Κατακόρυφη μείωση για τις τιμές των διαμαντιών μετά το τέλος της πανδημίας

Κατακόρυφη μείωση για τις τιμές των διαμαντιών μετά το τέλος της πανδημίας

Θεαματική αύξηση της ζήτησης για τους πολύτιμους λίθους που κατασκευάζονται εργαστηριακά

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Πρωτοφανή πτώση σημειώνουν οι τιμές των διαμαντιών και ιδιαιτέρως μιας από τις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες των πολυτιμότερων από τους πολύτιμους λίθους. Μοιραία σημείωσαν την αντίστοιχη μείωση και τα κέρδη των βιομηχανιών διαμαντιών, με την ηγέτιδα δύναμη του κλάδου, De Beers, να καταγράφει πτώση κερδών 60%. Και ο λόγος βρίσκεται για μια ακόμη φορά κυρίως στην αλλαγή που επέφερε στα ανακλαστικά των αγοραστών το τέλος της πανδημίας.

Στη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι εύποροι και πλούσιοι ανά τον κόσμο μοιράζονταν τον ίδιο εγκλεισμό με τους υπόλοιπους, η ζήτηση για διαμάντια εκτοξεύθηκε στα ύψη –όπως άλλωστε σχεδόν για τα πάντα– και την ακολούθησαν και οι τιμές των διαμαντιών. Οταν έληξαν τα lockdowns, όμως, και οι καταναλωτές στράφηκαν και πάλι στα ταξίδια και τις ενδιαφέρουσες εμπειρίες, η ζήτηση για διαμάντια σημείωσε μεγάλη πτώση. Την πτωτική πορεία ενίσχυσαν, άλλωστε, τα οικονομικά προβλήματα, που έπληξαν ευρύτερα τις δαπάνες για είδη πολυτελείας. Ιδιαιτέρως οι πλούσιοι Αμερικανοί στράφηκαν στις φθηνότερες κατηγορίες των διαμαντιών που παράγονται εργαστηριακά, εγκαταλείποντας τα φυσικά διαμάντια και τις απρόσιτες τιμές τους. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν, όμως, οι τιμές της ειδικής κατηγορίας διαμαντιών, του ενός ή των δύο καρατίων, που είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στις ΗΠΑ για τα δαχτυλίδια γάμου.

Πηγές της βιομηχανίας των διαμαντιών αποδίδουν την εξέλιξη αποκλειστικά στη θεαματική αύξηση της ζήτησης για τα διαμάντια που έχουν κατασκευαστεί εργαστηριακά. Και ο λόγος είναι ότι η βιομηχανία των εργαστηριακά κατασκευασμένων διαμαντιών έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην κατηγορία των καταναλωτών για τους οποίους η τιμή είναι καθοριστική. Ετσι, οι προσπάθειές τους φαίνεται πως έχουν αποφέρει καρπούς. Ενδεικτική του μεριδίου της αγοράς που κατέλαβαν αυτά τα διαμάντια είναι το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν στις εξαγωγές από την Ινδία. Τον Ιούνιο αντιπροσώπευαν το 9% των εξαγωγών διαμαντιών από την Ινδία, ενώ μόλις πριν από πέντε χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερέβαινε το 1%. Σύμφωνα με τη Liberum Capital Markets, αυτό σημαίνει πως σήμερα περίπου το 25% με 35% της παραγωγής είναι κατασκευασμένα εργαστηριακά.

Τα διαμάντια που έχουν παραχθεί εργαστηριακά είναι πανομοιότυπα στην όψη και μπορούν να κατασκευαστούν μέσα σε λίγες εβδομάδες σε μια αίθουσα μικροκυμάτων. Η βιομηχανία των πολύτιμων λίθων τα αντιμετώπιζε ανέκαθεν ως υπαρξιακή απειλή για τον κλάδο της, δεδομένου ότι προσφέρουν μια εναλλακτική, όχι μόνον οικονομικά πολύ πιο προσιτή, αλλά ταυτοχρόνως χωρίς τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και τις κοινωνικές αντιδράσεις που συνήθως είναι συνυφασμένα με τα ορυχεία διαμαντιών. Την περασμένη δεκαετία δεν φάνηκε να υλοποιείται αυτός ο κίνδυνος, καθώς τα εργαστηριακά κατασκευασμένα διαμάντια είχαν αφαιρέσει μόνον ένα τμήμα από τις φθηνότερες κατηγορίες διαμαντιών. Τώρα, όμως, όλα δείχνουν πως καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο χώρο στην αμερικανική αγορά μονόπετρων διαμαντιών αρραβώνα και γάμου.

Διαπιστώνοντας τη μείωση της ζήτησης, η κορυφαία βιομηχανία του κλάδου, De Beers, μείωσε απότομα τις τιμές στην κατηγορία των διαμαντιών, που κυμαίνονται από 2 έως 4 καράτια και τα οποία μπορούν να κοπούν σε μικρότερες πέτρες μετά τη στίλβωσή τους. Αυτά χρησιμοποιούνται για τα δαχτυλίδια αρραβώνα ή γάμου. Η De Beers μείωσε τις τιμές σε αυτήν την κατηγορία κατά 40% στη διάρκεια του περασμένου έτους. Τον Ιούνιο του 2022 πουλούσε αυτήν την κατηγορία διαμαντιών χρεώνοντας 1.400 δολ. το καράτι. Φέτος τον Ιούλιο η τιμή αυτή είχε μειωθεί περίπου στα 850 δολ. το καράτι. Ο αντίκτυπος στα κέρδη της ήταν τεράστιος, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους σημείωσαν πτώση άνω του 60% και περιορίστηκαν στα 347 εκατ. δολ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν μάλιστα πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω πτώση της τιμής, καθώς αυτή η κατηγορία διαμαντιών εξακολουθεί να είναι 10% πιο ακριβή από τις τιμές που ισχύουν στη λεγόμενη «δευτερογενή» αγορά, στις αγοραπωλησίες διαμαντιών δηλαδή μεταξύ διαπραγματευτών και κατασκευαστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT