Στα μεταχειρισμένα προϊόντα στρέφονται οι καταναλωτές λόγω της ακρίβειας

Στα μεταχειρισμένα προϊόντα στρέφονται οι καταναλωτές λόγω της ακρίβειας

Το λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών είχε τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου το β΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Με αύξηση κατά 7% έκλεισε το β΄ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο, αύξηση, πάντως, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με τις ανατιμήσεις σε σειρά αγαθών και λιγότερο με την αύξηση της κατανάλωσης. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι η αύξηση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ ήταν της τάξης του 10,1%, μικρότερη στην πραγματικότητα από τη μέση αύξηση της τιμής ανά μονάδα προϊόντος που καταγράφεται στα τρόφιμα και εν γένει στα είδη παντοπωλείου.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει επίσης η επίδραση του τουρισμού στην αύξηση του τζίρου του λιανεμπορίου, ειδικά μάλιστα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό στην πρωτεύουσα. Αλλο ενδιαφέρον στοιχείο που αποτυπώνεται συνεχώς από πέρυσι στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο του λιανεμπορίου είναι η αύξηση των πωλήσεων μεταχειρισμένων ειδών, κάτι που συνδέεται τόσο με το φαινόμενο της ακρίβειας και την αναζήτηση φθηνότερων λύσεων, όσο και με την τάση που επικρατεί γενικότερα για την αγορά μεταχειρισμένων ειδών, από ηλεκτρονικές συσκευές έως είδη ένδυσης και γενικότερα μόδας.

Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι μεγαλύτερη αύξηση του τζίρου είχαν οι μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τομέα του λιανεμπορίου διαμορφώθηκε κατά το β΄ τρίμηνο του 2023 σε 9,92 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 3,1% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2022. Με άλλα λόγια, οι μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις σημείωσαν πολύ χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με το σύνολο του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος του λιανεμπορίου κατά το β΄ τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκε σε 16,91 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 7% σε σύγκριση με τον τζίρο του β΄ τριμήνου του 2022, όταν είχε διαμορφωθεί σε 15,8 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένων των κλάδων τροφίμων, οχημάτων και καυσίμων, ο τζίρος του λιανεμπορίου διαμορφώθηκε κατά το β΄ τρίμηνο του 2023 σε 6,11 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 6,8% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2022. Σε επίπεδο α΄ εξαμήνου 2023 ο τζίρος του λιανεμπορίου διαμορφώθηκε σε 31,78 δισ. ευρώ έναντι 28,93 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2022, ενισχυμένος κατά 9,85%.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 είναι το λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα με αύξηση 49,7% και η πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων με αύξηση 23,3%.

Οι περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με αύξηση 9,8% και η Περιφέρεια Αττικής με αύξηση 9,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT