ΕΑΤ: Παραιτήθηκε η Αθηνά Χατζηπέτρου  

ΕΑΤ: Παραιτήθηκε η Αθηνά Χατζηπέτρου  

Αποχωρεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η Αθηνά Χατζηπέτρου, επικαλούμενη δυσαρμονία στη λειτουργία της τράπεζας μετά τις έντονες διαφωνίες που προέκυψαν με μερίδα εργαζομένων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Αποχωρεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η Αθηνά Χατζηπέτρου, επικαλούμενη δυσαρμονία στη λειτουργία της τράπεζας μετά τις έντονες διαφωνίες που προέκυψαν με μερίδα εργαζομένων. Οι διαφωνίες προκλήθηκαν μετά τον εντοπισμό ζητημάτων από τον εσωτερικό έλεγχο σε θέματα προσωπικού, που πυροδότησε από την πλευρά μερίδας εργαζομένων δύο καταγγελίες στο ΣΕΠΕ. Αν και οι καταγγελίες ελέγχονται για την ορθότητά τους, η διευθύνουσα σύμβουλος επέλεξε να αποχωρήσει από την ΕΑΤ επικαλούμενη προσωπικούς λόγους, στον βαθμό που αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν σε κορύφωση του συγκρουσιακού κλίματος το οποίο είχε δημιουργηθεί μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυσλειτουργία που είχε δημιουργηθεί στην ΕΑΤ είχε επηρεάσει και τις σχέσεις της στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, οδηγώντας τελικά στην παραίτησή της για λόγους ευθιξίας. Η θητεία της Αθηνάς Χατζηπέτρου στην ΕΑΤ χαρακτηρίστηκε από την ουσιαστική συμβολή της στο κρίσιμο θέμα της στήριξης των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ενίσχυση μεγεθών για την ACS Courier

Εστω και με χαμηλότερους ρυθμούς, η στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζεται, όπως φανερώνουν και τα μεγέθη α΄ εξαμήνου της ACS Courier. Η εταιρεία ταχυμεταφορών του ομίλου Quest ενίσχυσε, ετησίως, κατά 9%, σε 73 εκατ. ευρώ τον τζίρο, με τη λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) να αυξάνεται κατά 11%, σε 12 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 9,8 εκατ. ευρώ (+7%). Λόγω του ενισχυμένου e-commerce αναμένεται για το 2023 άνοδος εσόδων και κερδών, σε σχέση με πέρυσι.

100 εκατ. δολ. σε νέα startup τεχνητής νοημοσύνης

Μία νεοφυής εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Τζέικομπ Γιουζκοράιτ, ειδικό στην τεχνητή νοημοσύνη και πρώην στέλεχος της Google, κατόρθωσε να συγκεντρώσει περί τα 100 εκατ. δολάρια από μεγάλους ομίλους της Σίλικον Βάλεϊ, όπως η τεχνολογική Nvidia. Πρόκειται για την Inceptive, η οποία δραστηριοποιείται στην τεχνητή νοημοσύνη για χρήση σε φάρμακα. Οπως λέει ο Γιουζκοράιτ, «τα προγράμματα λογισμικού κωδικοποιούν εκτελέσιμες εντολές σε έναν υπολογιστή και τώρα εμείς θα τα μεταφέρουμε και στα κύτταρα». 

Μετοχές – μπόνους σε 168 στελέχη

Στα 5.802.269 ανήλθε ο συνολικός αριθμός των μετοχών που ασκήθηκαν στο πλαίσιο των δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options) από 168 μέλη της διοίκησης και του προσωπικού της Eurobank. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών διαμορφώνεται σε 0,23 ευρώ και το τίμημα για την αγορά ανήλθε σε 1,3 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Eurobank, το πρόγραμμα διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης για την απόκτηση νεοεκδοθεισών μετοχών έχει σκοπό να προσελκύσει και να δώσει κίνητρα σε μέλη της διοίκησης και του προσωπικού, σε εφαρμογή των ακολουθούμενων πολιτικών αποδοχών  και της προβλεπόμενης κατανομής των μεταβλητών αποδοχών ως συνδυασμού μετρητών και χρηματοοικονομικών μέσων.

Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες

Θετική παραμένει η Morgan Stanley για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας πως οι πολύ καλές επιδόσεις των μετοχών τους, με ράλι 72% από τις αρχές του έτους, θα συνεχιστούν. Κατά την αμερικανική τράπεζα, η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα συνεχιστεί φέτος αλλά και το 2024, καταγράφοντας ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% και 2,2% αντιστοίχως, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες επενδύσεις χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα οδηγήσουν σε έναν μέσο ετήσιο ρυθμό καθαρής αύξησης των νέων δανείων της τάξεως του 8% το διάστημα 2023-2025. Επίσης, όπως επισημαίνει, τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των ελληνικών συστημικών τραπεζών συνεχίζουν να επωφελούνται από τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ, με τους αναλυτές της να αναμένουν αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους της τάξεως του 44% το 2023, ενώ η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει ανθεκτική και οι μειούμενοι δείκτες NPEs υποστηρίζουν τις προοπτικές για χαμηλότερο κόστος κινδύνου στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT