Ανοδικά και τον Αύγουστο ο πληθωρισμός

Ανοδικά και τον Αύγουστο ο πληθωρισμός

Συνέχιση ανατιμήσεων προοιωνίζεται η καταστροφική κακοκαιρία «Daniel»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Σε ανοδική πορεία βρέθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή, εξέλιξη η οποία σχετίζεται με τη διατήρηση των τιμών των τροφίμων σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, την αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων και κυρίως της βενζίνης, αλλά και την ανοδική πορεία που καταγράφεται πλέον στις χρεώσεις διαφόρων υπηρεσιών, όπως μεταφορές, εστίαση, υγεία. Τα στοιχεία, μάλιστα, δείχνουν άνοδο των τιμών σε βασικά τρόφιμα, όπως για παράδειγμα το γάλα, ακόμη και σε σύγκριση με τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας τόσο τα ευρήματα σχετικής έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, όσο και τις γαλακτοβιομηχανίες που κάνουν λόγο για νέα αύξηση των τιμών.

Στους παράγοντες εξάλλου που προϋπήρχαν και «έδειχναν» συνέχιση ανατιμήσεων στα τρόφιμα το επόμενο διάστημα, ήρθε να προστεθεί και η καταστροφική κακοκαιρία «Daniel», η οποία έπληξε μεταξύ άλλων τη φυτική και ζωική παραγωγή του Θεσσαλικού Κάμπου και όχι μόνο. Αν και ακόμη δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι ζημιές στη γεωργία – κτηνοτροφία, το βέβαιο είναι ότι έχει καταστραφεί η σοδειά σε κηπευτικά, κτηνοτροφικά φυτά, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές στις μηλιές στο Πήλιο και σε καλλιέργειες άλλων οπωροφόρων δέντρων στην περιοχή. Καταστροφές εκτιμάται ότι έχουν υποστεί και αποθήκες με σιτηρά και άλλα δημητριακά, η συγκομιδή των οποίων είχε γίνει τον Ιούνιο, ενώ οι ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό αγροτικών εκμεταλλεύσεων εκτιμάται ότι επίσης θα συντελέσει σε προβλήματα στην παραγωγή και εμμέσως σε ανατιμήσεις. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε 2,7% τον Αύγουστο από 2,5% τον Ιούλιο, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να παραμένει σε επίπεδα άνω του 10% και συγκεκριμένα στο 10,7%. Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του πληθωρισμού διαδραμάτισε η άνοδος των τιμών των καυσίμων ήδη από τα τέλη Ιουλίου και μετά, με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να ξεπερνάει τα 2 ευρώ/λίτρο σε πολλούς νομούς της χώρας. Σημαντικά ακριβότερα επίσης σε σύγκριση με πέρυσι είναι τα τουριστικά καταλύματα, αλλά και οι υπηρεσίες εστίασης (6,1% σε ετήσια βάση), ενώ πλέον ανατιμήσεις καταγράφονται στις υπηρεσίες υγείας και στα φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα της τάξης του 5,9%.

Διαμορφώθηκε στο 2,7%, από 2,5% τον Ιούλιο – Συνέχιση ανατιμήσεων προοιωνίζεται η καταστροφική κακοκαιρία «Daniel».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την κατηγορία των ειδών διατροφής, όπου ο πληθωρισμός αποτυπώνεται σε διψήφιο ποσοστό σταθερά από τον Μάρτιο του 2022 κι έπειτα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στα λαχανικά (17,6%), στο μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμούς φρούτων (14,4%), στα έλαια και λίπη (12%), στα γαλακτοκομικά και αυγά (11,9%), στα φρούτα (10,7%), στα κρέατα (9,7%), στον καφέ (8,7%). Αν και ο Αύγουστος είναι συνήθως μήνας με σημαντική προσφορά φρούτων και λαχανικών και υπό κανονικές συνθήκες με τη διάθεση αυτών σε χαμηλές τιμές, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση των τιμών όχι μόνο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα αλλά και σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023. Οι τιμές των λαχανικών ενισχύθηκαν περαιτέρω τον Αύγουστο κατά 3,3%. Την ανοδική πορεία της συνέχισε η τιμή του ελαιολάδου με την αύξηση σε μηνιαία βάση να φτάνει 3,8%, ενώ κατά 2% αυξήθηκε μέσα σε ένα μήνα και η τιμή του φρέσκου γάλακτος.

Οι τιμές των καυσίμων και λιπαντικών αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα κατά 4,6%, των ειδών άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού κατά 1,2%, των ιατρικών προϊόντων κατά 2,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT