Σημαντική αύξηση μεγεθών για την Trade Estates το πρώτο εξάμηνο

Σημαντική αύξηση μεγεθών για την Trade Estates το πρώτο εξάμηνο

Βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις προβλέπει για το δεύτερο εξάμηνο του έτους η διοίκηση της Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή

3' 0" χρόνος ανάγνωσης

Βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις προβλέπει για το δεύτερο εξάμηνο του έτους η διοίκηση της Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή, καθώς αναμένεται να αποτυπωθούν έσοδα από νέες προσθήκες ακινήτων, αλλά και την ανανέωση μισθωτηρίων συμβολαίων σε υψηλότερες αξίες σε σχέση με πριν. Ενίσχυση της κερδοφορίας θα πρέπει να αναμένεται και εξαιτίας της ενεργοποίησης του εργαλείου αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου, που θα περιορίσει σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους χρήματος.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η Trade Estates πέτυχε αύξηση κατά 24,6% των εσόδων από μισθώματα, σε 10,8 εκατ. ευρώ, από 8,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Η εν λόγω αύξηση προέρχεται από την πλήρη ενσωμάτωση μισθωμάτων από νέες επενδύσεις, όπως στο εμπορικό πάρκο Florida1 στη Θεσσαλονίκη, το νέο πάρκο στην οδό Πειραιώς και έναν ακόμη εμπορικό πόλο στο Χαλάνδρι, στην πλ. Κένεντι. Ανάλογη αύξηση κατά 24,1% σημείωσαν και τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (προσαρμοσμένο EBITDA), που ανήλθαν σε 8,6 εκατ. ευρώ, από 7 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,4 εκατ. ευρώ, από 13,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,3%, καθώς τα κέρδη από την αναπροσαρμογή των ακινήτων του ομίλου στην εύλογη αξία ανήλθαν σε 9 εκατ. ευρώ, από 7,4 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο περυσινό διάστημα.

Το σύνολο του ενεργητικού του ομίλου (ακίνητα, ρευστά διαθέσιμα και συμμετοχές) ανέρχεται πλέον σε 382,3 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 14,5% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Από το ποσό αυτό, 330 εκατ. ευρώ αφορούν τη μεικτή αξία των επενδύσεων σε ακίνητα, τα οποία διαθέτουν συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 291.557 τ.μ. Το μέγεθος αυτό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε ένα ποσό που θα ξεπερνάει τα 450 εκατ. ευρώ, εφόσον η διοίκηση του ομίλου κατορθώσει να έρθει σε συμφωνία με τη REDS, αναφορικά με την εξαγορά του εμπορικού πάρκου Smart Park στην περιοχή Γυαλού των Σπάτων. Πρόκειται για ένα ακίνητο εκμισθώσιμης επιφάνειας 53.000 τ.μ. και εκτιμώμενης αξίας 130 εκατ. ευρώ. Οι δύο πλευρές έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την πώληση του συγκεκριμένου ακινήτου.

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται και η κατάθεση του ενημερωτικού δελτίου της ΑΕΕΑΠ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενόψει της εισαγωγής των μετοχών της στο Χ.Α.

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται και η κατάθεση του ενημερωτικού δελτίου της Trade Estates στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενόψει της εισαγωγής των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στόχος είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου. Η διοίκηση της Trade Estates έχει εκπονήσει κι ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, καθώς σε διάφορα στάδια εξέλιξης βρίσκονται έργα ανάπτυξης εμπορικών πάρκων και υποδομών logistics, που με την ολοκλήρωσή τους θα αυξήσουν τη συνολική αξία του ενεργητικού της εταιρείας σε τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Trade Estates, Δημήτρη Παπούλη, «σε βάθος τετραετίας διαθέτουμε εξασφαλισμένες αναπτύξεις που θα αυξήσουν την αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων σε 500 εκατ. ευρώ έως το 2027, ενώ παράλληλα αξιολογούμε νέα έργα που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την αξία στο επίπεδο των 700 εκατ. ευρώ».

Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου η εταιρεία προχώρησε στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της, εξαγοράζοντας ακίνητο 246 στρεμμάτων στη Λάρισα (Κιλελέρ), όπου υπάρχει συγκρότημα 30.359 τ.μ., στο οποίο φιλοξενούνται καταστήματα ΙΚΕΑ και Intersport. Επίσης, αποκτήθηκε μέσω εισφοράς σε είδος (έναντι μετοχών) ακίνητο logistics της AutoHellas, επί του οποίου πρόκειται να κατασκευαστεί σύγχρονο συγκρότημα logistics. Επίσης, εξαγοράστηκε αντί 3,2 εκατ. ευρώ και το 50% της εταιρείας που ελέγχει το εμπορικό πάρκο, επιφανείας 21.615 τ.μ. που κατασκευάζεται αυτή την περίοδο στην Πάτρα (Ακτή Δυμαίων). Το εν λόγω ακίνητο ήταν κοινή επένδυση με την Ten Brinke Hellas, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT