Δύσκολη η απεξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα

Δύσκολη η απεξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα

Οι αλλαγές στο παγκόσμιο σύστημα αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού συνεχίζονται, αλλά τα αποτελέσματα αμφισβητούνται

2' 37" χρόνος ανάγνωσης

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα κινεζικά προϊόντα, όπως οι ημιαγωγοί για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι ηλιακές συλλέκτες και άλλα καταναλωτικά αγαθά, λόγω εντεινόμενης ανησυχίας για την εθνική ασφάλεια και την κυριαρχία του Πεκίνου σε κρίσιμες βιομηχανίες, η διάλυση των εφοδιαστικών αλυσίδων κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Βάσει προσφάτων και υπό έκδοση μελετών οικονομικής φύσεως, τίθεται υπό αμφισβήτηση εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πράγματι περιστείλει την εξάρτησή τους από την Κίνα, καθώς και το τι σημαίνει ένας πρόσφατος ανασχηματισμός των εμπορικών σχέσεων για την παγκόσμια οικονομία και τους Αμερικανούς καταναλωτές. Οι αλλαγές στο παγκόσμιο σύστημα αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού συνεχίζονται, ενόσω ισχύουν τιμωρητικοί δασμοί ήδη από την κυβέρνηση του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσο και αυστηρότεροι περιορισμοί επί των εξαγωγών τεχνολογίας στην Κίνα, που επέβαλε η νυν κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν. Η βασική εμπνεύστρια των τελευταίων περιορισμών, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, συναντάται αυτή την εβδομάδα με υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο και στη Σαγκάη. Πρόκειται για μια επίσκεψη που υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ όταν θέλουν να ελαττώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, ενώ υπάρχουν τόσοι διμερείς δεσμοί.

Οι τροποποιημένοι εμπορικοί κανόνες μαζί με άλλες οικονομικές αλλαγές προκάλεσαν πτώση του μεριδίου της Κίνας στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ίδια στιγμή, το μερίδιο των εισαγωγών από άλλες χώρες χαμηλού κόστους παραγωγής, όπως το Βιετνάμ και το Μεξικό, έχει αυξηθεί. Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει προσφέρει γενναιόδωρα κίνητρα για να παράγονται ημιαγωγοί, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλιακοί συλλέκτες εντός συνόρων, με αποτέλεσμα η κατασκευή τους να πολλαπλασιάζεται τάχιστα. Παρά ταύτα, νέα έρευνα, της οποίας τα πορίσματα συζητήθηκαν στο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο Τζάκσον Χολ του Κάνσας Σίτι, διαπίστωσε ότι, αν και τα παγκόσμια εμπορικά πρότυπα έχουν αναδιαμορφωθεί, οι αμερικανικές αλυσίδες εφοδιασμού παρέμειναν πολύ εξαρτημένες από την κινεζική παραγωγή, πλην όμως εμμέσως. Οι οικονομολόγοι Λόρα Αλφάρο της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και Ντέιβιν Τσορ της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ντάρτμουθ ανέφεραν πως το μερίδιο της Κίνας στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ μειώθηκε στο περίπου 17% το 2022, αφότου κορυφώθηκε στο σχεδόν 22% το 2017. Παράλληλα, χώρες όπως το Βιετνάμ προμήθευαν τις ΗΠΑ με πιο πολλά ρούχα και υφάσματα, ενώ το γειτονικό Μεξικό άρχισε να τους στέλνει περισσότερα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, γυαλί, σίδηρο και χάλυβα.

Πιθανώς, αυτές οι εξελίξεις να εκληφθούν ως σημάδι ότι οι ΗΠΑ περιορίζουν την εξάρτησή τους από την Κίνα. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: τόσο το Μεξικό όσο και το Βιετνάμ εισάγουν περισσότερα προϊόντα από την Κίνα και οι άμεσες κινεζικές επενδύσεις σε αυτές τις χώρες έχουν αυξηθεί, γεγονός που δείχνει ότι οι κινεζικές εταιρείες κατασκευάζουν πιο πολλά εργοστάσια εκεί. Η τάση μπορεί απλώς να υποδηλώνει και τα τελευταία βήματα των εταιρειών, που απλά μετατοπίζουν τις μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού τους εκτός Κίνας και πως ορισμένες εξ αυτών χρησιμοποιούν το Βιετνάμ ή το Μεξικό ως τόπους προετοιμασίας για να στείλουν προϊόντα που εξακολουθούν να κατασκευάζονται εν μέρει ή σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τέλος, οι μεταβολές έχουν και άλλες συνέπειες. Οι μελέτες διαπιστώνουν ότι η μετατόπιση των αλυσίδων εφοδιασμού συνδέεται επίσης με την άνοδο των τιμών στα αντίστοιχα προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT