Νέοι τριγμοί στην κινεζική αγορά ακινήτων

Νέοι τριγμοί στην κινεζική αγορά ακινήτων

Αντιμέτωπος με τη χρεοκοπία είναι ο κολοσσός Country Garden, ένας από τους μεγαλύτερους κινεζικούς ομίλους στον χώρο των ακινήτων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Αντιμέτωπος με τη χρεοκοπία είναι ο κολοσσός Country Garden, ένας από τους μεγαλύτερους κινεζικούς ομίλους στον χώρο των ακινήτων, αντανακλώντας τα ευρύτερα δομικά προβλήματα και τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος του real estate στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές-ρεκόρ, ύψους 6,7 δισ. δολαρίων, το πρώτο εξάμηνο του έτους, που ουσιαστικά ήρθαν να προστεθούν στις προηγούμενες απώλειές της, ενισχύοντας τους φόβους για ντόμινο στην κινεζική οικονομία. «Η συρρίκνωση του κλάδου των ακινήτων, σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη της κεφαλαιαγοράς που δεν έχει αποκατασταθεί, άσκησε αυξανόμενη πίεση στην επιχειρηματική λειτουργία της εταιρείας», ανέφερε η Country Garden στην κατάθεσή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Πρόσθεσε ότι «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσει τις λειτουργικές ταμειακές ροές, διασφαλίζοντας καλές επιδόσεις πωλήσεων, επιδιώκοντας να αναζωογονήσει τα περιουσιακά στοιχεία με χαμηλή απόδοση και μειώνοντας τα μη απαραίτητα διοικητικά έξοδα».

Η επιδείνωση της κατάστασης γύρω από την Country Garden θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες στο κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, μόλις δύο χρόνια μετά την πτώση του κολοσσού Evergrande. Και αυτό γιατί η Country Garden, η οποία ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας πέρυσι, έχει σε εξέλιξη τετραπλάσια κτιριακά έργα σε σχέση με την Evergrande. Οταν η τελευταία «πάγωσε» τα οικοδομικά της σχέδια, εξόργισε τους αγοραστές κατοικιών, οι οποίοι έκαναν διαδηλώσεις και σταμάτησαν να πληρώνουν στεγαστικά δάνεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα η Evergrande να χάσει περισσότερο από το 99% της χρηματιστηριακής αξίας της.

Η Country Garden έχει σχεδόν 1 εκατομμύριο σπίτια προς ολοκλήρωση σύμφωνα με εκτιμήσεις της ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας Nomura, μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει αναγνωρίσει δημοσίως εάν κάποιο από τα έργα της έχει σταματήσει. Πλέον, έχει περιθώριο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου για να πληρώσει δύο ομόλογα που αθέτησε την 7η Αυγούστου, ενώ ήδη ανέστειλε τη διαπραγμάτευση σε 11 εγχώρια ομόλογα.

Κίνδυνος χρεοκοπίας για τον κολοσσό Country Garden, που ανακοίνωσε ζημίες-ρεκόρ ύψους 6,7 δισ. δολ. το α΄ εξάμηνο του έτους.

Η Country Garden σημειωτέον προσφέρει εργασία σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και κατατάσσεται από το Forbes στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Το αφεντικό της, η Γιανγκ Χουιγιάν, ήταν μέχρι πρόσφατα η πλουσιότερη γυναίκα στην Ασία, τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο έχασε περισσότερο πλούτο από οποιονδήποτε δισεκατομμυριούχο στον κόσμο. Η περιουσία της μειώθηκε κατά 84% από τον Ιούνιο του 2021, ή κατά 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg (5,5 δισ. δολάρια) με αποτέλεσμα να «καταποντιστεί», στη 475η θέση της σχετικής κατάταξης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι έχασε 490 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία ημέρα, στις 8 Αυγούστου.

Τα δεινά της Country Garden και της Evergrande προκαλούν περαιτέρω αναταράξεις σε έναν τομέα ακινήτων, που επλήγη σκληρά από την πανδημία και την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της οικονομίας. Ο κλάδος κλονίστηκε το 2020, όταν εισήχθησαν νέοι κανόνες για τον έλεγχο του ποσού των χρημάτων που θα μπορούσαν να δανειστούν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Τα δεινά του κινεζικού real estate προστίθενται στα γενικότερα προβλήματα της κινεζικής οικονομίας, αυξάνοντας τις εκκλήσεις προς την κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ να εφαρμόσει πιο τολμηρά μέτρα στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT