Φόβοι για αναταράξεις στην αγορά LNG

Απειλή απεργιών στα εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου της Chevron στην Αυστραλία, του μεγαλύτερου εξαγωγέα LNG στον κόσμο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Αστάθεια στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου προκαλεί η απειλή κινητοποιήσεων στα εργοστάσια εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία, του μεγαλύτερου εξαγωγέα LNG στον κόσμο. Ο κολοσσός και τα συνδικάτα εργαζομένων σε δύο μεγάλες εγκαταστάσεις LNG στην Αυστραλία πραγματοποιούν πυρετώδεις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής για να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη απεργία που αναμένεται να παραλύσει τον κλάδο. Οι εργαζόμενοι απαιτούν καλύτερες αμοιβές και η Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας (Fair Work Commission), ο βιομηχανικός διαιτητής της Αυστραλίας, μεσολαβεί μεταξύ της Chevron και της Offshore Alliance, η οποία εκπροσωπεί δύο συνδικάτα εργαζομένων στον τομέα της ενέργειας. Σημειωτέον, τα εργοστάσια Gorgon και Wheatstone του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα στην Αυστραλία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 5% της παγκόσμιας χωρητικότητας LNG.

«Οι απεργίες μικρότερης κλίμακας που ίσως ξεκινήσουν σήμερα, δύσκολα θα επηρεάσουν την παγκόσμια προσφορά», δήλωσε στο BBC ο ενεργειακός αναλυτής Σολ Κάβονιτς. Ωστόσο, η απειλή για συνεχείς στάσεις από τις 14 Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. «Στην απίθανη περίπτωση που η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε περίπου το 6% της παγκόσμιας προσφοράς θα έβγαινε εκτός, κάτι που θα μπορούσε να κάνει τις τιμές να εκτοξευθούν εάν οι απεργίες παραταθούν μέχρι τον χειμώνα», συμπλήρωσε. Ειδικοί από το Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ δεν αναμένουν πάντως παρατεταμένη απεργία και αυτό γιατί η Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας έχει σχεδιαστεί για να παρεμβαίνει πολύ νωρίς.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οδηγώντας σε απότομη αύξηση των λογαριασμών ενέργειας για σπίτια και επιχειρήσεις. Η Ρωσία έχει επίσης περικόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που ώθησε πολλές χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να καλύψουν το κενό. Η Αυστραλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο, μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ, και οι προμήθειές της έχουν συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο, φυσικό αέριο που έχει υποστεί επεξεργασία για να μεταφερθεί σε υγρή μορφή, αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική για τη δημιουργία εσόδων από απομακρυσμένα και μεμονωμένα αποθέματα. Στον προορισμό του το LNG μετατρέπεται ξανά σε αέριο και χρησιμοποιείται, όπως κάθε άλλο φυσικό αέριο, για θέρμανση, μαγείρεμα και ηλεκτρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT