Ο Κώστας Κωστής νέος διευθυντής του ΜΙΕΤ  

Ο Κώστας Κωστής νέος διευθυντής του ΜΙΕΤ  

Ο συγγραφέας και καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Κωστής αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Ο συγγραφέας και καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Κωστής αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Ο νέος διευθυντής του ΜΙΕΤ πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση με τους εργαζομένους του ιδρύματος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και του Δ.Σ. του ΜΙΕΤ, Γκίκα Χαρδούβελη. Ο Κώστας Κωστής σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στην Ecole des hautes etudes en sciences sociales στο Παρίσι, όπου υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του. Στη συνέχεια δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και από το 2000 είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ίδιου πανεπιστημίου. Κατά το διάστημα 2006-2009 κατείχε την έδρα Νεοελληνικών Σπουδών στην Ecole des hautes etudes en sciences sociales στο Παρίσι, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε σύμβουλος διοίκησης στην Alpha Bank. Είναι συγγραφέας πολυάριθμων εργασιών στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες.

Προχωρημένες συζητήσεις για πώληση του Smart Park

Επιβεβαιώνονται οι προχωρημένες συζητήσεις ανάμεσα στη REDS του ομίλου Ελλάκτωρ και της ολλανδικής Reggeborgh Invest και την Trade Estates του ομίλου Φουρλή, αναφορικά με την πώληση του εμπορικού πάρκου Smart Park, όπως ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμά της η «Κ». Η οριστική συμφωνία δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, ωστόσο φαίνεται πως οι δύο πλευρές θα βρουν τη «χρυσή τομή». Η προσθήκη του Smart Park στο χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής του ομίλου Φουρλή, θα ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα της εταιρείας, ενόψει και της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο.

Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών από τον ΟΠΑΠ  

Σε νέο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους έως 150 εκατ. ευρώ προχωρεί, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του 2024, ο όμιλος ΟΠΑΠ. Οπως αναφέρθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη αναλυτών, το πρόγραμμα αντανακλά την πίστη στις προοπτικές της εταιρείας, διευρύνει την πολιτική ανταμοιβής των μετόχων και έρχεται σε συνέχεια του επιτυχημένου πενταετούς προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος, που φτάνει στην προγραμματισμένη λήξη του. Η εισηγμένη προχωρεί και στη διανομή προμερίσματος ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή. 

Προς παράταση η σύμβαση ΟΑΣΑ – ΚΤΕΛ

Με τον διαγωνισμό του ΟΑΣΑ για την παραχώρηση των 63 δρομολογίων που εκτελούν τώρα τα ΚΤΕΛ να είναι ακόμη στα… σκαριά, το σενάριο παράτασης της υφιστάμενης σύμβασης μεταξύ ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ είναι όλο και πιο πιθανό. Το υπουργείο ευελπιστεί ότι η σύμβαση με τα ΚΤΕΛ –η οποία τυπικά λήγει τον Οκτώβριο αλλά έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο μέχρι τον Δεκέμβριο– θα περάσει ξανά τον σκόπελο του Ε.Σ. αφού αυτή τη φορά «μοχλός πίεσης» θα είναι ο εν εξελίξει διαγωνισμός του ΟΑΣΑ όταν αυτός προκηρυχθεί, αλλά και το γεγονός πως ο γηρασμένος στόλος του ΟΑΣΑ δεν επαρκεί για να καλύψει το συγκοινωνιακό έργο.

Η επενδυτική βαθμίδα ανοίγει δρόμους 

Τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας είναι πολλαπλά, ωστόσο δεν αποτελεί πανάκεια, όπως επισημαίνει η NBG Securities. Η ανάκτηση αυτού του οροσήμου θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού, βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας για το κράτος, τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις, θα αυξήσει την επενδυτική βάση για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές ανοίγοντας τον δρόμο για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές, ενώ θα οδηγήσει σε αναβαθμίσεις και της αξιολόγησης των ελληνικών εισηγμένων και των τραπεζών. Ωστόσο δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου για τη χώρα, τονίζει η χρηματιστηριακή. Η διατήρηση και περαιτέρω βελτίωση της αξιολόγησης είναι εξίσου ή και πιο σημαντική, και αυτό είναι αναμφίβολα περισσότερο ένας μαραθώνιος παρά σπριντ. Συνεπώς απαιτείται συνεχής εφαρμογή αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητά της σε εξωγενή σοκ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT