Η Κίνα συστήνει κρατικό ταμείο για την ανάπτυξη ημιαγωγών

Η Κίνα συστήνει κρατικό ταμείο για την ανάπτυξη ημιαγωγών

Στοχεύει να συγκεντρώσει 41 δισ. δολ. για να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις 

3' 24" χρόνος ανάγνωσης

Νέα δεδομένα στον πόλεμο με τις ΗΠΑ για τους ημιαγωγούς (τσιπ) και την παγκόσμια κούρσα για την τεχνολογία προκαλεί η απόφαση της Κίνας να δημιουργήσει κρατικό fund για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Το Πεκίνο σχεδιάζει τη σύσταση ενός νέου επενδυτικού ταμείου με κρατική υποστήριξη, που στοχεύει να συγκεντρώσει 41 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη του τομέα των ημιαγωγών, σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές. Είναι πιθανό να είναι το μεγαλύτερο από τα τρία funds που ξεκίνησε το επενδυτικό ταμείο βιομηχανίας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων της Κίνας, γνωστό και ως Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο ή Big Fund, και ο στόχος των 41 δισ. δολαρίων ξεπερνάει παρόμοια κεφάλαια το 2014 και το 2019, τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικές εκθέσεις συγκέντρωσαν 18,9 δισ. δολάρια και 27 δισ. δολάρια, αντιστοίχως. Κύριος τομέας της επένδυσης θα είναι ο εξοπλισμός για την κατασκευή τσιπ.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει τονίσει εδώ και καιρό την ανάγκη να εξασφαλίσει η Κίνα αυτάρκεια στους ημιαγωγούς. Αυτή η ανάγκη έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτική από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον επέβαλε σειρά μέτρων για τον έλεγχο των εξαγωγών τα τελευταία δύο χρόνια, επικαλούμενη φόβους ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προηγμένα τσιπ για στρατιωτικούς σκοπούς. Τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ κυκλοφόρησαν ένα σαρωτικό πακέτο κυρώσεων που μπλόκαρε την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένο εξοπλισμό κατασκευής τσιπ, ενώ οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ολλανδία, έχουν λάβει παρόμοια μέτρα. Το νέο κρατικό ταμείο εγκρίθηκε ήδη από τις κινεζικές αρχές, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας σχεδιάζει να συνεισφέρει 8 δισ. δολάρια. Δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσει το κρατικό fund ή εάν θα γίνουν περαιτέρω αλλαγές στο σχέδιο, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, καθώς η διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων πιθανότατα θα διαρκέσει μήνες.

Στους υποστηρικτές των δύο προηγούμενων κεφαλαίων του Big Fund πάντως περιλαμβάνονται το υπουργείο Οικονομικών και κρατικές οντότητες όπως η China Development Bank Capital, η China National Tobacco Corporation και η China Telecom. Με την πάροδο των ετών, το Big Fund παρείχε χρηματοδότηση στους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστές της Κίνας, τη Semiconductor Manufacturing International Corporation και την Hua Hong Semiconductor, καθώς και στην Yangtze Memory Technologies, μια εταιρεία κατασκευής μνήμης flash και σε μικρότερες εταιρείες και ταμεία. Παρά τις επενδύσεις αυτές, η βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας αγωνίστηκε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, ειδικά για προηγμένα τσιπ. Σημείο καμπής τα μέτρα της Ουάσιγκτον εις βάρος του κινεζικού τεχνολογικού τομέα και τα αντίποινα από την πλευρά της Κίνας που ακολούθησαν.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει τονίσει εδώ και καιρό την ανάγκη να εξασφαλίσει η Κίνα αυτάρκεια στους ημιαγωγούς.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι στο εξής οι εξαγωγείς γάλλιου και γερμάνιου οφείλουν να παίρνουν άδεια για να εξάγουν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιδιώκει εδώ και καιρό την ενίσχυση της παραγωγής τσιπ στη χώρα, ενώ η Κίνα από την πλευρά της προσφέρει επιδοτήσεις στη βιομηχανία τσιπ, σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από τη δυτική τεχνολογία. Οι ημιαγωγοί είναι υλικά όπως το πυρίτιο, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά κυκλώματα, με αποτέλεσμα να έχουν τεράστιο φάσμα τεχνικών εφαρμογών –από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα αυτοκίνητα– και είναι πλέον περιζήτητοι. Μονοπωλούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον ιδιαίτερα μετά την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι χώρες αγωνίζονται να κυριαρχήσουν στον τομέα και να αποκτήσουν αυτάρκεια.

Η TSMC, η πιο πολύτιμη εταιρεία ημιαγωγών στον κόσμο, εδρεύει στην Ταϊβάν, αλλά αυτή τη στιγμή κατασκευάζει ένα εργοστάσιο 40 δισ. δολαρίων στο Φοίνιξ της Αριζόνας για να προστατευτεί από τους φόβους κινεζικής κυριαρχίας. Πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωνε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ προτιμούν να καταστρέψουν τα εργοστάσια ημιαγωγών της Ταϊβάν παρά να αφήσουν την Κίνα να αποκτήσει τον έλεγχό τους, σύμφωνα με το Bloomberg. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει μιλήσει συχνά για τη σημασία της οικοδόμησης μεγαλύτερης αυτάρκειας στον τομέα. «Για να εγκαινιάσει νέους τομείς και να προωθήσει νέους μοχλούς ανάπτυξης με φόντο τον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, η Κίνα θα πρέπει τελικά να βασιστεί στην επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία», δήλωνε τον Μάρτιο. Το νέο ταμείο με κρατική υποστήριξη θα ενίσχυε αυτόν τον στόχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT