Aνατροπή δεδομένων στo streaming μουσικής

Συμφωνία Universal Music – Deezer για να αυξηθούν οι αμοιβές των καλλιτεχνών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Σοβαρές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο καταβάλλονται τα πνευματικά δικαιώματα στις πλατφόρμες ροής περιεχομένου (μουσικής, βίντεο κ.λπ.) φέρνει ο κολοσσός της μουσικής βιομηχανίας Universal Music, μέσω συμφωνίας η οποία στόχο έχει να αυξήσει τις αμοιβές των επαγγελματιών μουσικών. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία σε διεθνή κλίμακα κατέληξε στη σύναψη συμφωνίας με τη γαλλική εταιρεία ροής Deezer, βάσει της οποίας οι δύο πλευρές υπολογίζουν ότι οι αμοιβές των επαγγελματιών καλλιτεχνών θα αυξηθούν κατά 10%. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη μεγάλη τροποποίηση στο επιχειρηματικό μοντέλο των υπηρεσιών ροής μουσικής και βίντεο από την κυκλοφορία της μουσικής πλατφόρμας του Spotify το 2008, όπως μεταδίδουν οι Financial Times και αναδημοσιεύει το moneyreview.gr. Αξίζει να επισημανθεί πως το νέο μοντέλο για τον υπολογισμό των πνευματικών δικαιωμάτων προβλέπει ότι οι ακροάσεις τραγουδιών από επαγγελματίες καλλιτέχνες (δηλαδή εκείνους που έχουν τουλάχιστον 1.000 ακροάσεις τον μήνα) θα έχουν διπλάσιο βάρος από αυτές των μη επαγγελματιών. Εάν δε ο χρήστης της πλατφόρμας ροής τραγουδιών και βίντεο αναζητεί είτε κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι είτε συγκεκριμένο δημιουργό, τότε το (οικονομικό) βάρος των εν λόγω ακροάσεων θα διπλασιάζεται και πάλι.

Επί παραδείγματι, εάν κάποιος αναζητήσει την Τέιλορ Σουίφτ στην εφαρμογή Deezer και ακούσει ένα από τα τραγούδια της, κατά τον υπολογισμό των δικαιωμάτων αυτό θα μετρηθεί ως τέσσερις ακροάσεις. «Πρόκειται για μια πραγματικά τεράστια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η μουσική βιομηχανία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deezer, Τζερόνιμο Φολγκέιρα. «Διαθέτουμε μουσικά κομμάτια, τα οποία έχουν διάρκεια της τάξεως των 90 λεπτών, πολλά εκ των οποίων είναι απλώς θόρυβοι, όπως ο ήχος πλυντηρίου και ο ήχος της βροχής. Είναι θεμελιωδώς λάθος τα 30 δευτερόλεπτα της ηχογράφησης ενός πλυντηρίου να πληρώνονται το ίδιο με το τελευταίο κομμάτι του Χάρι Στάιλς», διευκρίνισε. Σε περίπτωση που οι αλλαγές υιοθετηθούν ευρύτερα και για άλλες υπηρεσίες ροής, τότε θα επέλθουν ριζικές μεταβολές στο πεδίο της μουσικής βιομηχανίας εν γένει, αναφέρουν οι Financial Times. Συγκεκριμένα, πλατφόρμες και συνακόλουθες υπηρεσίες, όπως οι Spotify, Apple Music και Deezer έχουν αναζωογονήσει τον κλάδο, αυξάνοντας τις πωλήσεις επί σχεδόν μια δεκαετία. Εντούτοις, ο τρόπος με τον οποίο καταβάλλονται στους δημιουργούς οι αμοιβές από τη ροή περιεχομένου παρέμεινε ο ίδιος, με αποτέλεσμα οι μουσικές εταιρείες και οι καλλιτέχνες να εμφανίζονται απογοητευμένοι.

Επισημαίνεται στο σημείο αυτό πως η πλατφόρμα Deezer θα λανσάρει το νέο μοντέλο πληρωμών της τον Οκτώβριο στη Γαλλία, ενώ σχεδιάζει την επέκτασή του παγκοσμίως από τον Ιανουάριο του 2024. Η δε Universal, βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με άλλες πλατφόρμες ροής, συμπεριλαμβανομένων των Spotify, Tidal και Sound Cloud, σχετικά με τη μετατροπή της καταβολής των πνευματικών δικαιωμάτων. Εν κατακλείδι, θα πρέπει να τονισθεί ότι βάσει των υπολογισμών της Goldman Sachs, η συνολική αγορά ροής μουσικής θα αποφέρει έσοδα 38 δισ. δολαρίων φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT