Δεν… ποντάρουν σε πτώση των μετοχών

Δεν υπάρχει καμία σημαντική καθαρή αρνητική θέση σε ελληνική μετοχή (άνω του 0,1% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εισηγμένης), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Δεν υπάρχει καμία σημαντική καθαρή αρνητική θέση σε ελληνική μετοχή (άνω του 0,1% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εισηγμένης), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Με λίγα λόγια οι… σορτάκηδες έχουν αποχωρήσει από το ελληνικό Χρηματιστήριο. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως δεν θεωρούν ότι υπάρχει σημαντικό κέρδος στο να ποντάρουν στην πτώση των ελληνικών μετοχών. Λογικό, αφού το Χ.Α. σημειώνει τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς φέτος. Οι short ήταν παρόντες στο Χ.Α. τα προηγούμενα αρκετά χρόνια, και στην κορυφή των προτιμήσεών τους ήταν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η ΔΕΗ. Φέτος η μοναδική μετοχή που είχε «σορταριστεί» ήταν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και αυτό μόνο για λίγες μέρες τον Αύγουστο. Η Millennium International Management LP είχε κτίσει short θέσεις στην εισηγμένη στις 24 Αυγούστου, τις οποίες και αύξανε συνεχώς έως τις 30 Αυγούστου. Ωστόσο στις 31 του μήνα, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία της Ε.Κ., το fund μηδένισε το σορτάρισμά του.

Το «καλάθι» και οι επιπτώσεις στον ανταγωνισμό 

Στοιχεία για τις επιπτώσεις του «καλαθιού του νοικοκυριού» στον ανταγωνισμό συλλέγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα οποία και θα δημοσιεύσει εν ευθέτω χρόνω. Το παραπάνω αποκαλύπτει η ίδια η αρχή στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε χθες, επισημαίνοντας ότι σε πρώτη φάση ο θεσμός φαίνεται να ενίσχυσε τον ανταγωνισμό στο λιανεμπόριο στα προϊόντα που είναι στο «καλάθι». Δεν παραλείπει δε να υπενθυμίσει τον ρόλο που έπαιξε ώστε το «καλάθι» να μην είναι μια «συμφωνία κυρίων», όπως στο παρελθόν.

Εως Δεκέμβριο η απόφαση για την εξαγορά της Ακτωρ

Εντός χρονοδιαγράμματος και συγκεκριμένα μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της προτεινόμενης συγχώνευσης της Intrakat με την Ακτωρ, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας εξαγοράς της τελευταίας από την πρώτη. Η πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής, η οποία ήγειρε επιφυλάξεις για την εν λόγω συγχώνευση ως προς τις συνθήκες ανταγωνισμού στον κλάδο, κρίνεται από τη διοίκηση της Intrakat ως μια απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη.    

Στην πρώτη θέση η Τράπεζα Πειραιώς

Στην πρώτη θέση της κατάταξης των βασικών διαπραγματευτών στα ελληνικά ομόλογα το α΄ εξάμηνο του 2023 βρέθηκε η Τράπεζα Πειραιώς, με τις BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, BofA Securities και Deutsche Bank να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την κατάταξη των 18 primary dealers βάσει της δραστηριότητάς τους στην αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023, η Πειραιώς έλαβε την πρωτιά για μια ακόμη φορά, ενώ οι υπόλοιπες τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες κατατάσσονται εντός της πρώτης 10άδας – στην 6η θέση η Alpha Bank, στην 7η η Eurobank και στην 8η η Εθνική. 

Νέες δικαστικές περιπέτειες για Στάινμετς

Συνεχίζονται οι δικαστικές περιπέτειες του Ισραηλινού επιχειρηματία Μπένι Στάινμετς, ο οποίος στο παρελθόν είχε δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα. Ο Στάινμετς συνελήφθη από τις κυπριακές αρχές στο αεροδρόμιο Λάρνακας βάσει εντάλματος που εκδόθηκε από τη Ρουμανία για την εμπλοκή του σε απόπειρα παράνομης εξασφάλισης δικαιωμάτων γης. Για την υπόθεση είχε καταδικαστεί το 2020. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα αποφάσισαν προηγουμένως να μην εφαρμόσουν το ένταλμα σύλληψης. Πράγματι, στη χώρα μας είχε συλληφθεί το 2021, αλλά αφέθηκε τελικά ελεύθερος. Ο Στάινμετς είχε καταδικαστεί και στην Ελβετία για διαφθορά, για την εμπλοκή του σε μια υπόθεση σχετικά με άδειες εξερεύνησης για κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στη Γουινέα. Πριν από λίγα χρόνια, το Bloomberg υπολόγισε την περιουσία του σε 8 δισ. δολάρια, ποσό που τον καθιστά έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT