Δρ Ράινχαρτ Ζίνκαν στην «Κ»: Δύσκολη και η επόμενη χρονιά για την αγορά

Δρ Ράινχαρτ Ζίνκαν στην «Κ»: Δύσκολη και η επόμενη χρονιά για την αγορά

Η οικονομία πρέπει να συμβάλλει με λύσεις στην κλιματική κρίση

8' 11" χρόνος ανάγνωσης

«Η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Επομένως, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η οικονομία πρέπει να συμβάλλει σημαντικά για την εξεύρεση λύσης». Με αυτά τα λόγια ο δρ Ράινχαρτ Ζίνκαν, ο ένας εκ των εκτελεστικών διευθυντών και συνιδιοκτήτης της Miele, τονίζει μιλώντας στην «Καθημερινή» της Κυριακής τη σημασία που πρέπει να αποδώσουν οι επιχειρήσεις, και δη όσες κατασκευάζουν ηλεκτρικές συσκευές, στη βιώσιμη ανάπτυξη. Τον κ. Ζίνκαν συναντήσαμε στο Βερολίνο λίγο πριν από την έναρξη της IFA Berlin 2023, της μεγαλύτερης έκθεσης παγκοσμίως στην κατηγορία των καταναλωτικών τεχνολογικών προϊόντων και οικιακών συσκευών, η οποία πραγματοποιήθηκε 1-5 Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος έδωσε την εξήγηση για το πώς οι έξυπνες συσκευές που υπηρετούν τη βιωσιμότητα μπορούν να γίνουν πιο προσιτές σε περισσότερα νοικοκυριά, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον χρόνο αντίδρασής της στον πληθωρισμό.

– Κατά τη συνέντευξη Τύπου – παρουσίαση των φετινών καινοτομιών της Miele (σ.σ. πραγματοποιήθηκε στις 30 Αυγούστου) επισημάνατε ότι σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείστε καταγράφεται υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών. Επομένως πώς θα μπορέσετε σε ένα τόσο έντονα πληθωριστικό περιβάλλον να προωθήσετε τις δικές σας έξυπνες οικιακές συσκευές, οι οποίες είναι πιο ακριβές από τις αντίστοιχες συμβατικές;

– Κατ’ αρχάς η ύφεση και ο πληθωρισμός έχουν πλήξει όλο τον κόσμο και υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, όπως φυσικά ο τρομακτικός πόλεμος στην Ουκρανία και όλα αυτά που ακολούθησαν: η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, των πρώτων υλών κ.ά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι σε όλο τον κόσμο, και ειδικά στη Γερμανία, στην Αυστρία και σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, «πάγωσε» η οικοδομική δραστηριότητα διότι οι άνθρωποι φοβούνται να αγοράσουν ή να χτίσουν ένα σπίτι. Και γιατί σταμάτησαν; Διότι είναι διαφορετικά να πληρώνεις επιτόκιο 1%-2% για δάνειο και ξαφνικά να πληρώνεις 5%-6%. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από το 2024 θα απαγορεύεται η εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο και όλοι πρέπει να επενδύσουν σε άλλες μορφές ενέργειας που είναι πιο ακριβές, να μονώσουν τα σπίτια τους κ.ο.κ. Επομένως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κάνουν την αγορά φέτος, αλλά και την επόμενη χρονιά, πολύ δύσκολη.

Εμείς όμως λέμε ότι η αξία του σήματος θα είναι πάντα ξεχωριστή. Και πάντα θα επικρατεί, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι, εάν θέλουν και μπορούν να ξοδέψουν κάπου, θα ξοδέψουν σε μια καλή μάρκα με καλά χαρακτηριστικά. Επίσης, εάν αγοράσεις κάτι χαμηλής ποιότητας, τότε σε 3-4 χρόνια θα χαλάσει και θα πρέπει να αγοράσεις πάλι καινούργιο. Η καλύτερη προσέγγιση είναι «συνδέω τη συσκευή και απολαμβάνω το προϊόν για 20 χρόνια». Και είναι και περιβαλλοντικά η καλύτερη προσέγγιση. Εάν εμείς βελτιώνουμε μια λειτουργία ή ένα πρόγραμμα, οι έξυπνες συσκευές, που συνδέονται στο Internet, μπορούν να αναβαθμιστούν.

– Με ποιο τρόπο οι έξυπνες συσκευές υπηρετούν τη βιωσιμότητα;

– Η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Περισσότερο από ποτέ, η οικονομία πρέπει να συμβάλλει σημαντικά σε μια λύση. Από την ίδρυση της εταιρείας μας πριν από 125 χρόνια, η οικολογική και κοινωνική υπευθυνότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη Miele. Αυτό από τη μια σχετίζεται με το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς την υπευθυνότητα και από την άλλη, η βιωσιμότητα μιας εταιρείας και των προϊόντων της αποτελούν βασικό ανταγωνιστικό παράγοντα.

Οι έξυπνες συσκευές υπηρετούν τη βιωσιμότητα με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα, συνδέονται με έξυπνους διαχειριστές ενέργειας εξωτερικών παρόχων και εκκινούν αυτόματα όταν τα δικά τους φωτοβολταϊκά συστήματα δίνουν ικανοποιητική ισχύ. Επίσης, μέσω ενός ηλεκτρονικού πίνακα ελέγχου που υπάρχει στην εφαρμογή της Miele οι καταναλωτές βλέπουν πόση ενέργεια και νερό καταναλώνουν οι συσκευές και λαμβάνουν συμβουλές για το πώς αυτές θα είναι πιο αποδοτικές και πώς θα εξοικονομούν κι οι ίδιοι χρήματα. Επιπλέον, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζονται οι δυσλειτουργίες – βλάβες στις συσκευές, ενημερώνεται στο κινητό ο καταναλωτής και του παρέχονται συμβουλές έτσι ώστε να μπορεί να λύσει το πρόβλημα εάν αυτό είναι απλό, χωρίς να καλέσει τεχνικό. Κάθε χιλιόμετρο που δεν κάνει ο τεχνικός είναι καλό για το περιβάλλον.

– Ακριβώς όμως επειδή είναι μείζον ζήτημα η βιωσιμότητα, δεν πρέπει οι έξυπνες συσκευές να είναι πιο προσιτές σε περισσότερα νοικοκυριά;

Οι έξυπνες συσκευές υπηρετούν με διάφορους τρόπους τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι τιμές τους έχουν μειωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια και αυτό θα συνεχιστεί.

– Οι τιμές των ηλεκτρονικών συστημάτων των έξυπνων συσκευών έχουν μειωθεί σε σχέση με δέκα χρόνια πριν και αυτό θα συνεχισθεί. Βεβαίως παίζει ρόλο το ενεργειακό κόστος, το κόστος του σιδήρου, των πλαστικών, το εργατικό κόστος. Η παραγωγή γίνεται πιο ακριβή και υπάρχουν ακόμη ελλείψεις στους ημιαγωγούς, που επίσης επηρέασαν ανοδικά τις τιμές. Πράγματι θα ήταν ωραίο, και πιθανόν αυτό θα γίνει μελλοντικά, οι έξυπνες συσκευές να γίνονται φθηνότερες. Βεβαίως στη Miele έχουμε διαφορετική προσέγγιση: δεν μιλάμε ποτέ για την τιμή. Δεν μπορούμε να είμαστε οι φθηνότεροι στην αγορά. Για εμάς έχει σημασία η αξία που δίνουμε στον καταναλωτή.

Εμείς ως premium μάρκα δεν μπορούμε να ακολουθούμε την τάση για τις έξυπνες συσκευές, πρέπει να είμαστε μπροστά από αυτή. Για παράδειγμα, πριν από 14 χρόνια είχαμε ένα βομβητή που σε ειδοποιούσε πότε τελείωσε η πλύση στο πλυντήριο ρούχων. H δουλειά μας είναι να είμαστε πρωτοπόροι, να βάζουμε σε πράξη ιδέες που είναι μπροστά από την αγορά και προσθέτουν αξία στον καταναλωτή. Οχι, όπως λένε, η τέχνη για την τέχνη. Οι ηλεκτρονικές συσκευές θα γίνουν πιο προσιτές διότι έχουν περισσότερη ζήτηση. Επομένως, όσο θα μεγαλώνει η προσφορά, θα μειώνεται και η τιμή τους.

– Σε ποιες χώρες χρησιμοποιούν περισσότερο έξυπνες συσκευές τα νοικοκυριά; Τι ισχύει στην ελληνική αγορά;

– Βλέπουμε αυξανόμενη ζήτηση για έξυπνες οικιακές συσκευές σε όλες τις αγορές. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η διείσδυση των έξυπνων συσκευών στα νοικοκυριά στην Ελλάδα ήταν 9,4% το 2022 και μέχρι το 2027 αναμένεται να διπλασιαστεί. Οσον αφορά τις πωλήσεις της Miele Hellas, οι έξυπνες συσκευές αντιπροσωπεύουν το 43% και αφορούν κυρίως τις κατηγορίες του μαγειρέματος (κουζίνες – φούρνοι), ψυγείων και πλυντηρίων.

– Ποιοι είναι οι κύριοι πυλώνες του επενδυτικού σας σχεδιασμού για τα επόμενα 3-5 χρόνια;

– Καινοτομία, καινοτομία, καινοτομία. Εχουμε σε αναμονή έναν τεράστιο αριθμό καινοτομιών. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τις έχουμε στην αγορά κάθε χρόνο. Εχουμε πάντα ιδέες για το πώς να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι αυτό είναι και το σλόγκαν της Miele: «Πάντα καλύτερα». Αλλος βασικός πυλώνας, εκτός από την καινοτομία, είναι η βιωσιμότητα. Στην πραγματικότητα, όταν λέω καινοτομία, καινοτομία, καινοτομία, είναι καινοτομία σε όρους περιβάλλοντος, τεχνητής νοημοσύνης, ψηφιοποίησης και παροχής πληροφορίας στον χρήστη.

Δρ Ράινχαρτ Ζίνκαν στην «Κ»: Δύσκολη και η επόμενη χρονιά για την αγορά-1

Mόνο ως ενωμένη και δυνατή Ευρώπη θα επιβιώσουμε οικονομικά

Με τη συνέντευξη να πραγματοποιείται στη γερμανική πρωτεύουσα και τη Miele να αποτελεί μια υπεραιωνόβια γερμανική εταιρεία παγκοσμίου βεληνεκούς, δεν θα μπορούσαμε να μη ζητήσουμε από τον δρ Ράινχαρτ Ζίνκαν να σχολιάσει τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις. Ο ίδιος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, αν και τονίζει ότι η Ευρώπη έχει μια ακόμη ευκαιρία να παραμείνει ενωμένη και ισχυρή και να μη συνθλιβεί από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη… Ρωσία.

– Ποια είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής; Σε τι ενέργειες έχετε προβεί για τη μείωση του κόστους;

– Αν και η εφοδιαστική αλυσίδα έχει σε μεγάλο βαθμό σταθεροποιηθεί, το ενεργειακό κόστος και το κόστος των πρώτων υλών παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, με την αποκλιμάκωση να είναι αργή σε αρκετές περιπτώσεις. Επίσης, το εργατικό κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό στη Γερμανία. 
Αυτό που κάνουμε είναι αύξηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στις εγκαταστάσεις μας και γενικότερα η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο Γκίτερσλοχ, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε γεώτρηση προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε μελλοντικά γεωθερμική ενέργεια. 
 
– Η Γερμανία έχει μπει σε τεχνική ύφεση. Πόσο εκτιμάτε ότι θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση και ποιες θα είναι οι συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία. Πώς αυτή η εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη Γερμανία αλλά ολόκληρη την Ευρώπη;

– Αυτή είναι μια ερώτηση που κανείς δεν μπορεί πραγματικά να απαντήσει. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος του πληθωρισμού. Και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν μιλάμε για ύφεση ή για στασιμοπληθωρισμό, που είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας αρκετό διάστημα που η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Από την άλλη, τα προηγούμενα χρόνια ήταν καλά χρόνια. Υπάρχει μια περιοδικότητα σε όλο αυτό. Εχουμε δει τόσο πολλά κύματα και δεν φοβάμαι καμία πτώση, διότι τελικά το καλό πάντα επικρατεί. Είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι έχουμε μπροστά μας ένα καλό μέλλον, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω την οικονομική κατάσταση. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι. 

Για μένα υπάρχει σίγουρα μόνο ένα πράγμα μακροπρόθεσμα: έχουμε μόνο μια ευκαιρία να επιβιώσουμε οικονομικά ως δυνατή και ενωμένη Ευρώπη. Εάν η Ευρώπη διαλυθεί, εάν και άλλες χώρες φύγουν από την Ε.Ε., η Ευρώπη θα συνθλιβεί ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην Κίνα και ίσως ακόμη και τη Ρωσία. Η Γερμανία που είναι εξαγωγικό κράτος θα έχει, για παράδειγμα, τεράστιες δυσκολίες σε περίπτωση διαφορετικού νομίσματος.  Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη.

Η ΕΚΤ αντέδρασε πολύ αργά

– Θεωρείτε ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού μέσα από την αύξηση των επιτοκίων είναι στον σωστό δρόμο;

– Η προσωπική μου γνώμη είναι –και αυτό δεν αποτελεί θέση της Miele–  πως η ΕΚΤ αντέδρασε πολύ αργά. Είδαν τα επικείμενα προβλήματα της ύφεσης πολύ αργά και αντέδρασαν πολύ καθυστερημένα, αυξάνοντας τα επιτόκια. Και πάντα βρίσκονται πίσω από τις ΗΠΑ. Τώρα οι ΗΠΑ μειώνουν τα επιτόκια δανεισμού, ενώ στην ΕΚΤ συζητούν για περαιτέρω αύξησή τους. Το θετικό είναι ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο επίπεδο του 5% (στην Ευρωζώνη) από τα επίπεδα του 8%-9%.  Ομως απέχει πολύ ακόμη από το 3%. Και ποιο είναι το βασικό μειονέκτημα των υψηλών επιτοκίων; Τα υψηλά επιτόκια δανεισμού δυσκολεύουν πολύ τις επενδύσεις. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που δεν είμαι μέλος της ΕΚΤ. Αγαπώ την εταιρεία μου, τη δουλειά μου, πολύ περισσότερο από το να ήμουν τραπεζίτης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT