Η Mytilineos επενδύει 110 εκατ. στον κλάδο της μεταλλουργίας

Η Mytilineos επενδύει 110 εκατ. στον κλάδο της μεταλλουργίας

Εξαγόρασε την Imerys Βωξίτες, αυξάνει την παραγωγή της Αλουμίνιον

2' 52" χρόνος ανάγνωσης

Η συμφωνία εξαγοράς της Imerys Βωξίτες από τη Mytilineos Energy & Metals καθιστά την ελληνική εισηγμένη ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα μεταλλουργίας στον κόσμο, ενώ παράλληλα διευρύνει τις δυνατότητές του για παραγωγή γαλλίου, μιας πρώτης ύλης κρίσιμης για τα συμφέροντα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρακτικά η Mytilineos ελέγχει πλέον το σύνολο των βωξιτών της Ελλάδας, διασφαλίζοντας μακροχρόνια την πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου, του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγικού κλάδου της χώρας. Σχεδιάζει, δε, να επενδύσει επιπλέον 100 εκατ. περίπου, ανάλογα και με τα ευρωπαϊκά προγράμματα για το συγκεκριμένο αντικείμενο, για έρευνα και ανάπτυξη υπαρχόντων και νέων κοιτασμάτων, για περιβαλλοντικές αναπλάσεις, όπου απαιτούνται, καθώς και για ανανέωση εξοπλισμού. Επενδύει, δηλαδή, συνολικά περί τα 110 εκατομμύρια στον κλάδο μεταλλουργίας.

«Το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος, που είναι η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις, διασφαλίζει μακροχρόνια τον εφοδιασμό της με τη βασική της πρώτη ύλη, σε μια περίοδο που τα περισσότερα refineries στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ζωτικά προβλήματα λειτουργίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, τονίζει πως «η βιομηχανία αλουμινίου και αλουμίνας εισέρχεται σε μια περίοδο προσανατολισμένη σε μακροχρόνια ανάπτυξη, που σε συνάρτηση με τη νέα βιομηχανική μονάδα παραγωγής αλουμίνας που σχεδιάζουμε, δύναται να επεκτείνει την ετήσια παραγωγική της δυναμικότητα σε 1.250.000 τόνους ένυδρης αλουμίνας. Η επένδυση αυτή θα καταστήσει την Αλουμίνιον της Ελλάδος έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς, εδραιώνοντας τη θέση του διεθνώς, ενώ η Ελλάδα θα βρίσκεται πλέον στις δώδεκα μεγαλύτερες χώρες παραγωγής αλουμίνας παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις μάς επιτρέπουν να υποστηρίξουμε τον εφοδιασμό της Ευρώπης με κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως το γάλλιο, και σπάνιες γαίες, όπως το σκάνδιο».

Οι επενδύσεις μάς επιτρέπουν να υποστηρίξουμε τον εφοδιασμό της Ευρώπης με γάλλιο και σκάνδιο, σημειώνει ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Η Mytilineos Energy & Metals ανακοίνωσε την Τρίτη τη συμφωνία με τη γαλλική Imerys για την εξαγορά του 100% της Imerys Βωξίτες Ελλάδος και του συνόλου των δραστηριοτήτων για την εξόρυξη βωξίτη στη Φωκίδα. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής βωξίτη που διαθέτει ήδη η Mytilineos μέσω της «Δελφοί-Δίστομον», της οποίας η ετήσια παραγωγή ανέρχεται στους 570.000 τόνους βωξίτη. Η εξαγορά πραγματοποιείται από τη Mytilineos, αλλά σε δεύτερο στάδιο η Imerys βωξίτες θα συγχωνευθεί με την 100% θυγατρική «Δελφοί-Δίστομον», με παραγωγή πλέον άνω του 1,2 εκατ. τόνων.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Mytilineos για την εξαγορά, και τη μεγαλύτερη συνολική επένδυση που θα ακολουθήσει, έπαιξε η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. για την ένταξη του βωξίτη, της αλουμίνας και του αλουμινίου στη λίστα του European Raw Materials Act, που η Ε.Ε. θεωρεί ότι πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο και να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης γι’ αυτά τα απαραίτητα μέταλλα για την «πράσινη μετάβαση» από τις εισαγωγές, όπως από την Κίνα.

Η Αλουμίνιον της Ελλάδος διαθέτει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 1,2 εκατ. τόνων βωξίτη (η οποία θα αυξηθεί σημαντικά μετά την εξαγορά και τις επερχόμενες επενδύσεις), 865.000 μετρικών τόνων αλουμίνας διαφόρων ποιοτήτων, 190.000 μετρικών τόνων πρωτόχυτου αλουμινίου προστιθέμενης αξίας και 50.000 μ.τ. ανακυκλωμένου αλουμινίου σε μπιγιέτες. Με την ορθή διαχείριση των καταλοίπων βωξίτη, μέσω επενδύσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κατορθώνει να μειώνει στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δραστηριότητας και δημιουργεί αξία μέσω παραγωγής σπάνιων γαιών, όπως το γάλλιο και το σκάνδιο.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα καταβληθεί τίμημα 10 εκατ. ευρώ στην Imerys, ενώ η Mytilineos αναλαμβάνει την υποχρέωση να προμηθεύει με συγκεκριμένες ποσότητες βωξίτη τη γαλλική εταιρεία για τέσσερα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT