Αύξηση κύκλου εργασιών το 2022 για τη ΜΕΓΑ

Αύξηση κύκλου εργασιών το 2022 για τη ΜΕΓΑ

Πιέσεις καταγράφηκαν στην καθαρή κερδοφορία – Αναμένει βελτίωση μεγεθών κατά την τρέχουσα χρονιά

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Σε ενίσχυση των οικονομικών της μεγεθών προσβλέπει κατά την τρέχουσα χρονιά η ελληνική εταιρεία παραγωγής προϊόντων προσωπικής υγιεινής ΜΕΓΑ, η διοίκηση της οποίας εκτιμά πως η κερδοφορία θα βελτιωθεί και πως ο κύκλος εργασιών θα σημειώσει αύξηση σε σχέση με την περσινή χρονιά. «Θετική είναι η πορεία των πωλήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ η κερδοφορία βελτιώνεται λόγω μερικής εξισορρόπησης του κόστους», αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στην «Κ». Την ίδια στιγμή, κόντρα στις προκλήσεις, το 2022 οι πωλήσεις της ΜΕΓΑ σημείωσαν αύξηση 7,35% τροφοδοτούμενες από τις εγχώριες πωλήσεις και τις εξαγωγές, ενώ πιέσεις καταγράφηκαν στην καθαρή κερδοφορία της εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για την περυσινή χρήση, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 254,2 εκατ. ευρώ από 236,8 εκατ. ευρώ, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του κύκλου εργασιών. Σημειώνεται πως από το 2010-2021 ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε κατά 230%, ενώ οι εργαζόμενοί της αυξήθηκαν κατά 160%, μετρώντας μέχρι σήμερα πάνω από 700 άτομα. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν το 2022 στα 8,4 εκατ. ευρώ από 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 6,4 εκατ. ευρώ από 9,4 εκατ. ευρώ το 2021 (-31,27%). Η μείωση αυτή οφείλεται στην πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, γεγονός που επιδεινώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οπως προκύπτει και από τις οικονομικές καταστάσεις της περυσινής χρονιάς, η εταιρεία επέλεξε να απορροφήσει μεγάλο μέρος της αύξησης του κόστους, προχωρώντας σε «περιορισμένες ανατιμήσεις σε επιλεγμένα προϊόντα της, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο συνολικό μέγεθος της αύξησης του κόστους που υπέστη η εταιρεία». Διατηρεί παραγωγικές εγκαταστάσεις στις Αχαρνές, καθώς και δική της αποθήκη στον Ασπρόπυργο, ενώ στα πλάνα της είναι να δημιουργηθούν και άλλα σημεία παραγωγής εντός Ελλάδος. Σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις η εταιρεία προχώρησε πέρυσι στην απόκτηση, μέσω leasing, ακινήτων στη θέση Πάτημα στο Σχηματάρι, καθώς και ακίνητο στον Δήμο Αχαρνών.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η εταιρεία στη χρήση του 2022 συνέχισε το επενδυτικό της πλάνο, υλοποιώντας επενδύσεις άνω των 11,5 εκατ. ευρώ σε ακίνητα, μηχανολογικό εξοπλισμό και σε εξελιγμένα συστήματα ποιοτικού ελέγχου, ενσωματώνοντας παράλληλα τεχνολογίες σε γραμμές παραγωγής. Οι επενδύσεις αυτές προστέθηκαν στο επενδυτικό πλάνο, που αγγίζει τα 210 εκατ. ευρώ το διάστημα 2000-2021. Η ΜΕΓΑ διαθέτει εγκατεστημένα συστήματα ελέγχου της ποιότητας, ενώ επενδύει σε τεχνολογίες που της επιτρέπουν –για παράδειγμα– να κάνει προσομοίωση της συμπεριφοράς του προϊόντος κατά τη χρήση του. Τέλος, στην εγχώρια αγορά τα μεγαλύτερα μερίδια αποσπούν τα προϊόντα της σε κατηγορίες όπως τα αντισηπτικά μαντιλάκια (63,9%), τα μαντιλάκια ντεμακιγιάζ (56,1%), τα μωρομάντιλα (52,2%), καθώς και οι σερβιέτες (52,1%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT