Ομόλογα: Δυόμισι φορές υψηλότερη η απόδοση των εντόκων από τις προθεσμιακές

Ομόλογα: Δυόμισι φορές υψηλότερη η απόδοση των εντόκων από τις προθεσμιακές

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Στο 3,81% διαμορφώθηκε η απόδοση στα έντοκα γραμμάτια 52 εβδομάδων κατά τη δημοπρασία που διενεργήθηκε χθες Τετάρτη, δυόμισι φορές υψηλότερα από το επιτόκιο που προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις για ένα έτος (1,5%), και σχεδόν 11 φορές πάνω από το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων (0,35%). Το ζητούμενο ποσό ήταν 625 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 1,553 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 2,48 φορές. Σε αυτήν τη δημοπρασία και για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια, το ελληνικό Δημόσιο έχει δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν και μικροί ιδιώτες επενδυτές, με τις δημόσιες εγγραφές να ολοκληρώνονται σήμερα.

Οποιος ιδιώτης επιθυμεί να προμηθευτεί τα εν λόγω έντοκα μπορεί να το κάνει μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τις 15.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρισή τους σε μερίδα του Συστήματος Αϋλων Τίτλων (ΣΑΤ). Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης, με απαραίτητα δικαιολογητικά την αστυνομική ταυτότητα και τον ΑΦΜ.

Η πλήρης εικόνα για το μέγεθος της ζήτησης από πλευράς μικροεπενδυτών θα δοθεί την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, που έχει οριστεί ως ημερομηνία διακανονισμού, ενώ αναμένεται πως το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος θα εκδηλωθεί σήμερα, την τελευταία ημέρα της εγγραφής, έπειτα και από τη γνωστοποίηση της απόδοσης. Ενδεικτικά, κάποιος αποταμιευτής που εγγράφεται με 15.000 ευρώ (που είναι το ανώτατο όριο) και με την απόδοση των νέων εντόκων να έχει διαμορφωθεί στο 3,81%, θα μπορέσει ουσιαστικά να «κλειδώσει» 572 ευρώ κέρδος, χωρίς ρίσκο, χωρίς προμήθεια και χωρίς φορολόγηση, έναντι του 15% επί των τόκων που θα φορολογούνταν εάν το ποσό ήταν σε προθεσμιακή κατάθεση.

Αν και τα τελευταία δύο χρόνια το ελληνικό Δημόσιο είχε σταματήσει τη διάθεση εντόκων σε φυσικά πρόσωπα (η οποία και γινόταν επί σειράν ετών και από το 1998), λόγω του ότι τα μηδενικά επιτόκια είχαν εξαφανίσει ουσιαστικά τη ζήτηση, το τελευταίο διάστημα υπήρξε ανάκαμψη του ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μικροεπενδυτές έχουν αγοράσει έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ το τελευταίο εξάμηνο μέσω της… έμμεσης οδού (και πληρώνοντας τις σχετικές προμήθειες), δηλαδή μέσω των τραπεζών που αγοράζουν έτσι και αλλιώς έντοκα στις δημοπρασίες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόδοση ήταν χαμηλότερη από την αντίστοιχη δημοπρασία εντόκων 52 εβδομάδων που είχε γίνει τον Ιούνιο, όπου είχε διαμορφωθεί στο 3,84%. Ο λόγος της μείωσης αποδίδεται στο γεγονός ότι μειώθηκε το ποσοστό των μη ανταγωνιστικών προσφορών που έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν οι βασικοί διαπραγματευτές.

Στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,81%.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έκανε δεκτές προσφορές από τους primary dealers κατά τη δημοπρασία μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, των 625 εκατ., καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ., δηλαδή το 30% του ζητούμενου ποσού (σύνολο 812,5 εκατ.).

Η διαφορά με τις προηγούμενες δημοπρασίες είναι ότι ο ΟΔΔΗΧ δεν έδωσε αυτή τη φορά τη δυνατότητα να υποβληθούν μη ανταγωνιστικές προσφορές από τους βασικούς διαπραγματευτές και τη δεύτερη ημέρα της δημοπρασίας.

Με αυτή την κίνηση μειώθηκε το ποσό των εντόκων προς διάθεση, γεγονός που πίεσε την απόδοση προς τα κάτω.

Παράλληλα, δόθηκε χώρος για τη συμμετοχή των μικροεπενδυτών, η οποία μπορεί να κινηθεί έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού, δηλαδή των 187,5 εκατ. αλλά και υψηλότερα, καθώς ο ΟΔΔΗΧ έχει στόχο να καλύψει πλήρως την όποια ζήτηση υπάρχει από ιδιώτες.

Η διάθεση των εντόκων ενός έτους στο «κοινό» αποτελεί ένα πρώτο τεστ το οποίο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο ώστε η διαδικασία να συνεχιστεί και σε δημοπρασίες άλλων διαρκειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT