Το πικρό φάρμακο της Κριστίν Λαγκάρντ λειτουργεί με παρενέργειες

Το πικρό φάρμακο της Κριστίν Λαγκάρντ λειτουργεί με παρενέργειες

Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο ήμισυ, αλλά η Ευρωζώνη διέφυγε ελάχιστα φέτος την ύφεση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί ένα θαύμα για να επαναλάβει τον «άψογο αποπληθωρισμό» των ΗΠΑ, όπου οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν χωρίς ύφεση ή τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας. Η οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία στηρίζεται στις εξαγωγές, είναι αδύναμη, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις ζητούν λιγότερες πιστώσεις και το υψηλότερο κόστος δανεισμού σημαίνει ότι υπάρχει περαιτέρω δυσκολία. Οι αντιδιαμετρικές προοπτικές της Κριστίν Λαγκάρντ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και του Τζερόμ Πάουελ, προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), μπορούν να συνοψιστούν σε δύο αριθμούς. Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Ιούλιο ήταν 3,2%, ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,1% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο. Τα μεγέθη για την Ευρωζώνη ήταν 5,3% και 0,6%, αντιστοίχως. Πρόκειται απλώς για την ιστορία δύο οικονομιών. Στις ΗΠΑ η αιφνίδια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατόρθωσε να ωθήσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της του 2% άνευ υφέσεως. Η παρόμοια επιθετική σύσφιγξη της ΕΚΤ ήταν λιγότερο επιτυχής, ωστόσο κινδυνεύει να οδηγήσει την Ευρωζώνη σε ύφεση. Οι 20 χώρες-μέλη της διέφυγαν ελάχιστα φέτος την ύφεση. Ωστόσο, οι κίνδυνοι ελλοχεύουν. Η μεταποίηση, η οποία εισφέρει σχεδόν το ένα πέμπτο του ΑΕΠ, ήδη περιορίζεται.

Η δραστηριότητα των εργοστασίων τον Ιούλιο μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από την κορύφωση της πανδημίας τον Μάιο του 2020, βάσει έρευνας της S&P Global με τη συμμετοχή σχεδόν 5.000 εταιρειών. Ανέκαμψε ελαφρώς τον Αύγουστο, αλλά παραμένει σε επίπεδα που παραπέμπουν σε ύφεση. Η γερμανική εξαγωγική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, θα δει το ΑΕΠ της να μειώνεται 0,3% φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η δραστηριότητα στις υπηρεσίες, που αποτελούν τη μερίδα του λέοντος στην παραγωγή της Ευρωζώνης, βυθίζεται επίσης, αγγίζοντας το χαμηλό 30 μηνών τον Αύγουστο, σύμφωνα με την S&P Global. Καθώς οι κυβερνήσεις απέσυραν τα μέτρα για δημοσιονομική στήριξη και οι υψηλότερες τιμές και το κόστος δανεισμού έπληξαν τα οικονομικά των καταναλωτών, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών υπέστησαν τον προηγούμενο μήνα τη χειρότερη πτώση στις νέες παραγγελίες από τον Μάιο του 2013, εξαιρουμένων των ετών της πανδημίας. Οι εννέα διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου από την ΕΚΤ από πέρυσι καθιστούν επίσης την πίστωση σπανιότερη και λιγότερο επιθυμητή.

Συνεπώς, το πικρό φάρμακο που χορηγείται από τη Λαγκάρντ και τους συνεργάτες της λειτουργεί. Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο ήμισυ από το ανώτατο όριο του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022. Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να ανέρχονται περισσότερο από το διπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ για 2%. Στελέχη της Τράπεζας υπαινίσσονται, τέλος, ότι ακόμη και αν τα επιτόκια σταματήσουν να αυξάνονται σύντομα, θα παραμείνουν υψηλά για λίγο. Αυτό θα ασκήσει μεγαλύτερες καθοδικές πιέσεις στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT