Ρεκόρ μεγεθών για Autohellas το α΄ εξάμηνο

Ρεκόρ μεγεθών για Autohellas το α΄ εξάμηνο

Εμφάνισε καθαρά κέρδη 31,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 477 εκατ.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Ρεκόρ εσόδων και κερδών εμφάνισε η Autohellas κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Η εταιρεία βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων και εμπορίας οχημάτων, σε ενοποιημένο επίπεδο και σε ετήσια βάση σύγκρισης, ενίσχυσε κατά 35,7%, σε 477 εκατ. ευρώ τον κύκλο εργασιών και κατά 25,6%, σε 56,5 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη (Ebit). Αύξηση κατά 8,2%, σε 40,1 εκατ. ευρώ και κατά 6,1%, σε 31,2 εκατ. ευρώ κατέγραψαν και τα κέρδη πριν και μετά από φόρους αντίστοιχα. Κατά το πρώτο εξάμηνο ο όμιλος εμφάνισε συσσωρευμένα κέρδη 275,3 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 405,2 εκατ. ευρώ.

Η νέα δραστηριότητα του franchise της Hertz στην Πορτογαλία, που εξαγοράστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αντιστοιχεί στα 41,1 εκατ. ευρώ από τα 125,5 εκατ. ευρώ της αύξησης του τζίρου. Ωστόσο, δεν είχε επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα της κερδοφορίας πριν από φόρους. Κι αυτό διότι ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης δραστηριότητας αφορά αποκλειστικά βραχυχρόνιες ενοικιάσεις και συνεπώς παρουσιάζει όλη την κερδοφορία του το καλοκαίρι, κατά το τρίτο και μερικώς το τέταρτο τρίμηνο. Επίσης, η δραστηριότητα της FCA Greece Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional και Jeep, που εξαγοράστηκε την 1η Μαΐου σε συνεργασία με τη Samelet, αναμένεται να επηρεάσει θετικά τα αποτελέσματα του ομίλου κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Ανά τομείς δραστηριότητας ο τζίρος από ενοικιάσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 11,7%, σε 115 εκατ. ευρώ το πρώτο φετινό εξάμηνο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022. Λόγω των καλών επιδόσεων του τουρισμού, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (rent-a-car) έχουν επηρεαστεί θετικά. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των συνολικών ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων στην ελληνική αγορά περιορίζει τις τιμές ανά ημέρα σε σχέση με το 2022, οι οποίες βέβαια παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από το 2019. Στην οικονομική έκθεση για τα μεγέθη πρώτου εξαμήνου η διοίκηση της Autohellas αναφέρει ότι η αγορά του αυτοκινήτου και της μετακίνησης παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη το 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Επίσης, παρουσιάζεται σταδιακή αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα οι ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων να είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο συνδυασμός της ανάπτυξης της τουριστικής αγοράς και της αγοράς αυτοκινήτου οδήγησε σε οργανική αύξηση όλων των δραστηριοτήτων του ομίλου, τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, την εισαγωγή – διανομή και λιανική εμπορία καινούργιων αυτοκινήτων, αλλά και τις πωλήσεις μεταχειρισμένων. Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση που έχει επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία οδηγεί σε πληθωριστικές πιέσεις και αυξήσεις στο κόστος του αυτοκινήτου, στα επιτόκια και σε λοιπά λειτουργικά έξοδα, επιδρώντας στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου. Στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται σχετική αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο τόσο σε τουριστικές αφίξεις όσο και σε ταξινομήσεις αυτοκινήτων, αλλά σε χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT