Στην τελική ευθεία η πώληση του εμπορικού πάρκου Smart Park

Στην τελική ευθεία η πώληση του εμπορικού πάρκου Smart Park

Επικρατέστερος αγοραστής φέρεται να είναι ο όμιλος Φουρλή

3' 5" χρόνος ανάγνωσης

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της REDS αναφορικά με την πώληση του εμπορικού πάρκου Smart Park στην περιοχή Γυαλού των Σπάτων. Η σχετική διαδικασία εκτιμάται ότι ξεκίνησε λίγο πριν από το καλοκαίρι και πλέον εισέρχεται στην τελική ευθεία. Επικρατέστερος αγοραστής φέρεται να είναι ο όμιλος Φουρλή μέσω της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, της θυγατρικής του ομίλου στον κλάδο των επενδύσεων σε ακίνητα, ενώ, σύμφωνα με κάποιες πηγές στην αγορά, συζητήσεις για το συγκεκριμένο ακίνητο φέρεται να έχει πραγματοποιήσει και η Lamda Development, η οποία είναι ιδιοκτήτρια και του όμορου Designer Outlet Athens.

Εφόσον υπάρξει οριστική συμφωνία, ο όμιλος Φουρλή αναμένεται να ενεργοποιήσει τον εναλλακτικό σχεδιασμό του για το ακίνητο που διαθέτει ακριβώς απέναντι από το Smart Park και στο οποίο υπήρχε η πρόθεση ανάπτυξης εμπορικού πάρκου σε συνεργασία με την ολλανδική Ten Brinke Hellas. Οι σκέψεις για διαφορετική αξιοποίηση του ακινήτου είχαν ήδη προκύψει και λόγω της απόκτησης έκτασης σε παρακείμενο σημείο από τη Microsoft προκειμένου να κατασκευάσει εκεί data center. Στο πλαίσιο αυτό, αντί για περαιτέρω εμπορικές χρήσεις, διερευνάται η ανάπτυξη κτιρίου γραφείων ή ακόμη και κατοικιών.

Το τίμημα της συναλλαγής για την πώληση του Smart Park δεν είναι ακόμη γνωστό. Ωστόσο είναι σαφές ότι θα πρόκειται για ένα συνδυασμό μετρητών και ανάληψης υποχρεώσεων. Η εύλογη αξία στην οποία αποτιμάται το Smart Park από τη REDS ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες η διοίκηση της εταιρείας φρόντισε να προβεί σε αναδιάρθρωση του δανεισμού του ομίλου, μεταφέροντας το σύνολο των οφειλών σε νέα σύμβαση ομολογιακού δανείου που υπεγράφη στις αρχές του 2023. Στο πλαίσιο αυτό, έχει εγγραφεί προσημείωση υποθήκης συνολικού ύψους 85,6 εκατ. ευρώ στην εταιρεία που ελέγχει το Smart Park, τη «Γυαλού Εμπορική και Τουριστική», τη στιγμή που η έτερη εταιρεία που ελέγχει το ακίνητο των πρώην κτημάτων Καμπά είναι πλέον ελεύθερη βαρών και χρεών.

Η εύλογη αξία στην οποία αποτιμάται το εμπορικό πάρκο από τη REDS ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως στρατηγική δεδομένου ότι ουσιαστικά μέσω της πώλησης του Smart Park πωλείται τόσο το ίδιο το ακίνητο όσο και το σύνολο των υποχρεώσεων της REDS. Η απομόχλευση αυτή θα επιτρέψει την αναζήτηση νέας χρηματοδότησης (από μηδενική πλέον βάση) για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ, που έχει εκπονήσει η διοίκηση του ομίλου. Από την άλλη πλευρά, η REDS θα στερηθεί το μοναδικό ακίνητό της που αποφέρει έσοδα σε σταθερή βάση. Κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, αυτά ανήλθαν σε 2,5 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη σε 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ η επισκεψιμότητα στο Smart Park αυξήθηκε κατά 30% σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται ότι το 38,78% της REDS ελέγχεται απευθείας από τη Reggeborgh Invest (μέσω της RB Ellaktor), του Ολλανδού Χένρι Χόλντερμαν, ενώ ποσοστό 55,45% διαθέτει η «Ελλάκτωρ». Βάσει του επενδυτικού προγράμματος που έχει εκπονηθεί, η REDS θα κληθεί να υλοποιήσει μια σειρά έργων τους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από την ανάπτυξη του Cambas Project στην Κάντζα. Πρόκειται για έργο 200 εκατ. ευρώ που αφορά την αξιοποίηση έκτασης άνω των 300 στρεμμάτων, για την κατασκευή 50.000 τ.μ. πράσινων κτιρίων γραφείων, 25.000 τ.μ. χώρων πολιτισμού και 16.500 τ.μ. εμπορικών χώρων και καταστημάτων εστίασης. Παράλληλα, προχωράει η ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου, όπου θα τοποθετηθούν κεφάλαια 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία κτιρίων 18.000 τ.μ. σε έκταση 210 στρεμμάτων. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, εμπορικών χώρων και σημείων εστίασης.

Παράλληλα, σταδιακά ωριμάζει αδειοδοτικά και το έργο της αξιοποίησης του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες του Ηρακλείου, επιφάνειας 345 στρεμμάτων. Μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης παραχώρησης, νωρίτερα εντός του έτους, η REDS σχεδιάζει τη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος που θα περιλαμβάνει καζίνο, εμπορικά κέντρα, μαρίνα και ένα συνεδριακό κι εκθεσιακό κέντρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT