Βλέπουν ανάπτυξη 2,1% για φέτος

Σε σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος προχώρησε η Fitch Solutions, έπειτα από τα στοιχεία για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Σε σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος προχώρησε η Fitch Solutions, έπειτα από τα στοιχεία για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου. Ειδικότερα, η ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων, η οποία ωστόσο ανήκει στον όμιλο του οίκου αξιολόγησης Fitch, εκτιμά πως η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος θα κινηθεί στο 2,1%, από μόλις 0,9% που ανέμενε πριν. Παράλληλα μειώνει σημαντικά την εκτίμησή της για το 2024, βλέποντας πλέον ανάπτυξη 1,2% από 2,1% πριν λόγω της υψηλότερης βάσης του 2023. Οπως επισημαίνει, η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα, συμβάλλοντας κατά 1,3% στο ΑΕΠ φέτος και κατά 1,2% το 2024, υποστηριζόμενη από τη μείωση της ανεργίας, τον χαμηλότερο πληθωρισμό και την επέκταση της κρατικής στήριξης. Ωστόσο, ένα σκηνικό ασθενούς εξωτερικής ζήτησης και αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης θα δημιουργήσει αντίθετους ανέμους για την ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα τρίμηνα.

Συνάντηση με τη ΓΣΕΕ για το εργασιακό νομοσχέδιο  

Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει για σήμερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, όπου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο το εργασιακό νομοσχέδιο. Η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης έληξε χθες και πλέον το νομοσχέδιο αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή, παρότι βέβαια η Συνομοσπονδία, διά του προέδρου της Γιάννη Παναγόπουλου, έχει ζητήσει την απόσυρσή του. Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, ο κ. Γεωργιάδης θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο, με αποκλειστικό περιεχόμενο την κοινοτική οδηγία για την προστασία των εργαζομένων με ευέλικτη απασχόληση.

O Γιάννης Αληγιζάκης νέος πρόεδρος στο Δ.Σ. της ΕΛΙΝΟΙΛ 

Καθήκοντα και προέδρου στην ΕΛΙΝΟΙΛ ανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Αληγιζάκης. Η εταιρεία προχώρησε στις 4 Σεπτεμβρίου σε ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου της, σε συνέχεια της παραίτησης του προέδρου κ. Χαράλαμπου Κυνηγού και του αντιπροέδρου και οικονομικού διευθυντή κ. Γεωργίου Τσούνια (31/8). Νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων ορίστηκαν οι κ. Πολίτης Κωνσταντίνος και Παπαϊωάννου Ιωάννης.   

Eνίσχυση τεχνολογικού πάρκου Θεσσαλονίκης   

Στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, εντάχθηκε το τεχνολογικό πάρκο Θεσσαλονίκης (ThessINTEC). Η ανάπτυξη συνολικής αξίας 50 εκατ. ευρώ έχει επιλέξιμο προϋπολογισμό 47,1 εκατ. ευρώ και δημόσια επιχορήγηση της τάξεως των 33 εκατ. ευρώ. Το ThessINTEC θα εκτείνεται σε 760 στρέμματα στον Δήμο Θερμαϊκού, πλησίον του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, έχοντας ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από την προώθηση της καινοτομίας και των δραστηριοτήτων Ερευνας και Ανάπτυξης. Θα περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο και θεματικό πάρκο αναψυχής, ενώ τουλάχιστον το 25% θα είναι κοινόχρηστοι χώροι.   

Μείωση τιμών 20% στις πληγείσες περιοχές

Σε μείωση των τιμών κατά 20% στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία «Daniel» προχώρησαν τουλάχιστον τρεις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η μία είναι οι «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης», η οποία θα διαθέτει βασικά προϊόντα κατά 20% φθηνότερα στις πληγείσες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα προβαίνει και σε οικονομική στήριξη των εργαζομένων της σε αυτές τις περιοχές. Σε μείωση των τιμών κατά 20% σε όλα τα προϊόντα της για αγορές που θα πραγματοποιηθούν στα καταστήματα του Βόλου, της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων προχωρεί η «ΑΒ Βασιλόπουλος», με τη σχετική ενέργεια να ισχύει μέχρι το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου. Επίσης, η «Μασούτης» ανακοίνωσε μείωση τιμών 20% σε όλα τα προϊόντα της μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου στα καταστήματα που βρίσκονται σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Βόλο, Σοφάδες, Φάρσαλα, Σκιάθο και Ελασσόνα. Αν μη τι άλλο αποτελεί ένα καλό παράδειγμα και για άλλες επιχειρήσεις.     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT