Huawei και SMIC παρακάμπτουν τις αμερικανικές κυρώσεις

Huawei και SMIC παρακάμπτουν τις αμερικανικές κυρώσεις

Εντοπίστηκαν τσιπ σε κινητά που πιθανόν βασίζονται σε τεχνολογία των ΗΠΑ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πρόκειται να θέσει τέλος σε κάθε τύπου εξαγωγές ειδών υψηλής τεχνολογίας που κατευθύνονται στον κινεζικό κολοσσό της Huawei, καθώς και στον ισχυρό όμιλο της Semiconductor International Manufacturing Corp (SMIC). Αφορμή για την απόφαση αυτή είναι η ανακάλυψη ότι στα κινητά τηλέφωνα της Huawei εντοπίστηκαν νέοι ημιαγωγοί/τσιπ, οι οποίοι ενδεχομένως να παραβιάζουν τους εμπορικούς περιορισμούς που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ για την Κίνα. Τα σχετικά δήλωσε ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής για την Κίνα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Μάικ Γκάλαχερ. Πρόκειται για Ρεπουμπλικανό βουλευτή με αρκετή επιρροή, του οποίου η προαναφερθείσα επιτροπή είχε ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να ακολουθήσει πιο σκληρή στάση αναφορικά με την εξαγωγή ευαίσθητου τεχνολογικού εξοπλισμού στην Κίνα. Εν τω μεταξύ, έχει προηγηθεί το εξής: την προηγούμενη εβδομάδα ο κολοσσός της κινεζικής Huawei, η οποία κατασκευάζει σωρεία ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων και προηγμένο εξοπλισμό, ξεκίνησε τις πωλήσεις ενός κινητού τηλεφώνου, το οποίο ονομάζει Mate 60 Pro. Η συσκευή αυτή εμπεριέχει έναν ημιαγωγό, ο οποίος, όπως πιστεύουν αναλυτές και πολιτικοί παρατηρητές, έχει κατασκευαστεί με τη χρήση σημαντικής προηγμένης τεχνολογίας της Semiconductor International Manufacturing Corp (SMIC), του κινεζικού γίγαντα κατασκευής ημιαγωγών.

Το υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών προσανατολίζεται να θέσει τέλος σε κάθε τύπου εξαγωγές ειδών υψηλής τεχνολογίας προς τους κινεζικούς κολοσσούς.

Σε ανακοίνωσή του ο Μάικ Γκάλαχερ επισημαίνει ότι «ο προαναφερθείς ημιαγωγός είναι πιθανόν να μην μπορούσε να κατασκευασθεί άνευ της αμερικανικής τεχνολογίας, οπότε ο όμιλος SMIC ενδεχομένως να έχει παραβιάσει τους σχετικούς κανόνες του υπουργείου Εμπορίου για την εξαγωγή τεχνολογίας των ΗΠΑ». Και συμπληρώνει: «Ηρθε πλέον ο καιρός να δοθεί ένα τέλος σε απαξάπασες τις εξαγωγές αμερικανικής τεχνολογίας τόσο στην Huawei όσο και στην SMIC, ούτως ώστε να καταστεί σαφές ότι οποιαδήποτε εταιρεία επιχειρήσει να παραβιάσει τη νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και να υπονομεύσει το σύστημα της εθνικής μας ασφάλειας, τότε αυτομάτως η πρόσβασή της στη δική μας τεχνολογία θα διακόπτεται». Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία την οποία επικαλέστηκε ο κ. Γκάλαχερ, εισήχθη πρώτη φορά το 1959 –σε περίοδο Ψυχρού Πολέμου– με στόχο να θέσει υπό αυστηρό έλεγχο το εμπόριο της κατασκευασμένης στις ΗΠΑ τεχνολογίας. Ορίζει δε, ότι εάν ένα προϊόν κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας αμερικανική τεχνολογία, τότε η Ουάσιγκτον έχει τη δικαιοδοσία να διακόψει την πώλησή του, ακόμα κι αν αυτό παράγεται σε ξένη χώρα. Τέλος, αναφέρεται ότι η Huawei εντάχθηκε στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ τον Μάιο του 2019 λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, και η SMIC τον Δεκέμβριο του 2020 λόγω φόβων ότι μπορεί να εκτρέψει προηγμένη τεχνολογία, ώστε να χρησιμοποιηθεί από τον στρατό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT