Υπόθεση μεγάλης εταιρικής απάτης συγκλονίζει την Ινδία

Υπόθεση μεγάλης εταιρικής απάτης συγκλονίζει την Ινδία

Στο επίκεντρο ο μεγιστάνας Αντάνι, της «αυλής» του πρωθυπουργού Μόντι

3' 11" χρόνος ανάγνωσης

Κλυδωνίζεται η αυτοκρατορία του Γκαουτάμ Αντάνι, του 61χρονου Ινδού μεγιστάνα που κατάφερε να εκτοπίσει κροίσους της Δύσης από την κορυφή των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, πλέον όμως μπαίνει στο μικροσκόπιο για χρόνια χειραγώγηση μετοχών και λογιστικές απάτες. Η οικογένεια που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, επένδυσε κρυφά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο χρηματιστήριο της χώρας, αγοράζοντας δικές της μετοχές αποκαλύπτει νέα έκθεση, που δημοσιεύθηκε στον Guardian και στους Financial Times από το Εργο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP), ένα παγκόσμιο δίκτυο ερευνητών δημοσιογράφων.

Συνεργάτες της οικογένειας φέρεται να αγόραζαν διακριτικά επί χρόνια μετοχές στις εταιρείες του ομίλου, συμβάλλοντας στη μετεωρική του άνοδο. Μέχρι το 2022, ο Αντάνι είχε γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ινδίας και ο τρίτος πλουσιότερος στον κόσμο, με περιουσία τουλάχιστον 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Ιανουάριο, ωστόσο, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την εταιρεία χρηματοοικονομικών ερευνών της Νέας Υόρκης Hindenburg κατηγόρησε τον όμιλο Aντάνι για τη «μεγαλύτερη απάτη στην εταιρική ιστορία», που οδήγησε στην έκρηξη της χρηματιστηριακής αξίας του ομίλου, η οποία έφτασε στο ανώτατο όριο των 288 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, ο όμιλος χρησιμοποιούσε ξένες οντότητες και εταιρείες-κελύφη για να επενδύσει χρήματα σε δικές του μετοχές, κατηγορίες που ο όμιλος Αντάνι απορρίπτει ως «κακόβουλες».

Σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, χαρακτήρισε την έρευνα «υπολογισμένη επίθεση στην Ινδία», όπως επίσης και «στην ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την ποιότητα των ινδικών ιδρυμάτων», και επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες με μια έκθεση 413 σελίδων, δεν φαίνεται όμως να έπεισε. Τα νέα έγγραφα που ελήφθησαν από το δίκτυο OCCRP αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τις λεπτομέρειες μιας άγνωστης και περίπλοκης υπεράκτιας επιχείρησης στον Μαυρίκιο –ελεγχόμενη φαινομενικά από συνεργάτες του Αντάνι–, που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για να στηρίξει τις τιμές των μετοχών του ομίλου εταιρειών της από το 2013 έως το 2018. Σε αυτό το υπεράκτιο δίκτυο, που παρέμενε μέχρι σήμερα αδιαπέραστο, σημαντικό ρόλο φέρεται να διαδραμάτισε ο μεγαλύτερος αδελφός του Aντάνι, Βινόντ. Μια επιτροπή που διορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας εποπτεύει επί του παρόντος μια έρευνα από τη ρυθμιστική αρχή της χώρας σχετικά με τους ισχυρισμούς.

Ο 61χρονος Ινδός κροίσος μπαίνει στο μικροσκόπιο για χρόνια χειραγώ- γηση μετοχών και λογιστικές απάτες.

Ο κολοσσός Aντάνι δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από εμπορεύματα και αεροδρόμια μέχρι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην Ινδία και σε άλλες χώρες. Επικεφαλής της είναι ο δισεκατομμυριούχος Γκαουτάμ Αντάνι, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νο 24 της λίστας δισεκατομμυριούχων του Forbes και σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης, διατηρεί εδώ και δεκαετίες ισχυρούς δεσμούς με τον Μόντι. Οι αποκαλύψεις θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις για τον ίδιο τον Μόντι, ο οποίος φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον «πατριάρχη» του ομίλου εδώ και δεκαετίες και κατηγορείται ότι επιφύλαξε προνομιακή μεταχείριση στον όμιλό του. Η σχέση των δύο ανδρών χρονολογείται από το 2002, όταν ο Αντάνι ήταν επιχειρηματίας στο Γκουτζαράτ και ο Μόντι πρωθυπουργός του κρατιδίου. Η άνοδός τους έκτοτε φαίνεται να συνέβη παράλληλα. Για κάποιους δεν είναι τυχαίο ότι όταν ο Mόντι κέρδισε τις γενικές εκλογές τον Μάιο του 2014, πέταξε στο Δελχί με το αεροπλάνο του μεγιστάνα, σκηνή που αποτυπώθηκε σε μια γνωστή πλέον φωτογραφία του μπροστά από το εταιρικό λογότυπο του ομίλου.

Επί των ημερών του, η δύναμη και η επιρροή του ομίλου Aντάνι ενισχύθηκε, με τον όμιλο να αποκτά «χρυσά» κρατικά συμβόλαια για λιμάνια, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανθρακωρυχεία, αυτοκινητοδρόμους, ενεργειακά πάρκα και ανάπλαση παραγκουπόλεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, αναφέρει ο Guardian, τροποποιήθηκαν νόμοι, που επέτρεψαν στις εταιρείες του oμίλου να επεκταθούν σε τομείς όπως τα αεροδρόμια, με την αξία των μετοχών του ομίλου να εκτινάσσεται από περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 σε 288 δισεκατομμύρια δολάρια έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο Αντάνι έχει επανειλημμένως αρνηθεί ότι η μακροχρόνια σχέση του με τον πρωθυπουργό οδήγησε σε προνομιακή μεταχείριση. Oμοίως και η ινδική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT