Καλά νέα από Αθήνα περιμένει η Berenberg

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Περισσότερα «καλά νέα» από την Ελλάδα περιμένει η Berenberg Bank όσον αφορά το μέτωπο της οικονομίας. Σε ανάλυσή της η τράπεζα επισημαίνει πως η οικονομία της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει σημαντικές αδυναμίες λόγω της ύφεσης της παγκόσμιας μεταποίησης και των αυστηρότερων νομισματικών πολιτικών. Ωστόσο, τονίζει, οι περισσότερες από τις πρώην χώρες της ευρωκρίσης αντέχουν συγκριτικά καλά τους τρέχοντες αντίθετους ανέμους. «Δρέποντας τους καρπούς των σοβαρών μεταρρυθμίσεων υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πρωταγωνιστή στην Ευρώπη», σημειώνει. Χάρη στην ισχυρή τουριστική περίοδο, η χώρα πιθανότατα θα επεκτείνει το προβάδισμά της στο τρίτο τρίμηνο, όπως εκτιμά. Και ο PMI της Ελλάδας τον Αύγουστο (52,9 έναντι 43,5 για την Ευρωζώνη) δείχνει ότι η ελληνική ανάπτυξη είναι ευρείας βάσης. «Αναμένετε περισσότερα νέα από την Αθήνα», καταλήγει ο οίκος.

Επιστροφή στα επίπεδα πριν από την πανδημία

Η δεύτερη υψηλότερη πτητική δραστηριότητα μετά την εκδήλωση της πανδημίας καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου. Τη συγκεκριμένη ημέρα πραγματοποιήθηκαν 34.290 πτήσεις, με το «ρεκόρ» να ανήκει στην 7η Ιουλίου με 34.637 πτήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, ακόμη οι επιδόσεις της Παρασκευής 28 Ιουνίου 2019, οπότε υπήρξαν πανευρωπαϊκά 37.228 πτήσεις, δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί. Σε κάθε περίπτωση, η αεροπορική κίνηση επιστρέφει στα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Εκσυγχρονίζεται το σύστημα διαχείρισης ιθαγένειας

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των διαδικασιών εξέτασης υποθέσεων ιθαγένειας επιδιώκεται μέσω έργου της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ που δρομολογεί η Κοινωνία της Πληροφορίας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια κεντρική και ενοποιημένη πληροφοριακή υποδομή, που θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη και θα διαλειτουργεί με τα επιμέρους συστήματα. Μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθούν νέο εσωτερικό σύστημα διαχείρισης υποθέσεων ιθαγένειας, ψηφιακή θυρίδα αιτούντος, καθώς και μια πλατφόρμα επιχειρηματικής ευφυΐας.

Επιβολή πλαφόν σε βασικά προϊόντα

Πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους σε όλα τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης που προκαλείται από θεομηνία προβλέπει απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο ειδικά μετά τις καταγγελίες για πώληση του νερού και άλλων προϊόντων σε πολύ υψηλές τιμές στην περιοχή του Βόλου. Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν ισχύει ήδη σε 68 κατηγορίες προϊόντων, όσα δηλαδή περιέχονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», στο «καλάθι των μαθητών», καθώς και στα προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως (θερμοσίφωνες).

Σχέδια επέκτασης του Smart Park

Σε δυνητικό «πολλαπλασιαστή» της αξίας της Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή μπορεί να εξελιχθεί η εξαγορά του Smart Park στα Σπάτα από τη REDS του ομίλου Ελλάκτωρ. Εκτός από το ίδιο το ακίνητο των 53.000 τ.μ., που αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλο στην Ελλάδα μετά το The Mall Athens και έχει συνεχώς ανοδική πορεία από πλευράς επισκεπτών και μεγεθών, ενδεχομένως να προκύπτουν κι άλλες υπεραξίες. Η REDS είχε εξαγοράσει όμορα οικόπεδα προκειμένου να προβεί σε νέα επέκταση του πάρκου, καθώς η ζήτηση από αλυσίδες για τη μίσθωση χώρων παραμένει ισχυρή. Εφόσον ενταχθούν και τα ακίνητα αυτά στο «πακέτο» της συμφωνίας, η Trade Estates θα μπορέσει να δημιουργήσει επιπλέον αξία στο ακίνητο. Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα εντός της εβδομάδας, αμφότερες οι πλευρές επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις και φαίνεται πως είναι θέμα ακόμη και ημερών για τις επίσημες ανακοινώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT