Εξαγωγές: Μειώθηκαν για τέταρτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο

Εξαγωγές: Μειώθηκαν για τέταρτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο

Πυρκαγιές και πλημμύρες αναμένεται να πλήξουν σημαντικά εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και ο Ιούλιος για τις ελληνικές εξαγωγές, στοιχείο που σχετίζεται εν μέρει με την υποχώρηση των τιμών και εν μέρει δυστυχώς με την επιβράδυνση που παρατηρείται στην παγκόσμια οικονομία. Το μόνο παρήγορο είναι η ταυτόχρονη υποχώρηση της αξίας των εισαγωγών, κάτι που οδηγεί σε συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος. Οι καταστροφικές πυρκαγιές και εν συνεχεία οι καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες αναμφίβολα πλήττουν τη γεωργική και τη ζωική παραγωγή, αναμένεται να προκαλέσουν πλήγμα και στις εξαγωγές, δεδομένου ότι προϊόντα όπως βαμβάκι, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά αποτελούν σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εξαγωγών τον Ιούλιο του 2023 διαμορφώθηκε σε 4,26 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 14,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 5,6%. Σημειώνεται ότι η αξία των εξαγωγών υποχωρεί κατά τέταρτο συνεχή μήνα, σε σύγκριση πάντα με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 η αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 30,11 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 3%, ενώ εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή η αξία των εξαγωγών ήταν αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι κατά 4,3%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 2,45 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 21% σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο, ενώ σε επίπεδο επταμήνου υποχώρησε κατά 18,2% και διαμορφώθηκε σε 17,34 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε κατά 9,7%.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, σχολιάζοντας τα παραπάνω ανέφερε τα εξής: «Αδιαμφισβήτητα η επιδείνωση των συνθηκών στην παγκόσμια οικονομία έχει επηρεάσει τις ελληνικές εξαγωγές. Ωστόσο είναι ενθαρρυντικό ότι κατά το 7μηνο παραμένουν αυξητικές οι εξαγωγές της χώρας, κατά 4,3% χωρίς τα πετρελαιοειδή. Τέλος θεωρούμε πως υπάρχει η δυναμική για να επιστρέψουμε σε θετικό έδαφος και να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται ακόμη και μέσα σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον».

Η κατηγορία στην οποία καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών και συνδέεται με τη μεγάλη αύξηση της τιμής –λόγω των ελλείψεων σε ισπανικό ελαιόλαδο– είναι των ελαίων. Η αξία των εξαγωγών της συγκεκριμένης κατηγορίας στο επτάμηνο έχει υπερδιπλασιαστεί (115,6%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT