Ο σεΐχης του Αμπου Ντάμπι που διαχειρίζεται 1,5 τρισ. δολ.

Ο σεΐχης του Αμπου Ντάμπι που διαχειρίζεται 1,5 τρισ. δολ.

Η αυτοκρατορία και οι μπίζνες του Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Ο πετρελαϊκός πλούτος των χωρών του Κόλπου ρέει σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, χρηματοδοτώντας μεγάλες συγχωνεύσεις, ενισχύοντας τις οικονομίες και ανατρέποντας τον κόσμο του αθλητισμού. Ενα από τα βασικά μέλη της οικογένειας που άρχει στο Αμπου Ντάμπι, αναδεικνύεται σε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους που κλείνουν συμφωνίες στον κόσμο. Πρόκειται για τον σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, ο οποίος τους τελευταίους μήνες απέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αυξάνοντας τα περιουσιακά στοιχεία του σε σχεδόν 1,5 τρισ. δολάρια. Εχει προχωρήσει σε συναλλαγές δισ. δολαρίων μέσω μιας διευρυμένης αυτοκρατορίας ιδιωτικών και κρατικών φορέων. Προσελκύοντας τιτάνες των επιχειρήσεων και των επενδύσεων, όπως ο Ρατζίβ Μίσρα αλλά και ο δισεκατομμυριούχος Ρέι Ντάλιο, ο σεΐχης Ταχνούν –ένας από τους δύο αναπληρωτές κυβερνήτες του Αμπου Ντάμπι, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΑΕ και αδελφός του προέδρου τους– προσπάθησε να επενδύσει στα πάντα, έχοντας διαφορετικό βαθμό επιτυχίας στα επιμέρους σχέδια.

Τους τελευταίους μήνες, απέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Συν τοις άλλοις, έχει γίνει γνωστό πως είναι λάτρης του βραζιλιάνικου ζίου ζίτσου, της ποδηλασίας και του σκακιού. Ο σεΐχης διευθύνει τώρα δύο επενδυτικά ταμεία, τη σημαντικότερη ιδιωτική επενδυτική εταιρεία της περιοχής, τον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό όμιλο της χώρας και τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία. Αυτό τον έκανε ντε φάκτο επικεφαλής των επιχειρήσεων της πλούσιας οικογένειας Αλ Ναχιάν, διατηρώντας πρόσβαση στα φαινομενικά ατελείωτα αποθέματα μετρητών του Αμπου Ντάμπι. Το εμιράτο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ. Δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ήτοι λίγα χρόνια μετά την ανακάλυψη πετρελαίου στο Αμπου Ντάμπι και όταν τα ΗΑΕ ήταν ακόμη σε τέλμα με λιγότερους από 250.000 ανθρώπους σε σύγκριση με τα σχεδόν 10 εκατ. τώρα. Σήμερα ο σεΐχης Ταχνούν γίνεται όλο και περισσότερο ο άνθρωπος στον οποίο απεικονίζονται οι παγκοσμίου εύρους φιλοδοξίες της χώρας του.

«Η ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει αναγνωρίσει ότι η πιο σημαντική πηγή της κρατικής ισχύος τους είναι η οικονομική», δήλωσε η Κάρεν Γιανγκ, ανώτερη ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Εχουν τα οικονομικά μέσα για να εξασφαλίσουν την ύπαρξή τους, να προβάλουν την εξουσία τους και να διαμορφώσουν την πολιτική, με τρόπους που δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιτύχουν μόνο με το μικρό μέγεθός τους ή τη στρατιωτική ισχύ τους». Και προσθέτει: «Ο σεΐχης Ταχνούν είναι τώρα ο ιθύνων νους πίσω από πολλαπλά εργαλεία οικονομικής εμβέλειας, καθώς και της χρήσης οικονομικών μέσων υποστήριξης της εξωτερικής πολιτικής». Οι πρώτες σκέψεις για την αγορά της Standard Chartered και της Lazard στις αρχές του τρέχοντος έτους, αν και τελικά δεν ήταν επιτυχείς, υπογραμμίζουν την κλίμακα των φιλοδοξιών του. Αλλες εξέχουσες συμφωνίες, τέλος, περιλαμβάνουν μια επένδυση στην κινεζική ByteDance, τη μητρική του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου της TikTok Inc., ένα ταμείο 10 δισ. δολαρίων που στοχεύει σε δράσεις στην τεχνολογία, μια συμφωνία για χρηματοδότηση του νέου οχήματος της Misra 6,8 δισ. δολαρίων, καθώς και την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής τροφίμων της Κολομβίας σε συνεργασία με τον δισεκατομμυριούχο τραπεζίτη Χάιμε Γκιλίνσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT