεργές μερίδες είναι 26.791, με τις 25.929 να αφορούν Ελληνες και τις 862 ξένους.

Αυτό δείχνει πως οι ξένοι επενδυτές είναι ακόμη στην αναμονή, με την επενδυτική βαθμίδα να αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τις διαθέσεις τους. Τα στοιχεία του EPFR για την τοποθέτηση των επενδυτών υποδεικνύουν ότι παρά το ισχυρό ράλι του Χ.Α., οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών είναι έντονα αρνητικοί για την Ελλάδα, με το 57% των κεφαλαίων να κατέχουν μηδενικές θέσεις.

Αισιόδοξες εκτιμήσεις

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αυξήσει κατά 2,3 φορές το υπό διαχείριση ενεργητικό για τις ελληνικές μετοχές.

Οπως σημειώνει η JPMorgan, οι «πληγές» που απέκτησαν οι επενδυτές στο παρελθόν, όταν είχαν τοποθετηθεί στην Ελλάδα, θα κλείσουν με την αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, η οποία αναμένεται έτσι να αποτελέσει «ένα είδος ευλογίας».

Η ίδια, πάντως, από τον Ιούλιο τηρεί θετική στάση στις ελληνικές μετοχές, την οποία και επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα, ενώ ανάλογες κινήσεις έκαναν και οι HSBC και Morgan Stanley. Για τη Morgan Stanley, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί τον κύριο παράγοντα για τη θετική στάση που τηρεί στις ελληνικές μετοχές. Από την πλευρά της η JPMorgan τόνισε ότι τα πρόσφατα αποτελέσματα εξαμήνου των τραπεζών ενισχύουν την αισιοδοξία της για την πορεία των ελληνικών μετοχών και έτσι θεωρεί πως το ράλι της ελληνικής αγοράς έχει δρόμο ακόμη λόγω τεσσάρων παραγόντων:

α) Της σταθερής δυναμικής στις τράπεζες.

β) Των ελκυστικών αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών παρά την άνοδο.

γ) Της μικρής ακόμη τοποθέτησης των επενδυτών στην Ελλάδα.

δ) Του ισχυρού μακροοικονομικού σκηνικού με τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.

Για την HSBC το κύριο θέμα πίσω από τη θετική της άποψη είναι ότι το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά και οι προοπτικές για τη χώρα είναι πολύ καλύτερες και πολύ πιο διατηρήσιμες, με «οδηγούς» της ανάπτυξης να είναι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις, με τη χώρα να ξεχωρίζει ως ένα από τα πραγματικά καλά μεταρρυθμιστικά stories.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT